دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1399 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

به‌کارگیری ضایعات لاستیکی در مهندسی عمران/ راهکار سبز محقق ایرانی از آلودگی محیط زیست جلوگیری می‌کند

محققان ایرانی موفق به توسعه روشی برای استفاده مؤثر از ضایعات پلاستیکی و لاستیکی در مهندسی عمران شده‌اند. این پژوهش می‌تواند آلودگی محیط زیست را به طور قابل‌توجهی کاهش دهد.
کد خبر : 565776
کدام-صنایع-از-ضایعات-پلاستیک-و-لاستیک-بیشتر-استفاده-می-کنند؟.jpg

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، معمولاً برای اجرای پروژه‌های عمرانی در شرایط خاک‌های ریزدانه و مسئله‌دار به تمهیدات بهسازی نیاز است. از سوی دیگر بسیاری از  مواد مصنوعی ساخت بشر مانند پلاستیک‌ها و لاستیک‌ها از عوامل اصلی ایجاد آلودگی محیط زیست به شمار می‌روند. با توجه به فراوانی بالای این مواد مصنوعی در جهان، مدیریت و کنترل آن‌ها از مسائل حیاتی به شمار می‌رود. 


استفاده از ضایعات پلاستیک در مهندسی عمران


ترکیبات مصنوعی نه‌تنها طول عمر زیادی دارند بلکه مدت زمان بسیاری طول می‌کشد تا تجزیه شوند که این امر مشکلات بسیاری برای محیط زیست ایجاد می‌کند. دوره تجزیه تایرهای لاستیکی نسبت به پلاستیک‌ها به مراتب طولانی‌تر بوده و مشکلات زیست‌محیطی ناشی از آن نیز بیشتر است.  شیرابه ناشی از این مواد مصنوعی و نفوذ آن به محیط زیست نیز خطرات و مشکلات خاصی را در پی دارد.


شیرابه این مواد به دلیل وجود پروفیل‌های فلزی باعث افزایش مقدار یون‌های فلزی موجود در آب‌های زیرزمینی می‌شود. حال یک محقق ایرانی به نام داود اکبری‌مهر موفق به ارائه راهکارهایی برای بهسازی خاک و حفاظت از محیط زیست شده است. وی که فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «مطالعه اثر لاستیکی بر خصوصیات ژئوتکنیکی خاک ریزدانه» است، راهی برای استفاده از ضایعات پلاستیکی و لاستیکی در مهندسی کرده است.


کمک به محیط زیست با طرح محقق ایرانی


تایرهای فرسوده و انباشته شده می‌توانند محیطی برای تجمع حشرات و حیوانات موذی فراهم کنند و عامل انتقال میکروب‌ها و ویروس‌های مختلف باشند. از سوی دیگر گاز متان یکی از مواد حاصل از فرایندهای شیمیایی در محل‌های دفن زباله است و در صورت وقوع آتش‌سوزی می‌تواند دود غلیظ حاوی هیدروکربن‌های نسوخته و گازهای سمی و خاکستری تولید کند که برای سلامت انسان مضر است، آب‌های زیرزمینی را آلوده کند و گیاهان و حیوانات را به خطر بیندازد.


تنها در ایران سالانه صدها هزار تن تایر لاستیکی مصرف می‌شود.  تنها بخش کوچکی از حجم زیاد لاستیک‌های فرسوده و از رده خارج شده بازیافت می‌شوند تا در صنایع دیگر استفاده شوند.   ضایعات پلاستیکی و لاستیکی ویژگی‌های بسیاری از جمله شکل‌پذیری بالا، سبکی و مقاومت بالا دارند بنابراین می‌توان از آنها در زمینه‌های مختلف مهندسی بهره برد. این امر به حل مشکلات زیست محیطی نیز کمک شایانی می‌کند.


وقتی عمران به کمک محیط زیست می‌آید


به گفته اکبری‌مهر؛ در این مطالعه به بررسی ترکیب خاک ریزدانه و لاستیک در شرایط مختلف پرداخته شده و  نتایج آن راهکارهایی برای استفاده مؤثر از ضایعات پلاسیتیک و لاستیکی در مهندسی ارائه می‌دهد و می‌تواند اثرات منفی انباشت این نوع ضایعات را کاهش دهد. استفاده از لاستیک به‌عنوان یک کاده مخلوط با خاک ریزدانه برای استفاده در پروژه‌های عمرانی ممکن است و این امر امکان اصلاح خصوصیات خاک از نظر فنی را فراهم می‌کند. این ترکیب علاوه‌ بر مزایای فنی و زیست‌محیطی، از نظر اقتصادی نیز به صرفه است.


در ترکیب خاک ریزدانه و شکل‌های مختلف تایرهای لاستیکی بسته به شکل لاستیک، مخلوط خصوصیات متفاوتی دارد که امکان تخمین دقیق آن‌ها ممکن است. حدود و مقدار مناسب استفاده از لاستیک در مخلوط با خاک در این بررسی‌ها مشخص شد. براساس یافته‌های جدید، استفاده از تایرهای لاستیکی منجر به کاهش نشست خاک می‌شود، افزایش نسبت طول به عرض لاستیک و افزایش اندازه لاستیک نیز باعث افزایش مقاومت در مخلوط می‌شود. استفاده از لاستیک در میرایی مخلوط مؤثر است و شکل‌پذیری آن را نیز به طور چشمگیری افزایش می‌دهد.


این پژوهش گام مهمی در شناسایی پارامترهای مختلف ژئوتکنیکی و شناسایی رفتار این مخلوط به شمار می‌رود و به دانشمندان در شناسایی خصوصیات این مخلوط و توسعه کاربردهای آن کمک می‌کند. این طرح راهکارهای جدیدی برای استفاده مؤثر از ضایعات پلاستیکی و لاستیکی ارائه می‌دهد که امکان حفظ بیشتر و بهتر از محیط زیست را فراهم می‌کند.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب