آیا نصب تابلوی «پارک=پنچری» جرم است؟
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، توسعه شهرنشینی، افزایش جمعیت شهرها و همچنین استفاده از وسیله نقلیه شخصی موجب به وجود آمدن معضلی به نام جای پارک در شهرها شده است. به ادارهای در مرکز شهر میروید ولی خیلی دیرتان شده، یک ربعی هست در خیابانهای اطراف اداره را چرخ میزنید اما جای پارک پیدا نمیکنید. ناگهان جای خالیای میبینید و هیجانزده میشوید از اینکه خلاصه جای پارک را پیدا کردهاید و در این گیرودار به دلیل ذوقزدگی ناشی از پیدا کردن جای پارک متوجه نمیشوید در حال پارک کردن روبهروی در پارکینگ منزل شخصی هستید و یا به این امید که سریع برمیگردید پارک میکنید و میروید. بلافاصله بعد از رفتن شما صاحب منزل میرسد و تا وقتی برمیگردید ممکن است زنگ چندین خانه را زده باشد برای پیدا کردن اتومبیلی که صاحبش شما هستید.
برخی از افراد برای جلوگیری از چنین وضعیتی روبهروی منزلشان تابلوی «پارک=پنچری» نصب میکنند و به این بهانه تا شما برگردید اتومبیل شما را پنچر میکنند و یا فقط این تهدید را بهعنوان پیشگیری به کار میبرند و به مشاجره با شما در هنگام برگشتتان بسنده میکنند. البته برخی نیز به تهدیدهای شدیدتری از جمله انفجار خودرو یا درگیری رو میآورند.
در این وضعیت دو سؤال ممکن است پیش بیاید:
1. آیا نصب تابلوی «پارک=پنچری» جرم است؟
2. حکم پارک کردن مقابل پارکینگ منزل دیگران چیست؟
قانون در این رابطه چه میگوید:
بر اساس اصل ۲۲ قانون اساسی جان، مال و حقوق اشخاص محترم شمرده میشود و جز در مواردی که قانون مستقیماً اجازه داده از تعرض مصون است. در نتیجه هیچکس حق ندارد با این ادعا که حقوقش در حال تضییع است به دیگران آسیبی وارد سازد یا تهدید به تخریب و ایراد صدمه نماید.
همچنین طبق ماده ۱۳ منشور حقوق شهروندی، همه افراد از امنیت جانی، مالی، حیثیتی و نظایر آن برخوردار هستند. نهتنها افراد بلکه هیچ مقامی بدون مستند قانونی، نمیتواند حقوق شهروندان را مورد تعرض یا تهدید قرار دهد.
شلاق و زندان برای نصب یک تابلوی تهدید آمیز
و به موجب ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
درعینحال طبق ماده 24 قانون مدنی هیچکس نمیتواند کوچه و خیابانهایی را که بنبست یا مسدود نیست، تحت تملک قرار دهد. همچنین، مطابق با ماده 96 قانون شهرداریها، اراضیِ کوچههای عمومی، میدانها، پیادهروها، خیابانها و بهطورکلی معابر، مورداستفاده عموم است و ملک عمومی محسوب میشود؛ طبق اصل 19 قانون اساسی ایران نیز، همه مردم از حقوق مساوی برخوردار هستند.
همچنین، جلوی در خانه و مغازه، ملک خصوصی شما نیست. مسدود کردن کوچه و خیابان نیز جرم است و مجازات دارد. در نتیجه، قرار دادن موانع از سوی کسبه، نگهبانان ادارات و یا هر شخص دیگری در کنار کوچه، خیابان، مقابل مغازه یا خانه و ممانعت از پارک خودروهای دیگر، نقض آشکار حقوق شهروندی است و طبق قانون، مجازات نیز دارد و همه مردم میتوانند ماشین خود را در تمام کوچههای شهر پارک کنند.
بنابراین، نصب هرگونه تابلو پارک ممنوع، یا تهدید به پنچر کردن خودروها در کوچه و خیابانهای شهر، جرم محسوب میشود و میتوان در دادسرا شکایت کرد.
هر قانونی استثنایی دارد:
استثناء اول: ازنظر قانون، پارک کردن خودرو مقابل پارکینگ هرجایی چه خانه باشد و چه مغازه ممنوع است.
استثناء دوم: درباره کوچههای بنبست است. اگر فردی در کوچه بنبست ساکن باشد، تمام فضای داخل کوچه حق او و همسایهها است؛ بهاینترتیب پارک کردن خودروی افرادی که ساکن آن کوچه نیستند ازنظر قانون مشکل دارد.
باید به این نکته توجه داشته باشید که پارک کردن در کوچهها نباید راه رفتوآمد صاحبان منازل را بگیرد بنابراین حق پارک در برابر پارکینگ منزل دیگران را ندارید.
اگر شخصی مدام خودرو را طوری پارک کند که افراد نتوانند از رمپ وارد شدن به پارکینگ خود استفاده کنند، میتوان از آن در ساعتهای مختلف عکس گرفت و با عنوان ایجاد «مزاحمت و ممانعت از حق» در دادسرا شکایت کیفری کرد.
ماشین غریبهای جلوی پارکینگ پارک کرد، میتوانید با شماره ۱۱۰ تماس بگیرید ازنظر پلیس چه پنج دقیقه چه یک ساعت، فرقی نمیکند تخلف تخلف است. بر اساس قانون پارک کردن خودرو مقابل منازل شهروندان مصداق توقف در محل ممنوع بوده و تخلف محسوب میشود و جریمه هم دارد.
انتهای پیام/4159/پ
انتهای پیام/