آمریکا با ریاکاری و فشار سودان را مجبور به سازش با صهیونیستها کرد/ خیزش مردم تنها راه خروج خارطوم از تله عادیسازی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، در آگوست سال ۱۹۶۷ سران اتحادیه عرب در خارطوم مرکز سودان گرد هم آمدند و در ظاهر هم که شده سندی را به تصویب رساندند که شامل نه به مصالحه، نه به همزیستی و نه به مذاکره با اسرائیل (سه نه معروف) بود اما بیش از ۵۰ سال بعد کشور میزبان آن نشست مغلوب سیاست چماق و هویج ایالات متحده شد و به سازش با رژیم صهیونیستی تن داد.
شیوخ و شاهان عرب در نشست ۱۹۶۷ قافیه را به اسرائیل باختند
این موضعگیری مخالفتی به ظاهر جسورانه علیه خشونت، توسعهطلبی و تبعیض نژادی رژیم صهیونیستی بود که در خلال جنگ ژوئن سال ۱۹۶۷ توانسته بود بر ارتشهای کشورهای عرب و مقاومت مردمی فلسطین غلبه کند.
شفیق الحوت یک مقام برجسته سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در کتاب زندگی من در ساف خاطرات آماده شدن برای شرکت در نشست خارطوم را بازگو میکند و مینویسد که آن کنفرانس یک امر خیلی بسته بود و حتی نزدیک بود که ساف هم برای شرکت در کنفرانس دعوت نشود.
شاهان و دیگر حاکمان دیکتاتور در جهان عرب که بیشتر کشورهای اتحادیه عرب را تشکیل میدادند در آن زمان از حامیان ساف نبودند. در چند سال اول بعد از کنفرانس خارطوم این حاکمان حتی محتاطتر هم شدند زیرا گروههای انقلابی فلسطینی مانند سازمان فتح به رهبری یاسر عرفات و نیز جبهه خلق برای آزادی فلسطین به رهبری جورج حبش ازنظر محبوبیت در سرزمینهای اشغالی ساف را پشت سر گذاشته بودند.
اگرچه آن سه نه معروف آنگونه که الحوت در خاطرات خود مینویسد امروز در مقایسه با رویکرد عادیسازی روابط با اسرائیل موضعی انقلابی به نظر میرسد اما بهواقع همان موقع هم سران اتحادیه عرب در روند مصالحهای از رمق افتاده قرار داشتند.
آن رویکرد سه نه معروف در ابتدا قرار بود چهار نه باشد. چهارمین موضوع نه گفتن به پذیرفتن یکجانبه بیانیهای در خصوص خواسته فلسطین توسط هر یک از کشورهای عرب بود که از سند نهایی حذف شد.
همانگونه که الحوت زیرکانه تحلیل میکند یک شرط مهم که ساف موفق شد در دل سند نهایی قرار دهد در خصوص سه نه معروف در خلال نگارش سند بود که بر آزادسازی سرزمینهای اشغالشده اخیر (آن زمان) عربی تأکید داشت. بر اساس گفته الحوت، این اولین دلالت رسمی به زبان عربی در خصوص به رسمیت شناختن غیرمستقیم و ضمنی وجود اسرائیل در سرزمینهای فلسطین بود که در سال ۱۹۴۸ اشغالشده بودند.
بیشتر بخوانید:
وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی: ۴ کشور به زودی با تلآویو توافق سازش امضا میکنند
سودان به دنبال لغو تحریم علیه رژیم صهیونیستی است
حال بار دیگر که به تصمیم دولت انتقالی سودان برای سازش بازمیگردیم میبینیم که مردم سودان بهصورت خللناپذیر از پذیرفتن حضور یک کشور بیگانه ساخته دست استعمارگران با سیاستی مبتنی بر تبعیض درست در قلب جهان عرب امتناع میورزند.
امکان ندارد در روند سازش خارطوم با رژیم صهیونیستی دولت آمریکا از اهرم تهدید پنهان و آشکار علیه سودان استفاده نکرده باشد
بههرحال دولت انتقالی سودان اعلام کرد که درصدد منسوخ کردن قانونی است که در طول ۶ دهه گذشته خارطوم را از داشتن روابط سیاسی و تجاری با اسرائیل منع میکرد. این رویکرد بخشی از موج سازش رژیمهای عرب در طول یک سال گذشته تحت نظارت و حمایت دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا بود که خارطوم هم مجبور شد به آن تن در دهد.
برای اینکه فرایند تسلیم شرمآور بخشهایی از جهان عرب به اسرائیل و موضع ایالاتمتحده در مجبور کردن کشورهای مسلمان به پذیرش این امر بیسرپرست نماند دولت جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در بالاترین سطح ممکن به ادامهدهنده سیاست خارجی دولت ترامپ برای تسریع و تعمیق روند سازش تبدیل شد.
بایدن ادامهدهنده سیاست ترامپ در قبال فلسطین
روز قبل از اینکه دولت انتقالی سودان لغو قانون بایکوت اسرائیل را اعلام کند آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا با عبدالله حمدوک همتای سودانی خود مکالمه تلفنی داشت. تصور کنید که این دو مقام فقط در خصوص اهمیت نقش سودان در استقرار ثبات در منطقه صحبت کرده باشند. اما امکان ندارد که تصور کنید گاهی اوقات در این روند دولت آمریکا از اهرم تهدید پنهان و آشکار علیه سودان استفاده نکرده باشد.
ابتدا در اکتبر سال ۲۰۲۰ دولت انتقالی سودان با اصل ایجاد روابط سیاسی با اسرائیل موافقت کرد. در همان زمان دولت ترامپ اعلام کرد که واشنگتن سودان را از لیست رسمی دولتهای حامی تروریسم در قبال پرداخت ۳۳۵ میلیون دلار غرامت حملات شبکه تروریستی القاعده به قربانیان آمریکایی خارج خواهد کرد. شناسایی اسرائیل و ایجاد رابطه سیاسی با تلآویو شرط دیگر آمریکا برای پاک کردن نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم بود.
لیست کشورها و سازمانهای حامی تروریسم که آمریکاییها تهیه کردهاند از بعضی جهات خیلی ریاکارانه تنظیم شده و مضحک است؛ مخصوصاً که از یک روند قابلانعطاف برای حذف گروههای تروریستی از این لیست استفاده میشود که چیزی نیست بهجز رضایت دادن به سیاست دیکتاتوری آمریکا. اما همین لیست حامیان تروریسم میتواند عواقب بسیار بدی برای کشورهایی که بهعنوان حامی تروریسم یا به عبارتی دشمن دولت آمریکا شناختهشدهاند در برداشته باشد.
سیاست بایدن و بلینکن در قبال سودان یک اخاذی قانونی و عادیسازی اجباری روابط با رژیمی نژادپرست، جانی، خشن و مبتنی بر تبعیض است. در همین راستا، سارا ویستون مدیر اجرائی سابق نهاد ناظر حقوق بشر از طریق توییتر اعلام کرده است که تصمیم سودان بر عادیسازی روابط با اسرائیل توسط یک دولت انتقالی نظامی غیر منتخب، مشروعیت مردمی یا انتخاباتی در برندارد و بشدت غیر دموکراتیک است.
مردم سودان هیچگاه نباید دستکم گرفته شوند و همین مردم هستند که بار دیگر میتوانند حماسه سال ۱۹۶۷ را زنده کنند و از دولت انتقالی بخواهند که در خصوص تصمیم بر عادیسازی رابطه با صهیونیستها تجدیدنظر کند
درواقع آخرین نظرسنجیها از مردم سودان نشان میدهد که حدود ۸۶ درصد از مردم برقراری رابطه سیاسی و اقتصادی با اسرائیل را مردود دانستهاند. گروههای انقلابی در سودان هم که اندیشههای خاص خود را دارند مخالفت خود را با قرارداد عادیسازی روابط بشدت بروز دادهاند.
علاوه بر این، نیروهای اجماع ملی در اکتبر سال ۲۰۲۰ توافق عادیسازی را محکوم و اعلام کردند: دولت انتقالی در همان ابتدای کار، قانون اساسی را نقض کرد و در راه عادیسازی با رژیم صهیونیستی قدم گذاشت و به این وسیله به پایبندی کشور به همان سه نه معروف به اسرائیل در کنفرانس خارطوم سال ۱۹۶۷ خیانت کرد.
الحوت در بدترین دوران افسردگی از اینکه حتی ساف را نمیخواستند به کنفرانس سران اتحادیه عرب سال ۱۹۶۷ دعوت کنند یادآوری میکند: تنها موضوعی که من را از نومیدی کامل نجات داد تظاهرات رعدگونه مردم سودان بود که خود را از اقصی نقاط کشور به خارطوم رساندند تا سران عرب را ترغیب کنند دست به اقدام نظامی بزنند و انتقام شکست ژوئن در جنگ با نیروهای رژیم صهیونیستی را بگیرند.
امر واضح این است که مردم سودان هیچگاه نباید دستکم گرفته شوند و همین مردم هستند که بار دیگر میتوانند حماسه سال ۱۹۶۷ را زنده کنند و از دولت انتقالی بخواهند که در خصوص تصمیم بر عادیسازی رابطه با صهیونیستها تجدیدنظر کند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/