دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 فروردين 1400 - 00:02
سایت افشاگر انگلیسی منتشر کرد؛

افشای اصرار انگلیس بر صادرات قطعات یدکی جنگنده‌ها به عربستان/ ماجرای دستخوش انگلیس به بن سلمان پس از قتل خاشقجی چه بود؟

یک وب‌سایت بریتانیایی که بر روند روزنامه‌نگاری تحقیقی متمرکز است به‌تازگی دست به افشای آماری از اصرار لندن بر صادرات تسلیحات مخصوصاً قطعات یدکی هواپیماهای جنگی به مقصد عربستان علیرغم ممنوعیت‌های قانونی زده است.
کد خبر : 572312
فروش سلاح به عربستان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، وب‌سایت یو.کی. دی کلسیفاید در گزارشی نوشت که تنها چند روز پس از قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار سعودی الاصل روزنامه واشنگتن‌پست که با جنگ ریاض علیه مردم یمن مخالف بود این دولت لندن بود که با فروش قطعات یدکی هواپیماهای جنگی به نیروهای هوایی عربستان به همه حامیان حقوق بشر دهن‌کجی و دست خود را بیش‌ازپیش به خون مردم بی‌گناه یمن آلوده کرد.


این وب‌سایت ادامه می‌دهد که قرارداد تأمین قطعات یدکی هواپیماهای جنگی فقط یکی از چندین قرارداد بحث‌برانگیز صادرات تسلیحات از بریتانیا به عربستان سعودی است.


۴۰ درصد بمب‌افکن‌های نیروهای هوایی عربستان تولید انگلیس هستند


هفته گذشته بوریس جانسون از یک کارخانه تولید جت جنگنده‌ بازدید کرد که تولیداتش در دوره نخست‌وزیری مارگارت تاچر به عربستان سعودی صادر شد و باعث شد که بخش قابل‌توجهی از ساختار نیروی هوایی سعودی تولیدات بریتانیا باشد. شایان‌ذکر است که عربستان از همین هواپیماها برای بمباران مردم یمن استفاده می‌کند.


جنگ عربستان و کشورهای همراهش علیه مردم یمن در سال ۲۰۱۵ آغاز شد و باعث ایجاد بزرگ‌ترین بحران انسانی جهان شده، زیرساخت‌های یمن را نابود کرده و میلیون‌ها نفر از مردم این کشور ازجمله کودکان را در آستانه گرسنگی و قحطی قرارداده است.


جنگ یمن


تا به حال نیروی هوایی عربستان و امارات هزاران بار خاک یمن را بمباران کرده‌اند. هرچقدر که این جنگ طولانی‌تر شود سود کارخانه‌های تولید تسلیحات شرکت انگلیسی بی.آ.ای هم بیشتر می‌شود. این شرکت از مارس ۲۰۱۵ تابه‌حال بیش از ۱۵ میلیارد پوند تسلیحات و تجهیزات به عربستان فروخته است تا این کشور در جنگ علیه مردم یمن هیچ کمبودی احساس نکند.


بر اساس آمار، حدود ۴۰ درصد هواپیماهای جنگی سعودی‌ها به‌وسیله همین شرکت بی.آ.ای در سایت وارتون در انگلیس ساخته شده‌اند. ۸۱ فروند جت تورنادو و ۷۲ فروند جت تایفون ساخت این شرکت انگلیسی هم‌اکنون در اختیار نیروی هوایی ریاض است و بقیه هواپیماهای این کشور ساخت آمریکا هستند.


جیمز هیپی وزیر دفاع انگلیس هم خبر داده است که علاوه بر فروش هواپیما این شرکت انگلیسی متعهد است که در تعمیر نگهداری و تأمین قطعات یدکی هم به سعودی‌ها کمک کند. تقریباً هر هفته پروازهای منظمی از باند اختصاصی شرکت بی. آ. ای در وارتون به مقصد یک پایگاه نظامی در عربستان حرکت می‌کنند تا تجهیزات و قطعات یدکی جت‌های ساخت این شرکت را به عربستان تحویل دهند.




بیشتر بخوانید:


نفوذ شرکت تسلیحاتی ریتون در سیاست‌گذاری‌های ضدمنطقه‌ای کاخ سفید/ قول بایدن برای پایان جنگ یمن توخالی است


چرا طرح آتش‌بس سعودی با یمن یک دروغ بزرگ است؟




در خلال پرواز از وارتون به عربستان هواپیماهای حامل تجهیزات در پایگاه نیروی هوایی سلطنتی انگلیس در قبرس فرود می‌آیند تا سوخت‌گیری کنند و مأموران گمرک انگلیس هم که به‌هیچ‌وجه اطلاعاتی منتشر نمی‌کنند محموله را بررسی کنند. این روش نشان از پنهان‌کاری در افشای اطلاعات دارد که خودبه‌خود در تناقض با قانون آزادی اطلاعات مصوب خود بریتانیا است اما به‌هرحال تحقیق و بررسی به‌عمل‌آمده توسط وب‌سایت یو.کی. دی کلسیفاید مشخص کرد که محموله این هواپیماهای ترابری سنگین قطعات یدکی جت‌های تورنادو هستند.



در پنجم اکتبر 2018 یعنی سه روز بعد از قتل جمال خاشقجی، ارتش بریتانیا قراردادی با شرکت بی.آ.ای منعقد کرد و درخواست کرد که این شرکت ۱۱۶ قطعه یدکی اضافی در اختیار نیروی هوایی عربستان قرار دهد



وزارت دفاع به وب‌سایت یو.کی. دی کلسیفاید گفته است که این وزارت خانه هزاران قطعه یدکی مازاد جت تورنادو که در سال ۲۰۱۹ از رده خارج شده‌اند را به عربستان فروخته است. وقتی از تعداد دقیق قطعات سؤال کردیم وزارت دفاع اعلام کرد 2 هزار و ۲۹۵ قطعه یدکی اضافی از انبارهای وارتون از سال ۲۰۱۵ تابه‌حال به عربستان انتقال یافته است.


بررسی‌ها نشان داده است که در خلال سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ تقریباً هر ۱۰ هفته یک‌بار در قالب ۱۶ قرارداد فروش تسلیحات و تجهیزات، محموله‌های قطعات یدکی از وارتون انگلیس به عربستان فرستاده‌شده است. یکی از این قراردادها که خیلی هم بزرگ بود در سال ۲۰۱۸ منعقد شد که مصادف بود با روزهای پس از قتل جمال خاشقجی به دست محمد بن سلمان ولیعهد عربستان. در پنجم اکتبر همان سال یعنی سه روز بعد از قتل جمال خاشقجی ارتش بریتانیا قراردادی با شرکت بی.آ.ای منعقد و درخواست کرد که این شرکت ۱۱۶ قطعه یدکی اضافی در اختیار نیروی هوایی عربستان قرار دهد.


حتی وزارت خارجه بریتانیا هم از قتل خاشقجی ابراز نگرانی کرد اما ارتش یک قرارداد فروش تسلیحات دیگر با عربستان برای تأمین ۸۸ قطعه یدکی جت تورنادو در نوزدهم اکتبر ۲۰۱۸ منعقد کرد.


آن قراردادهای تسلیحاتی اکتبر سال ۲۰۱۸ تنها بخش ناچیزی از صادرات قطعات تورنادو از انگلیس به عربستان در خلال سه سال اخیر هستند که یو.کی.طبقه‌بندی‌نشده توانست از آرشیو اطلاعات دولت بریتانیا بیرون بکشد.


مطابق با اطلاعات به‌دست‌آمده بیشتر موارد ارسال‌شده به عربستان موتور هواپیما، تجهیزات شلیک توپ، تجهیزات شلیک موشک، رادار، چتر نجات و تکنولوژی تصویربرداری حرارتی بوده‌اند. این وب‌سایت مدارک خود را به جف کیورامز یک افسر بازنشسته و فرمانده اسکادران نیروی هوایی سلطنتی انگلیس نشان داد که قبلاً مسئولیت آموزش خلبانان سعودی را بر عهده داشته و وی تصریح کرد که این قطعات تورنادو قطعاً به ادامه عملیات عربستان در یمن کمک کرده‌اند.


وی ادامه داد که اگر شرکت بی.آ.ای مجبور به ادامه تأمین قطعات تورنادو در عربستان باشد باید منابع تأمین آن را نیز بیابد. با توجه به بسته بودن خط تولید تجهیزات مخصوص تورنادو، انبار سابق نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا در این شرایط حیاتی به نظر می‌رسد.



اگر دولت بریتانیا محموله‌های قطعات یدکی تورنادو را به عربستان نفرستاده بود جت‌های تورنادو نیروی هوایی عربستان زمین‌گیر می‌شدند وزندگی بسیاری از مردم یمن براثر بمباران‌های سعودی‌ها از دست نمی‌رفت



در همین راستا مالی مالردی وکیل سابق وزارت خارجه انگلیس گفته است که بر اساس قانون بریتانیا صادرات تسلیحات اگر خطری واضح در بر داشته باشند و در نقض جدی قوانین انسان دوستانه بین‌المللی مانند بمباران مناطق مسکونی و شهری استفاده شوند ممنوع هستند. در اواسط سال ۲۰۱۹ یک دادگاه فرجام در لندن طی حکمی اعطای مجوز فروش تسلیحات ساخت انگلیس به عربستان را ممنوع کرد اما این حکم در مورد قراردادهای قبل از آن صحبتی در بر نداشت و دولت بریتانیا به استفاده از مازاد قطعات یدکی تورنادو برای ارسال به عربستان ادامه داد.


چرا طرح آتش‌بس سعودی با یمن یک دروغ بزرگ است؟


افزایش تلفات مردم یمن با حمایت انگلیس از ارتش متجاوز عربستان


وی تصریح کرد: قطعات یدکی علیرغم رأی دادگاه لندن برای استفاده در جت‌های جنگنده حاضر در جنگ علیه مردم یمن به عربستان فرستاده می‌شد. اگر دولت بریتانیا محموله‌های قطعات یدکی تورنادو را به عربستان نفرستاده بود جت‌های تورنادو نیروی هوایی عربستان زمین‌گیر می‌شدند وزندگی بسیاری از مردم یمن براثر بمباران‌های سعودی‌ها از دست نمی‌رفت.


به گزارش آنا از مرکز حقوق بشر عین الانسانیه،  از سال ۲۰۱۵ تا به حال ۴۳ هزار و ۵۹۳ غیرنظامی یمنی شهید و مجروح شده‌اند.


در اطلاعیه این نهاد حقوق بشری، آمده است که ۱۷ هزار و ۹۷ نفر ازجمله سه هزار و ۸۲۱ کودک و دو هزار و ۳۹۲ زن و ۱۰ هزار و ۸۸۲ مرد براثر حملات ائتلاف سعودی در شش سال گذشته به شهادت رسیده‌اند.


همچنین ۲۷ هزار و ۴۹۶ نفر ازجمله چهار هزار و ۱۸۳ کودک و دو هزار و ۸۱۵ زن نیز مجروح شده‌اند.


اما در بخش زیرساخت‌ها، جنگنده‌های سعودی ۱۵ فرودگاه، ۱۶ بندر، چهار هزار و ۷۶۴جاده و پل، ۳۰۷ ایستگاه و مولد برق، ۵۵۱ شبکه و ایستگاه ارتباطی و دو هزار و ۲۲۸ مخزن آب را هدف قرارداده‌اند.


در بخش تأسیسات اقتصادی، حملات هوایی و زمینی ائتلاف سعودی در شش سال گذشته موجب تخریب و وارد آمدن خسارت به ۳۹۵ کارگاه و کارخانه، ۱۱ هزار و ۳۸۷ مرکز تجاری، ۴۱۶ مزرعه پرورش مرغ و گوسفند و ۲۹۲ کامیون حمل سوخت شده است.


طبق آمار این مرکز حقوق بشری، ۷۴۹۵ هفت هزار و ۴۹۵ وسیله نقلیه، ۴۶۴ قایق صید، ۹۰۵ انبار غذا،.۹۴ ایستگاه سوخت، ۶۸۰ بازار و ۸۱۵ کامیون حمل مواد غذایی هدف گرفته شده است.


۵۷۱ هزار و ۱۹۰ خانه مسکونی، ۱۷۸ ساختمان دانشگاهی، یک هزار و ۴۱۳ مسجد، ۳۶۷ مرکز گردشگری، ۳۹۰ بیمارستان و درمانگاه، یک هزار و ۱۰۲ مدرسه و آموزشگاه، هفت هزار و ۱۹۱ زمین کشاورزی، ۱۴۳ مکان ورزشی، ۲۴۷ اثر باستانی و ۴۸ ساختمان رسانه‌ای نیز مورد هدف حملات قرار گرفته‌اند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب