دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 فروردين 1400 - 12:00
دیپلمات سابق ایران در چین در گفت‌وگو با آنا:

سند جامع راهبردی ایران و چین ثمره تدابیر امام خامنه‌ای است/ تهدید سیاست «نگاه به شرق» از سوی غرب‌گرایان

رایزن سابق اقتصادی و امور بین‌الملل سفارت ایران در چین گفت: امضای سند جامع راهبردی روابط 25 ساله ایران و چین ثمره تدابیر رهبر انقلاب اسلامی است.
کد خبر : 571432
منصور صالح فرد

گروه جهان خبرگزاری آنا: قرار است امروز و در آستانه پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک ایران و جمهوری خلق چین، با حضور وانگ یی، وزیر امور خارجه این کشور سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین که چند سالی در حال رایزنی بود، امضا شود. سندی که بنا به اظهارات سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، از سال ۹۴ با سفر رئیس‌جمهور چین به ایران مطرح شد و به‌عنوان نقشه راه میان ایران و چین به شمار می‌رود تا بتواند روابط دو کشور را از برخی روزمرگی‌ها به نگاهی راهبردی‌تر هدایت کند.


ایران و چین روابطی چندلایه، عمیق و با ابعاد مختلف دارند و لازم بود این روابط در قالب سند دارای برنامه پیاده‌سازی شود که دو طرف توافق کردند و در این سفر امضا خواهد شد. این سند دارای ابعاد مختلف، نقشه راه کامل و دارای بندهای سیاسی راهبردی و اقتصادی است.


خطیب‌زاده همچنین تصریح کرد: در این سند همه ابعاد همکاری‌های تجاری، اقتصادی و حمل‌ونقل دو کشور در نظر گرفته، مشارکت ایران در کمربند راه چین نوشته و محوریت خاصی به بخش خصوصی دو طرف داده شده است. آنچه ایران انتظار دارد، امضای این سند به‌عنوان سند بالادستی و نقشه راه در ۲۵ سال آینده روابط ایران و چین است که می‌تواند در تعمیق روابط بسیار مؤثر باشد.


منصور صالح فرد، رایزن سابق اقتصادی و امور بین‌الملل سفارت ایران در چین در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: سفر وزیر امور خارجه چین به ایران در آغاز سال 1400 را می‌توان رخدادی مبارک در راستای گام دوم انقلاب و منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حرکت به سمت تمدن سازی امت اسلامی ارزیابی کرد. طبعاً چنین روندی به برنامه‌ریزی درازمدت برای افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی کشور نیاز دارد. 


سند جامع راهبردی ایران و چین ثمره تدابیر امام خامنه‌ای است/ تهدید سیاست «نگاه به شرق» از سوی غرب‌گرایان


وی افزود: سند جامع راهبردی 25 ساله که با تدابیر و ژرف‌اندیشی رهبر انقلاب اسلامی امروز میان تهران و پکن امضا شد، اهداف شوم استکبار جهانی، غرب و صهیونیسم را برای سلطه بر ایران و چین به‌عنوان دو کشور متمدن و قدرتمند جهانی، در آغاز قرن جدید در نطفه خفه خواهد کرد. این در حالی است که تلاش آمریکا و غرب و همراهی صهیونیسم در فشار حداکثری و اعمال تحریم‌های ظالمانه با هدف انزوای ایران و درنهایت تغییر نظام، به‌واسطه مقاومت ملت ایران با شکست مواجه شده است. 


این دیپلمات سابق کشورمان عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای و تأثیرگذار، در دهه دوم انقلاب به این باور رسیده است به وعده‌های غرب نمی‌توان اعتماد کرد، زیرا با وضعیت کنونی برجام، در داخل و خارج همگان متوجه شده‌اند یک‌جانبه‌گرایی، قلدری و زورگویی در ذات آمریکا است و با انقلاب و جمهوری اسلامی ایران کنار نخواهد آمد. 


صالح فرد گفت: با وجود تمایل بسیاری از مسئولان غرب‌زده، روشنفکران و سیاسیون وابسته به کانون‌های غربی، باید راهی دیگر را انتخاب کرد و به‌دنبال مصالحه نبود. در چنین وضعیتی باید توصیه‌های رهبر انقلاب را در رابطه با آمریکا و برجام نصب العین قرار داد و به توان داخلی باور داشت.




بیشتر بخوانید:


فردا سند جامع همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین امضا می‌شود




وی تأکید کرد: دو دهه است امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی) بر سیاست نگاه به شرق و توسعه روابط با شرق تأکید می‌کنند، ولی برخی مسئولان داخلی غرب‌زده آن را برنمی‌تابند و به بهانه‌های مختلف به‌دنبال مخدوش کردن این روابط هستند. روابط ایران و چین در حال حاضر با دو دهه گذشته به‌طور  اساسی تغییر کرده و رویکرد برد-برد در ساختار روابط دو طرف حاکم است. 


این کارشناس امور چین تصریح کرد: در دهه‌های قبل ایران واردکننده کالاهای مصرفی و ماشین‌آلات از چین بود و چینی‌ها هم به واردات نفت اکتفا می‌کردند، ولی الان این رویکرد تغییر کرده است. در تفاهم‌نامه جامع 25 ساله موضوع سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری از چین محور کار است و باعث بیمه شدن اقتصاد کشور، رشد تولید و اشتغال  خواهد شد. طبعاً بخشی از فرمایش نوروزی مقام معظم رهبری درباره رشد تولید، با تفاهم‌نامه با چین تأمین خواهد شد.



ایران دیگر به کالاهای مصرفی چین نیاز ندارد و بیشتر آن را صنعتگران داخلی تولید می‌کنند، ولی به فناوری نیاز داریم تا تولید را پشتیبانی کنیم  و  به کیفیت عالی و انبوه دست یابیم. 



دیپلمات سابق کشورمان عنوان کرد: چین در روابط با جمهوری اسلامی ایران می‌داند تأمین امنیت انرژی اولویت دارد و نمی‌تواند روی غرب و کشورهای وابسته حاشیه جنوبی خلیج‌فارس تکیه کند، زیرا با یک تشر آمریکا شیر نفت را خواهند بست و مستقل نیستند. تنها جمهوری اسلامی ایران است که برای ارسال انرژی، به دور از تهدیدات آمریکا عمل خواهد کرد و این عامل مهمی برای چین محسوب می‌شود. 


تهران و پکن می‌توانند از امکانات یکدیگر استفاده کنند


صالح‌فرد گفت: توسعه روابط با کشورهای شرقی ازجمله چین، مالزی، اندونزی و روسیه و کشورهای همسایه و مسیر جاده ابریشم می‌تواند قدرت منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در عرصه سیاسی و اقتصادی را افزایش دهد. امضای تفاهم‌نامه پاسخ محکمی به اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ارتباط با کشورهای ضعیف و کوچک خلیج‌فارس است؛ لذا آمریکا و اسرائیل از تمام توانشان برای برهم زدن تفاهم‌نامه دوجانبه استفاده می‌کنند و اذناب داخلی و خارجی با شایعه‌پراکنی و تبلیغات منفی به‌دنبال متوقف کردن آن هستند.


صالح فرد تأکید کرد: سفر وزیر امور خارجه چین به ایران به‌عنوان قدرت اول اقتصاد جهان، پیروزی بزرگی برای ایران محسوب می‌شود و امضای توافقنامه در دنیا خبرساز خواهد شد. چین دارای جمعیتی با 1 میلیارد و 300 میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی بالغ بر 14/30 تریلیون دلار  است. علاوه بر این، به‌دنبال بحران در روابط میان آمریکا با چین و تصمیمات اشتباه در تحریم این کشور، هنری کیسینجر معمار سیاست خارجی آمریکا در هشدار به مقام‌های دولت بایدن خواستار توقف این فاجعه در روابط آمریکا با چین شده است. این سیاستمدار صهیونیستی-آمریکایی به‌خوبی می‌داند در این ماجرا غرب و  آمریکا متضرر خواهند بود و اوضاع آمریکا و اقتصاد آن بحرانی خواهد شد. 


صالح فرد گفت: محافل صهیونیستی به‌خوبی می‌دانند نزدیک شدن چین به ایران چه تبعاتی برای غرب و آمریکا خواهد داشت.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب