بیگانگی با تاریخ میتواند کشوری را هشت سال عقب نگهدارد
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسیهای آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، میتوان گفت تاریخ یکی از مهجورترین رشتههای علوم انسانی در مراکز آموزشی ایران چون حوزه و دانشگاه است. محمد حسین رجبی دوانی ،پژوهشگر و استاد تاریخ اسلام دانشگاه امام حسین (ع) در مورد اهمیت تاریخ در دین اسلام گفت: تاریخ یکی از علومی است که قرآن اهتمام ویژهای نسبت به آن دارد و با اینکه قرآن کتاب تاریخ نیست و کتاب هدایت است اما فراوان به مباحث تاریخی پرداخته است، هر چند واژه تاریخ در خود قرآن به طور مستقیم مطرح نشده است اما مباحث تاریخی و بیان مقاطع مهمی از تاریخ بشر در قرآن کریم انعکاس یافته است و قرآن از تاریخ برای امر هدایت بهره زیادی میبرد.
این استاد تاریخ گفت: این مهم زمانی برای ما ملموس میشود که بدانیم بالغ بر یک سوم و دو هزار آیه قرآن کریم به مباحث تاریخی اختصاص یافته است حال آنکه مباحث مربوط به احکام عملی مسلمانان 500 آیه بیشتر نیست.
رجبیدوانی گفت: ولی با همه اهمیتی که تاریخ برای هدایت بشر دارد اما در دانشگاهها و حتی حوزههای علمیه ما هم مورد توجه نیست و جزء دروس اصلی نبوده است و حتی تاریخ اسلام و تاریخ انبیاء هم به شکلی که باید به آن پرداخته نمیشود. در دانشگاهها هم کرسی درس تاریخ حتی تاریخ اسلام وجود دارد و اگر چه اساتید باسواد و دانشجویان علاقهمندی در این حوزه داریم اما همچنان نگاه به تاریخ به عنوان یک رشته پیش پا افتاده و کمارزش و کماعتبار است.
این پژوهشگر تاریخ گفت: اما برخلاف دانشگاههای ما کشورهای پیشرفته به موضوع تاریخ و رشتههای مرتبط با آن در دانشگاهها و مراکز علمی و مطالعاتی اهمیت میدهند. بالاتر از آن تاریخدانانی هستند که به عنوان استراتژیست و مشاور دولتها به کار گرفته میشوند، به عنوان مثال بوش پسر وقتی رئیس جمهور آمریکا شد با اینکه خودش فرد دانشمندی نبود اما مشاور ویژه او برنارد لوییز، تاریخدانی بود که به تاریخ به خصوص تاریخ کشورهای شرقی مسلط بود.
وی گفت: آنها به این مهم پرداختهاند و از تخصص تاریخدانان و تاریخخوانان استفاده میکنند اما در کشور ما اینگونه نیست. با اینکه رهبر معظم انقلاب بارها بر مطالعه تاریخ تاکید کردهاند اما در مقام عمل اینگونه نبوده است. این بیگانگی جامعه، دانشگاه و مهمتر از آن دولتهای ما با تاریخ و تاریخدانان را نمیتوان امری اتفاقی دانست، فراموش کردن تاریخ میتواند تکرار اشتباهات و تجربههای تلخ گذشته را به دنبال داشته باشد به ویژه زمانی که حرف از دشمنی دشمن باشد.
رجبیدوانی گفت: دشمن همیشه سعی دارد ظلمها و جنایتهایی که نسبت به ما روا داشته را از حافظه ملت ما پاک کند تا دوباره ما و نسلهای بعدی ما را از همان نقطه دچار آسیب کند، اگر مردمی همیشه متوجه دشمنیهای دشمن خود باشند کوچکترین اعتمادی به آن نمیکند. این امر بسیار مهمی است چرا که در اثر اعتماد بیجا به دشمن ممکن است کشوری هشت سال به امید عنایت دشمن خود منتظر بنشیند و در انتها هم جز خسارت چیزی درو نکند.
انتهای پیام/4107/
انتهای پیام/