دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 اسفند 1399 - 00:02
پرونده حضور ناتو در عراق-2/ زنگنه:

آمریکایی‌ها برای کنترل چین به شرق و انگلیسی‌ها برای مهار روسیه به غرب آسیا می‌روند/ لندن توطئه طراحی و واشنگتن اجرا می‌کند

یک کارشناس امور بین‌الملل تصریح کرد: هدف آمریکا از خروج از منطقه، نفوذ به شرق آسیا و کنترل چین و هدف ناتو و انگلیس از آمدن به غرب آسیا مهار روسیه و جلوگیری از نفوذ ایران است.
کد خبر : 567634

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، لوید آستین وزیر دفاع آمریکا برنامه خود را بر محور آرایش نیروهای ارتش در جهان، چگونگی تمرکز بیشتر بر چین و روسیه بدون عقب‌نشینی از حضور درازمدت در غرب آسیا و ایجاد این تغییرات با بودجه بالقوه کمتر قرار داده است.


دولت بایدن همانند دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا، چین و نه شبه‌نظامیان افراطی مانند گروه القاعده و داعش را چالش امنیتی درازمدت و شماره یک آمریکا می‌داند، اما برخلاف سلف خود برای تعهدات ایالات متحده در برابر کشورهای اروپایی عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ارزش زیادی قائل و این موضوع ممکن است به تغییرات قابل توجهی در پایگاه‌ها و حضور ارتش آمریکا در غرب آسیا، اروپا و آسیا-اقیانوسیه منجر شود.


برای بررسی این موضوع با صباح زنگنه، کارشناس امور بین‌الملل گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه تقدیم می‌شود:


آنا: تحولات عراق به سمتی پیش می‌رود که آمریکایی‌ها در سیاست‌های خود راه خروج را در پیش گرفته‌اند و قرار است جای خود را در چارچوب ناتو به انگلیسی‌ها بسپارند. روند تحولات کنونی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


زنگنه: مجموعه تحولات عراق حاکی از این است که آمریکا جایگاه، موقعیت و پایگاه‌هایش را به‌ویژه بعد از حمله پهپادی به خودروی حامل شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و به شهادت رساندن سرداران مقاومت از دست داده است. علاوه بر این، پس از مصوبه‌ مجلس عراق مبنی بر لزوم خروج نیروهای خارجی از خاک این کشور، عملیات گوناگونی در شهرهای مختلف و در جاده‌های عراق انجام می‌شود که در آن کاروان‌های لجستیک آمریکایی هدف قرار می‌گیرند.


 صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورمیانه( عکس داخل خبر گروه بین الملل)


ارزیابی مقام‌های آمریکایی نشان می‌دهد حضور نیروهایشان در عراق با هزینه‌های بیشتری مواجه خواهد شد و در آینده نیز کاری از پیش نخواهند برد. علاوه بر این، آن‌ها تمایل دارند خروج نیروها با تعلل فراوان و دفع‌الوقت باشد. این موضوع به‌طور غیرمستقیم با حمایت دولت مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق همراه است. دولت عراق تأکید دارد روابط ایران، عراق و آمریکا باید در چارچوب تفاهمات و راهبردی دنبال شود.


با توجه به راهبرد اتلاف وقت آمریکایی‌ها و رویکرد دولت عراق تصمیم‌گیری قطعی و روشنی از خروج نیروها وجود ندارد؛ گرچه مذاکراتی از سوی سفیر انگلیس در عراق و برخی از سفیران غربی با وزیر امور خارجه، نخست‌وزیر، رئیس‌جمهور و رئیس پارلمان عراق انجام شده است، ولی تحولات به گونه‌ای است که مشخصاً می‌توان دریافت آمریکا قصد دارد از نیروهای ناتو در عراق بیشتر استفاده کند.




بیشتر بخوانید:


انگیزه آمریکا برای واگذاری مأموریت‌ به انگلیس در عراق بیش از سایر کشورهای اروپایی است




آنا: ادعای ناتو درباره حضور آموزشی در عراق تا چه حد واقعیت دارد؟


زنگنه: ناتو شامل همه کشورهای غربی است و مدعی هستند قصد دارند در حوزه آموزشی در عراق حضور داشته باشند. این ادعا باید بررسی شود، زیرا وقتی فروشنده سلاح به عراق که آمریکایی‌ها هستند، مشخص است، اینکه چه نوع آموزشی مورد نیاز است، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. نکته دیگر ظهور و بروز مجدد گروه تروریستی داعش در عراق است و هر روز در نقطه‌ای از خاک این کشور عناصر تروریست حادثه‌ای رقم می‌زنند. این حادثه‌ها درحالی است که آمریکا و نخست‌وزیر عراق تأکید می‌کنند همچنان باید با داعش و گروه‌های تروریستی مبارزه کرد.


 صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورمیانه( عکس داخل خبر گروه بین الملل)


با وجود مصوبه پارلمان عراق، دولت عزم جدی برای اخراج نیروهای آمریکایی نشان نمی‌دهد و اظهارات بعضاً متناقضی مطرح می‌شود. دولت کاظمی باید به‌طور علنی نامه رسمی به آمریکایی‌ها بدهد و از آن‌ها بخواهد عراق را ترک کنند که چنین نامه‌ای تاکنون داده نشده است و این روند در راستای دفع‌الوقت آمریکایی‌ها باید مورد بررسی قرار بگیرد.


آنا: گفته می‌شود تمرکز نیروهای آمریکایی در شرق آسیا، به‌ویژه چین افزایش خواهد یافت. آیا بحث تقابل میان دو ابرقدرت رنگ واقعیت به خود می‌گیرد؟


زنگنه: همان‌گونه که از سیاست‌های دولت آمریکا مشخص است، نیروهای آمریکایی می‌خواهند به‌تدریج از منطقه خارج شوند و جای خود را به ناتو بسپارند و با توجه به تنش‌های اقتصادی که میان چین و آمریکا وجود دارد، سیاست تمرکز نیروهایشان در شرق آسیا را که پیش‌تر فرضیه‌هایی درباره آن مطرح شده بود، دنبال کنند. با وجود این تحولات، نمی‌توان زمان دقیقی و حجم مشخصی از انتقال نیروها را متصور بود.



چینی‌ها داعیه راه‌اندازی جنگ ندارند و صحبت‌هایی که درباره تقابل مطرح می‌شود بیشتر در راستای جنگ روانی است و هیچ‌کدام به درگیری نظامی منجر نخواهد شد و حالت تهدید و بازدارندگی دارد.



آنا: عراق چه منافعی برای انگلیسی‌ها دارد که قصد دارند نیروهایشان را در منطقه تقویت کنند؟


زنگنه: انگلیسی‌ها با توجه به روش‌هایی که بکار می‌بندند، کاملاً به آمریکایی‌ها وابسته هستند و نان خود را در تنور تنش‌ها و دعواها می‌پزند. طبعاً با خروج آمریکا از عراق به‌دنبال منافع خود در منطقه هستند و حضور نیروهایش در خاک این کشور در همین چارچوب تعریف می‌شود. آن‌ها همین نقش را در یمن بازی کردند و با بحران‌سازی تلاش کردند بر آتش فتنه داخلی در یمن و منطقه بدمند.


به بیان دیگر، انگلیس طراحی و آمریکا اجرا می‌کند. پایگاه‌های آمریکا در منطقه خلیج‌فارس، انگلیسی‌ها را دچار توهماتی کرده است که مدعی هستند می‌توانند مشکلات منطقه را حل کنند و با ایجاد رعب و وحشت و اختلاف موج‌سواری می‌کنند و سوار بر اسب آمریکا می‌تازند. شاهدیم آن‌ها و آمریکا در منطقه حضور دارند، ولی تعداد کشته‌های آمریکایی بسیار بیشتر از انگلیسی‌هاست. انگلیس پشت‌صحنه، طراح توطئه است و آمریکا آن را در میدان اجرا می‌کند.


از سوی دیگر، ناتو بی‌میل نیست نیروهایش در منطقه افزایش یابند و حتماً با دولت فعلی عراق به‌دنبال برقراری تفاهم‌نامه‌ای به عناوین مختلف اعم از آموزش، تجارت و ... است و سعی می‌کند حضور خود را در منطقه غرب آسیا بیشتر کند. این حضور با هدف کنترل چند تهدید کلی ازجمله افزایش نفوذ روسیه در منطقه است. تهدید دیگر، مهاجرت مردم منطقه به اروپا و ساختن جایگاهی در کشورهایی است که سابقه حضور در آنجا نداشتند. علاوه بر این، به نظر می‌آید ناتو و به‌ویژه لندن به‌دنبال کنترل ایران، سوریه و عراق در آینده هستند. اینها اهداف کلی ناتو است و بی‌میل نیست برای تحقق آن گام به گام اقدام کند.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب