بار دیگری از دوش صنعت ایران برداشته شد/ ساخت الکترود مقاوم به جذب رطوبت
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هانیه حیدری- الکترودهای جوشکاری SMAW مرسومترین ابزار برای جوشکاری در صنعت به شمار میروند. این الکترودها پوششهای مختلفی از جنس سلولزی گرفته تا قلیایی دارند. بهترین پوشش الکترود از نظر خواص متالورژی و کیفی پوششهای قلیایی هستند. این نوع پوشش کمترین ناخالصی گوگرد و فسفر را دارد و از سوی دیگر میزان هیدروژن بسیار کمی تولید میکند.
ترکیدگی هیدروژنی چیست؟
یکی از چالشهای بزرگ صنعت در جوشکاری فولاد بهخصوص فولادهایی با استحکام بالا، ترکیدگی هیدروژنی است. در این حالت جوشکاری انجام شده و فولاد سالم است اما پس چند روز ترک برمیدارد. این امر به دلیل اثر هیدروژنتردی اتفاق میافتد. الکترودهای قلیایی کمهیدروژنترین الکترودهای موجود هستند اما رطوبت زیادی جذب میکنند.
جنس الکترودهای قلیایی بر پایه آهک است که جاذب رطوبت به شمار میرود. بنابراین الکترودهای قلیایی به محض خروج از بستهبندی شروع به جذب رطوبت میکنند. جذب رطوبت باعث میشود که هیدروژن زیادی در محل جوش باقی بماند که در نتیجه باعث ترک خوردن فولاد میشود. بنابراین در هنگام استفاده از الکترودهای قلیایی باید ملاحظات خاصی رعایت شود، برای مثال پس از جوشکاری فولاد باید به مدت مشخصی و در دمای خاصی خشک شود که این امر روند پیشرفت پروژهها را به شدت کاهش میدهد.
ساخت الکترود قلیایی مقاوم به جذب رطوبت
در کشورهای خارجی برای حل این مشکل الکترودهای قلیایی مقاوم به جذب رطوبت ساخته شد که به دلیل قیمت بسیار بالا در کشور وجود ندارد. اگر هر الکترود قلیایی هزار و ۸۰۰ تومان باشد هر الکترود قلیایی مقاوم به جذب رطوبت ۹ هزار تومان است. بنابراین استفاده از الکترودهای قلیایی خارجی برای صنعتگران اقتصادی نیست.
الکترود نانویی ساخته شد
حال دو محقق ایرانی به نامهای مجید پورانوری و محمدرضا پسنده با ارائه یک راهحل ابتکاری و به کمک فناوری نانو موفق به تولید الکترودهای قلیایی مقاوم به جذب رطوبت شدهاند که میتواند جای خالی الکترودهای خارجی را برای صنعتگران کشور پر کند.
به گفته پورانوری؛ با کمک نانوذرات سیلیکا پوششی روی الکترودهای قلیایی ایجاد شده که جذب رطوبت را محدود کرده و باعث آبگریزی سطح نیز میشود. میزان جذب رطوبت این الکترود ۵۰ درصد الکترود خارجی بوده و قیمت تمامشده آن نیز نصف نمونه مشابه خارجی است. این محصول هیچ اثر مخربی روی جوشکاری ندارد و خواص آن در مقایسه با جوشکاری معمولی نیز بهبود یافته است. برای مثال این الکترود قلیایی خاصیت مقاومت به شکست محل جوشکاری را افزایش میدهد.
الکترودی بیرقیب
مکانیسم ساخت الکترود قلیایی ایرانی با نمونههای خارجی متفاوت است. الکترود ایرانی با استفاده از فناوری و ذرات نانو ساخته شده که تغییری در خواص کششی و شیمیایی الکترود ایجاد نمیکند. این در حالی است که در محصولات خارجی ترکیب مواد شیمیایی سازنده پوشش الکترود را تغییر داده و بدینترتیب میزان جذب رطوبت را کاهش میدهند. از سوی دیگر نمونه خارجی خاصیت آبگریزی ندارد. الکترود قلیایی همچنین ایرانی نیازی به پیشگرم کردن ندارد.
با وجود نیاز صنایع کشتیسازی، نظامی و ساختمان به این الکترود قلیایی مقاوم به جذب رطوبت، میزان واردات آن صفر است. این نوع الکترود قلیایی برای نخستین بار در کشور تولید میشود و مشابه داخلی ندارد. همانطور که گفته شده قیمت محصول ایرانی ۵۰ درصد کمتر از نمونه خارجی است. از سوی دیگر دسترسی به آن برای صنعتگران داخلی راحتتر است و نوسانات ارز تأثیری بر قیمت آن ندارند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/