دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 فروردين 1400 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

تصفیه پساب پالایشگاهی و رفع سختی آب/ محققان دانشگاه آزاد نانوجاذب معدنی می‌سازند

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به توسعه و تولید نانوجاذبی شدند که علاوه‌بر تصفیه پساب پالایشگاهی، سختی آب را نیز از بین می‌برد.
کد خبر : 571687
تصفیه

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  یکی از بهترین روش‌های کاهش آلاینده‌های موجود در پساب‌های صنایع پالایشگاهی استفاده از جاذب‌هاست. حال یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی نانوجاذب پودری تولید کرده که با استفاده از روش جذب سطحی قادر به کاهش نفت، کدورت و میکروارگانیسم‌های شیمیایی از پساب خروجی پالایشگاه‌هاست. این محصول در پالایشگاه کرمانشاه آزمایش شده و نتایج موفقیت‌آمیزی نیز به همراه داشته که متناسب با پروتکل‌های سازمان محیط زیست است.


نانوجاذبی برای همه صنایع


حذف آلاینده‌های پساب صنعتی به‌خصوص آلاینده‌های آلی یکی از چالش‌های صنایع به شمار می‌رود. اگر آلاینده‌های آلی در آب مورد استفاده در صنایع باقی بماند باعث خرابی دستگاه‌ها می‌شود. برج‌های خنک‌کننده یکی از حساس‌ترین دستگاه‌های صنعتی هستند و در صورت وجود آلاینده‌های آلی در آب ورودی، عملکردشان با مشکل مواجه می‌شود.


وجود حتی یک گرم آلاینده در آب مورد استفاده در دستگاه‌های صنعتی نیز می‌تواند باعث تخریب دستگاه‌ها شود. بسیاری از این دستگاه‌ها از کشورهای خارجی وارد ایران می‌شوند و قیمت بسیار بالایی دارند. از سوی دیگر به دلیل تحریم‌ها و نوسانات ارزی دسترسی به این دستگاه‌ها برای صنایع بسیار دشوار شده است. بنابراین حذف و نگهداری از این دستگاه‌ها مسئله مهمی به شمار می‌رود. به همین دلیل محققان ایرانی به دنبال روشی مؤثر برای حذف آلاینده‌ها بودند که آسیبی به دستگاه‌ها وارد نکند.


یک تیر و دو نشان


به گفته مریم محمدی، مجری طرح و دانش‌آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه؛ این نانوجاذب سنتز شده که قادر به تصفیه پساب‌های صنعتی است، برای نخستین بار در جهان تولید می‌شود. این جاذب علاوه بر حذف آلاینده‌های آلی، سختی آب را نیز از بین می‌برد. درواقع خروجی آن، آبی با کیفیت بالا در سطح آب مقطر است. این نانوجاذب قدرت جذب بسیار بالایی دارد و در صنایع بسیاری از آرایش و بهداشتی و شیمیایی گرفته  تا نفت و گاز و دارویی دارد.


محققان ایرانی در سنتز این نانوجاذب از فناوری نانو استفاده کردند تا سطح آن را افزایش دهند. جاذب سنتزشده با دو ماده دیگر ترکیب شده و درنهایت محصولی اصلاح‌شده به دست آمد که قدرت جذب آن ۱۰۰ برابر افزایش یافته است. مقاله آی‌اس‌آی این تحقیقات نوشته و در مجلات علمی معتبر منتشر شده است.


مزایای نانوجاذب چیست؟


نانوجاذب‌های معدنی برای حذف نفت، مواد آلی و کدورت از پساب صنعتی به کار می‌روند و توانایی حذف آلاینده‌های آلی از ۵۰ پی‌پی‌ام تا صفر را دارند. این نانوجاذب توانایی کاهش سختی آب از ۲ هزار و ۳۰۰ پی‌پی‌ام به  ۳۰۰ پی‌پی‌ام را دارد. این محصول کدورت و رنگ تیره آب را حذف می‌کند و رسانایی آب را کاهش می‌دهد تا به محدوده مجاز برسد. این نانوجاذب را می‌توان احیا و تا هفت مرتبه استفاده کرد.


دو محصول مشابه نانوجاذب معدنی در بازار موجود است؛ اما قیمت محصول نانویی پایین‌تر است و هزینه اولیه زیرساختی آن نیز کمتر است. همچنین این محصول با امکانات و دستگاه‌های موجود در پالایشگاه‌ها و صنایع سازگارتر است. مزایای استفاده از نانوجاذب‌ها در مقایسه با اسمز معکوس، الکترودیالیز و رزین تبادل یونی بیشتر است چراکه جاذب‌ها به pH پساب حساسیت ندارند، استفاده از آنها آسان‌تر است و به پیش‌تصفیه نیز نیازی ندارند.


اسمز معکوس فرایند تصفیه آبی است که در آن از فشار برای معکوس کردن جریان اسمزی آب از درون یک غشای نیمه‌تراوا برای تولید آب خالص و حذف یون‌ها، مولکول‌ها و ذرات بزرگ‌تر حل شده در آب استفاده می‌شود. الکترودیالیز یکی از روش‌های کاربردی در تصفیه و شیرین‌سازی آب است که بر پایه اختلاف پتانسیل الکتریکی و استفاده از غشاهای تراوایی کار می‌کند. رزین تبادل یونی یا پلیمر تبادل یونی یک رزین یا پلیمر است که به عنوان یک محیط برای مبادله یون عمل می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب