دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 اسفند 1399 - 14:00
آنا گزارش می‌دهد؛

درمان سرطان مغز با سلول‌درمانی/ محققان ایرانی تومورهای بدخیم را هدف می‌گیرند

محققان ایرانی با استفاده از سلول‌های کشنده سیستم ایمنی روش درمانی نوینی برای هدف‌گیری و از بین بردن سلول‌های تومور مغزی توسعه داده‌اند.
کد خبر : 568343
N82930383-72366470.jpg

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سرطان یکی از چالش‌های جهان مدرن به شمار می‌رود، چالشی که انسان هنوز راهی برای رفع و درمان آن پیدا نکرده است.  این بیماری انواع مختلفی دارد و اندام‌های متفاوتی را در بدن درگیر می‌کند اما به‌جرئت می‌توان گفت که سرطان مغز بدقلق‌ترین نوع سرطان است. تومورهای مغزی معمولاً پاسخی به درمان نشان نمی‌دهند و از سوی دیگر به دلیل موقعیت خاص قرارگیری در مغز، دارورسانی یا تابش پرتو به آنها کار دشواری به شمار می‌رود. درواقع به همین دلیل آمار مرگ‌ومیر در مبتلایان به تومورهای بدخیم بسیار بالاست.


سرطان مغز و انواع آن


در سرطان مغز، سلول‌های سرطانی در بافت مغز  و به صورت توده‌ای رشد می‌کنند. این توده‌ها باعث ایجاد اختلال در عملکردهای مختلف مغز  مانند کنترل عضلات، کنترل احساسات، حافظه و... می‌شود. به طور کلی دو نوع سرطان مغز وجود دارد، نوع اول سرطان اولیه مغز است که بیماری از سلول‌های مغز شروع می‌شود. نوع دوم سرطان متاستاتیک مغز است، در این حالت سرطان در نقطه دیگری از بدن شروع شده و سپس به مغز می‌رسند. تومورهای مغزی نیز به دو نوع تقسیم می‌شوند: خوش‌خیم و بدخیم. تومورهای خوش‌خیم عاری از سلول‌های سرطانی هستند اما تومورهای بدخیم شامل سلول‌های سرطانی می‌شوند.


استفاده از سلول‌درمانی برای درمان سرطان مغز


علم سلول‌های بنیادی به سه رشته تخصصی سلول‌درمانی، ژن‌درمانی و مهندسی بافت تقسیم می‌شود. ایمونوسل‌تراپی یا درمان سرطان با سلول‌های درمانی یکی از زیرشاخه‌های سلول‌درمانی است که بسیاری از متخصصان و پزشکان جهان بر این باورند در آینده نه چندان دوری تبدیل به اصلی‌ترین روش درمان انواع سرطان‌ها می‌شود. سلول‌درمانی یکی از روش‌های درمانی موثر در درمان انواع سرطان‌هاست که به کارگیری آن روی بیماران مبتلا به تومورهای مغزی نیز پیامدهای مثبتی به ارمغان آورده است. 


محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی کاشان و پژوهشگاه رویان از پنج سال قبل تحقیق درباره فناوری جداسازی و فعال‌سازی سلول‌های ایمنی را آغاز کردند و حال موفق به توسعه روشی نوین برای درمان سرطان مغز شده‌اند. در این روش از نوعی سلول ایمنی خاص استفاده می‌شود که توانایی هدف‌گیری و از بین بردن سلول‌های تومور مغزی را دارد. این سلول‌های ایمنی نه‌تنها در فاز آزمایشگاهی بلکه در مرحله پیش‌بالینی نیز با موفقیت سلول‌های سرطانی را هدف‌گیری کرده و از بین بردند.


مجوز اخلاقی این پژوهش در سال 98 اخذ شد و پس از آن دانشمندان پژوهشکده سلول‌های بنیادی رویان با همکاری مرکز سلول درمانی طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی گلستان موفق به انجام فاز اول کارآزمایی بالینی روی بیماران مبتلا به تومور مغزی گلیوبلاستوما شدند. این بیماری شایع‌ترین تومور بدخیم اولیه سیستم عصبی مرکزی است که در نخاع یا مغز بروز می‌کند. گلیوبلاستوما تومورهای بدخیم و سطح چهار هستند که بخش اعظمی از سلول‌های آنها به صورت مداوم تکثیر و تقسیم می‌شوند. 


درمان سرطان مغز به سبک ایرانی


به گفته مرضیه ابراهیمی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان و مسئول کارگروه سرطان پژوهشکده رویان؛ وظیفه سلول‌های ایمنی حفظ سلامت و ایمنی سلول‌های دیگر است. بنابراین اگر سیستم تقویت شود، نیروی مقابله با سرطان تقویت شده است. تیم تحقیقاتی ایرانی در روش جدید، سلول‌های ایمنی یکی از اعضای خانواده که بیشترین تشابه ژنتیکی را با بیمار دارد، جدا می‌کنند. سلول‌های کشنده طبیعی در شرایط کاملاً تمیز از خون‌دهنده جدا شده و تقویت می‌شود تا توانایی هدف‌گیری سلول‌ توموری را به دست آورد. در مرحله بعدی،  صحت و سلامت سلول‌ها تأیید شده و سپس به بیمار تزریق می‌شود.


این امر باعث کاهش چشمگیر سلول‌های سرطانی در مغز می‌شود. درواقع این سلول‌های کشنده به عنوان جراحانی ظریف به مغز فرستاده می‌شوند تا سلول‌های سرطانی را هدف‌گیری کرده و از بین ببرند.  عوارض ناشی از تزریق این سلول‌ها در بیماران بررسی شده تا میزان ایمنی آن مشخص شود. این روش تاکنون روی پنج بیمار مبتلا به گلیوبلاستوما انجام شده و بررسی روی این افراد حاکی از آن است که این سلول‌های ایمنی عوارضی برای بیمار ندارد. محققان ایرانی در نظر دارند از این روش برای درمان سرطان تخمدان و ملانوما (نوعی سرطان بدخیم پوستی) نیز استفاده کنند.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب