دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آذر 1394 - 11:17

فرید: مواد مخدر مهم‌ترین عامل فروپاشی بنیان خانواده است/ منتظرالمهدی: ۸۰ درصد معتادان در ایران بین ۲۰ تا ۴۵ سال هستند/ صرامی:خسارت سالانه ۶۴هزار میلیارد تومانی مواد مخدر به اقتصاد کشور

رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در واحد کرج گفت: مواد مخدر را می‌توان به عنوان مهم‌ترین عامل فروپاشی بنیان خانواده، ابزار سیاسی در دست استعمارگران و بسیار خطرناک در سطح سلاح‌های کشتارهای جمعی برشمرد.
کد خبر : 57048

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام امن الله فرید در کارگاه آموزشی اعتیاد و تاثیر آن در اجتماع که به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برگزار شد، با تشکر از دکتر بهروز میرزا رئیس واحد کرج و دکتر محمدرضا بلیاد رئیس دانشکده روان‌شناسی این دانشگاه و تمامی دست اندرکاران برگزاری کارگاه، به صورت خلاصه به بیان تاریخچه اعتیاد در جامعه انسانی پرداخت.


وی افزود: سابقه حضور مواد مخدر و افیون در زندگی بشر به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بر می‌گردد که یونان قدیم و مصر باستان و پس از آن در غرب بود که بویژه ایتالیا در اواخر دهه ۵۰ مرکز تجارت و قاچاق مواد مخدر به شمار می‌آمدند.


رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در واحد کرج مواد مخدر و انواع آن را یکی از سهمگین‌ترین و مرگبار‌ترین سلاح‌های دنیا در دست استعمارگران برای سلطه بر کشورهای دیگر دانست .


قربانی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰ متغیر مرتبط با اعتیاد در جامعه شناسایی و معرفی شده است، گفت: این متغیر‌ها در بخش‌های مختلفی اعم از فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، روانی و اقتصادی قرار دارند

فرید گفت: مصرف مواد مخدر یکی از معضلات جامعه امروز همه کشورهاست که بلای اجتماعی است با آسیب‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، روانی، فرهنگی، اخلاقی و حقوقی ظهور می‌کند.


رئیس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در واحد کرج ادامه داد: شعارهای مختلفی همچون تفریح و تفنن، چاقی و لاغری و... جوانان جامعه را درگیر می‌کنند، چرا که جامعه‌ای که جوان نباشد پویایی و پیشرفتی نخواهد داشت.


وی با تاکید بر اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در دانشگاه، این امر را یکی از وظایف اصلی نهادهای فرهنگی عنوان کرد.
حضور فعال استادان دانشگاه و روان‌شناسان در مبارزه با اعتیاد، باعث افزایش تاب آوردگی روانی در مقابل مواد مخدر و سایر معضلات جامعه خواهد بود


سخنگو و معاون اجتماعی ناجا در ادامه این کارگاه با بیان اینکه جرم و کجروی طراوت جامعه را از میان بر می‌دارد، گفت: افزایش جرم ایمنی و آرامش را دستخوش آسیب کرده و تراز امنیتی را کاهش می‌دهد.


دکتر سعید منتظرالمهدی ادامه داد: براساس شواهد علمی و پژوهشی شروع کجروی‌ها ارتباط با کاهش اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی و امنیت اجتماعی دارد که بدیهی است این سه فاکتور نقش موثری در پیشرفت و بالندگی تک تک افراد جامعه دارد.


وی توجه به این مقوله را از مهم‌ترین وظایف مسئولین در جامعه بیان کرد و گفت: این امر از نان شب نیز واجب‌تر است.


منتظرالمهدی با نگاهی به روند عملکرد پلیس در دهه‌های قبل از هفتاد افزود: ماموریت پلیس براساس مداخله و مقابله بود و پس از ورود به دهکده جهانی این رویکرد از بنیان دستخوش تغییر در چند جهت شد.


وی این تغییرات را شامل تغییر روش‌های نرم به جای روش‌های سخت، تغییر پلیس غیرمسئول و معذور به پلیس مسئول، آگاه و چندبعدی که باعث ارتباط بیشتر و بهتر پلیس و مردم شد، عنوان کرد.


این مسئول با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین معضلات جامعه بشری پدیده اعتیاد است، اظهار کرد: متأسفانه این پدیده شوم در حال گسترش است و بنابراین پلیس باید چندین گام جلو‌تر از پدیده‌ها و جرائم حرکت کند تا با کاهش هزینه‌های مقابله و مداخله به تامین امنیت واقعی در جامعه منجر شود.


وی با ارائه آماری گفت: براساس آمار موجود در UNDCP بیش از ۵ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال جهان معتاد هستند و خوشبینانه‌ترین حالت در کشورمان این است که۸۰ درصد معتادان در ایران بین ۲۰ تا ۴۵ سال دارند‌ و این‌‌ همان سن جوانی و تلاش و پویایی است.


منتظرالمهدی ادامه داد: بسیاری از آسیب‌های وارد به جامعه به سبب حضور معتادان در جامعه است و براساس آمار موجود معتادان سالانه مرتکب ۷۵۰ میلیون فقره بزه در کشور می‌شوند.


وی با بیان اینکه پلیس ناجا تا کنون بیش از ۴۰۰۰ شهید و بیش از ۱۲۰۰۰ مجروح در برخورد با سوداگران مرگ تقدیم جامعه کرده است؛ تاکید کرد: برنامه‌ریزی‌ها برای کاهش و ریشه‌کن‌کردن این معضل باید به صورت جدی و اساسی در دستور کار باشد که البته نیروی انتظامی برای کاهش این معضل اجتماعی اقدامات و تلاش‌های بسیاری را انجام داده که در این راستا جمع‌آوری و پیشگیری را مهم‌ترین اولویت خود می‌داند.


منتظرالمهدی: والدین غافل، فرزندان‌‌ رها شده، بکارگیری تکنولوژی بدون مدیریت، تحقیر و تنبیه به جای ترغیب و تحبیب از مواد بسیار موثر است که والدین و خانواده‌ها باید برنامه‌ریزی درست و دقیقی را داشته باشند

معاون اجتماعی ناجا یکی از مهم‌ترین روش‌های برخورد با معضل اعتیاد را قطع کردن شریان‌های اصلی این معضل دانست که نیاز به حلقه‌ها و ابزار ویژه خود را دارد.


وی افزود: جمع آوری معتادین از سطح جامعه تنها قسمتی از روش مبارزه است ولی وظایف پلیس در این زمینه کنترل مرز‌ها و جلوگیری از ورود مواد مخدر به کشور است که نیروی انتظامی در این زمینه با تمام توان و استفاده از تمام ظرفیت‌ها، مقابله با سوداگران مرگ را انجام می‌دهد.


منتظرالمهدی ارائه آموزش‌ها و نقش خانواده را در کاهش روی آوردن جوانان به این پدیده شوم مهم ارزیابی کرد و گفت: والدین غافل، فرزندان‌‌ رها شده، بکارگیری تکنولوژی بدون مدیریت، تحقیر و تنبیه به جای ترغیب و تحبیب از مواد بسیار موثر است که والدین و خانواده‌ها باید برنامه‌ریزی درست و دقیقی را داشته باشند.


وی جامعه را دومین گام مواجهه با اعتیاد نام برد و گفت: حضور استادان دانشگاه، مشاوران و روان‌شناسان باعث افزایش تاب آوردگی روانی در مقابل مواد مخدر و حتی سایر معضلات جامعه خواهد بود. دسترسی ارزان و راحت به مواد مخدر از دیگر عوامل افزایش اعتیاد در جامعه است.


منتظرالمهدی با معرفی افراد مستعد روی آوردن به موادمخدر ادامه داد: با شناسایی این افراد و نظارت روان‌شناسی بر روی آنها و همچنین ارائه آموزش‌ها، می‌توان آنان را نسبت به مواجه شدن با این پدیده آگاه سازیم.


بیش از ۳۰۰ متغیر مرتبط با اعتیاد در جامعه شناخته شده است


مسئول مطالعات و پژوهش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور نیز با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰ متغیر مرتبط با اعتیاد در جامعه شناسایی و معرفی شده است، گفت: این متغیر‌ها در بخش‌های مختلفی اعم از فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، روانی و اقتصادی قرار دارند.


دکتر مجید قربانی افزود: مبارزه با مواد مخدر کشور از پیش از انقلاب اسلامی شروع شد اما با انقلاب اسلامی ایران شکل جدی‌تری به خود گرفت و با نابودی ۳۳هزار هکتار زمین‌های زیرکشت خشخاش در کشور این امر آغاز شد.


وی ادامه داد: این مقابله از سال ۱۳۶۲ به بعد نیز با ورود برخی از بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز دولتی به صحنه شکل دیگری گرفت.


مسئول مطالعات و پژوهش ستاد مواد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه این ستاد در دو بعد عرضه و تولید به مبارزه با مواد مخدر می‌پردازد، گفت: تا وقتی اطلاعات و آمار درستی از سطح جامعه و میزان اعتیاد در جامعه نداشته باشیم برنامه ریزی درستی نخواهیم داشت.


وی در حوزه درمان با ذکر دو شیوه کلی پرهیز کامل و ترک تدریجی اظهار کرد: درمان‌های دارویی و غیردارویی در جامعه مطرح است که تاکید ما بر درمان‌های غیردارویی است.


این مسئول ادامه داد: هنگامی که یک فرد معتاد برای ترک اعتیاد اقدام کند و تحت پوشش درمان قرار گیرد بیمار محسوب می‌شود و در غیراینصورت مجرم تلقی می‌شود و باید از روش‌های ویژه برای مقابله با این افراد استفاده شود.


وی تصریح کرد: هدف کلی حوزه درمان اعتیاد، ترک مصرف مواد مخدر است و شامل آموزش زندگی بدون مواد و ارتقای عملکرد فردی و پیشگیری از آن می‌شود از آنجایی که درمان اعتیاد کار سختی است، پیشگیری آسان‌تر و کم هزینه‌تر از درمان است.


مسئول مطالعات و پژوهش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور با برشمردن درمان‌های موجود افزود: معتبر‌ترین روش درمان اعتیاد درمان روان‌شناختی و با استفاده از شناخت رفتاری معتادان است.


وی یکی از مخدرهای خطرناک را شیشه دانست و گفت: برای درمان این نوع اعتیاد روش‌های مناسبی در بسیاری از مراکز ترک اعتیاد کشور به کار گرفته شده است.


قربانی گفت: افزایش اعتماد به نفس و کارآمدی فرد معتاد در زندگی از عوامل جلوگیری از بازگشت فرد تحت درمان به اعتیاد است.


صرامی با بیان اینکه این مواد مشکلات عدیده‌ای درجامعه ایجاد کرده است، گفت: این مواد سالانه ۶۴هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند

وی استفاده روش متادون درمانی و ایجاد کلینیک‌های مثلثی برای درمان معتادان را به عنوان ابزاری مناسب در کاهش اعتیاد در کشور دانست.


مواد مخدر سالانه ۶۴هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند


مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه این کارگاه با بیان اینکه این مواد مشکلات عدیده‌ای درجامعه ایجاد کرده است، گفت: این مواد سالانه ۶۴هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند.


دکتر حمید صرامی با توجه به قانون ششم توسعه کشور افزود: بنا به تاکیدات و توصیه‌های مقام معظم رهبری اساس مبارزه بر پیشگیری بنا شده است.


وی با بیان اینکه اقدامات در زمینه کاهش تقاضا چون دیربازده است برای برخی دیرباور است در صورتی که در اینگونه اقدامات سرمایه گذاری برای نسل‌های آینده است گفت: سرانه آموزش برای کشورهای اروپایی برای هر فرد چند برابر سرانه آموزش در کشور ماست و در این بخش برنامه ریزی بیشتری لازم است.


صرامی با بیان اینکه بیش از نیمی از طلاق‌هایی که در کشور اتفاق می‌افتد به دلایل متاثر از معضل اعتیاد است، اظهار کرد: افزایش خشونت در سطح جامعه و خانواده از این دست آسیب‌ها است که برای بیش از شش میلیون نفر در جامعه دغدغه ایجاد کرده است.


وی تاکید کرد: ترویج باورهای غلط مانند استفاده از داروهای رفع لاغرِی، چین وچروک صورت، افزایش توان جنسی و دیگر شعارهای عوام فریبانه برای تولید مخدرهای جدید یکی از راه‌های گرفتار شدن افراد به ویژه جوانان در دام اعتیاد است.


صرامی با مروری بر آمار سالانه مرگ و میرهای ناگهانی و علل آن گفت: تعداد زیادی از این مرگ و میر‌ها براثر مصرف مواد مخدر در کشوراست.


وی با توجه به آمار بالای معتادان متاهل، افزود: عدم رضایت عاطفی، جنسی، مشکلات اقتصادی و اجتماعی از عوامل زمینه ساز در این امر است.


مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه ۳۷ درصد معتادان کشور افراد دارای مدرک تحصیلی بالا‌تر از کاردانی هستند، گفت: اگر افراد نخبه علمی کشور به سمت اعتیاد کشانده شوند کار برای مبارزه با مواد مخدر سخت‌تر می‌شود، بنابراین مبارزه با مواد مخدر در بخش‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی باید با اتخاذ راهکارهای مناسب پیگیری شده و با جدیت و دقت بیشتری برنامه ریزی شود.


مواد مخدر عامل اصلی اعتیاد نیست


عضو هیأت علمی دانشکده روان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج هم در ادامه با تاکید بر اینکه مواد مخدر عامل اصلی اعتیاد نیست اظهار کرد: عامل اصلی اعتیاد نیاز به کسب شادی است و اکثر کسانی که به دنبال مواد مخدر می‌روند به دنبال کسب شادی هستند و البته هرگز به آن دست نمی‌یابند.


احدی: افزایش فشار خون، کاهش خون رسانی به بافت‌ها، تاخیر در التیام زخم‌ها، عفونت زخم‌ها، خرابی دندان‌ها، آسیب به بافت مغز، سکته زودرس مغزی، کاهش ایمنی بدن، تنگی و تصلب شرائین و... نیز برخی از عوارض بدنی و جسمانی اعتیاد است

دکتر حسن احدی به تشریح عوارض جسمانی و روانی مصرف کنندگان مواد مخدر پرداخت و با دسته بندی این مواد مخدر درباره عوارض جسمانی، روانی، بررسی عوامل اعتیاد و راه‌های آموزش، آگاهی، پیشگیری و درمان آن پرداخت.


وی با توجه به مصرف انواع مواد مخدر شامل افیونی‌ها، محرک‌ها، روان گردان‌ها و... و شیوع برخی از آنها مانند شیشه در بین جوانان گفت: تلاش ناموفق برای ترک، مصرف زمان و هزینه زیاد برای به دست آوردن و مصرف مواد، تاثیر منفی بر تعاملات اجتماعی، انکار ارتباط معضلات پیش آمده برای فرد با مواد مخدر، اختلالات خلقی و اضطرابی، اختلال شناخت و یادگیری، افسردگی، حملات پانیک و تیک، توهمات اعم از دیداری و لمسی، پرخاشگری از عوارض روانی مصرف مواد مخدر است.


احدی ادامه داد: افزایش فشار خون، کاهش خون رسانی به بافت‌ها، تاخیر در التیام زخم‌ها، عفونت زخم‌ها، خرابی دندان‌ها، آسیب به بافت مغز، سکته زودرس مغزی، کاهش ایمنی بدن، تنگی و تصلب شرائین و... نیز برخی از عوارض بدنی و جسمانی اعتیاد است.


این استاد دانشگاه با برشمردن عوامل مختلف اعتیاد اعلام کرد: مصرف مواد مخدر به عوامل مختلفی همچون دسترسی آسان، بیکاری، فقر، بی‌سوادی، عدم مناسب بودن سیستم آموزش، سیستم بیولوژیک بدن افراد، پایین بودن اعتماد به نفس، مشکلات خانوادگی، و.... وابسته است که در هر کدام نیز می‌بایست با در نظر گرفتن شرایط خاص فرد معتاد بایستی در مورد مشاوره، تشخیص و درمان جسمی و روانی به صورت همزمان اقدام کرد.


وی یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در درمان فرد معتاد را افزایش خود باوری و اعتماد به نفس واقعی عنوان کرده و بر آموزش و آگاهی دادن به ویژه به نوجوانان، جوانان و والدین تاکید کرد.


در بخش دیگری از این کارگاه دکتر مروارید احدی نیز با تشریح مباحث مربوط به نوروفیزیولوژی اعتیاد به بیان تئوری‌های مختلف استمرار مصرف مواد در معتادان پرداخت و گفت: در انواع این تئوری‌ها مواردی از قبیل اعتماد به نفس، گروه‌های کمک، سیستم بیولوژی بدن افراد، به تعویق انداختن ترک مواد و لجاجت در برابر ترک مطرح شده‌اند که البته به صورت مطلق نیستند و هرکدام دارای نقاط ضعف و قدرت خاص خود هستند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب