فرانسه آرشیو اسناد نسلکشی رواندا را در دسترس عموم قرار داد
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، فرانسه روز چهارشنبه هفتم آوریل آرشیو اسناد مربوط به نسلکشی رواندا در سال ۱۹۹۴ میلادی را برای استفاده عمومی گشود.
این تصمیم در پی انتشار گزارش «فرانسه، رواندا و نسلکشی توتسیها (۱۹۹۰-۱۹۹۴)» اجرایی میشود. در این گزارش ۱۰۰۰ صفحهای که به سفارش امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه تهیه شده آمده است که فرانسوا میتران، رئیس جمهوری وقت فرانسه و اطرافیانش به دلایل «ایدئولوژیک» چشمانشان را روی واقعیت رویدادهای رواندا بسته بودند.
کاگامه، رئیس جمهوری رواندا روز چهارشنبه با استقبال از این گزارش آن را یک گام مهم به سوی فهم مشترک از این فاجعه توصیف کرد.
در ۷ آوریل سال ۱۹۹۴ و پس از توطئه ناکام ساقط کردن هواپیمای جووینال هابیاریمانا، رئیس جمهوری وقت رواندا از قوم هوتو، نسلکشی توتسیها در این کشور آغاز شد.
ارتش، پلیس و شهروندان عادی قوم هوتو با سلاح گرم و سرد، چوب و چماق و سنگ به جان توتسیها افتادند. در جریان چهار ماه «سلاخی قومی» بیش از ۸۰۰ هزار «شهروند» توتسی قتل عام شدند.
در زمان وقوع این کشتار، گزارشهای تکان دهندهای از میزان نفرت قومی میان هوتوها و توتسیها منتشر شد. در آن زمان برخی منابع ناظر بر تحولات رواندا این جمله را از قول جنگسالاران حاکم نقل میکردند که «کشتن یک توتسی برای یک هوتو از کشتن یک سوسک آسانتر است.»
تفاوت «نژادی» میان هوتوها و توتسیها از جمله به شکل بینی و برآمدگی بالای لب ناظر بود. این دو قوم در قرنهای ۱۹ و ۲۰ روابط پرفراز و نشیبی با قدرتهای استعماری داشتند.
کشتار رواندا، پس از نسلکشی در بالکان یکی از عمدهترین بحرانهای انسانی دهه ۱۹۹۰ میلادی بود. نمایان شدن بحرانهای نژادی قومی در جهان پس از جنگ سرد، یکی از نمودهای «کلاسیک» این دوره تاریخی بود.
انتهای پیام/۴۱۲۹/
انتهای پیام/