دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 بهمن 1399 - 13:58
آنا بررسی می‌کند؛‌

تجهیز محاکم به دوربین؛ آری یا خیر؟/ رئیس دیوان عالی کشور: نصب دوربین در دادگاه‌ها ضروری است

نصب دوربین در جلسات دادگاه‌ها یکی از الزاماتی است که مورد تأکید مسئولان قضائی بوده ولی بنا به دلایلی تاکنون اجرایی نشده است.
کد خبر : 564359
1.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، هدی قبادی؛‌ ضرورت نظارت بر حسن اجرای قوانین در دستگاه اجرایی کشور از وظایف مهم قوه قضائیه است و سیستم قضائی باید به‌عنوان نهاد ناظر بر اجرای قوانین و رسیدگی به تظلمات،‌ شکایات و دعاوی از راه‌های متعدد برای دسترسی به ادله مختلف اثبات دعوا برای کشف حقیقت و رسیدگی صحیح استفاده کند.


محدوده رسیدگی قوه قضائیه نه‌تنها در جرائم و دعاوی ارتکابی در کشور است بلکه در مواردی رسیدگی به برخی از جرائم ارتکابی در خارج از کشور نیز بر عهده قوه قضائیه است؛ بنابراین باید در نظر داشت که محاکم داخلی نیز از این دایره رسیدگی که تا خارج از مرزها نیز می‌تواند توسعه پیدا کند مستثنا نیستند و اتفاقاً باید این نظارت با دقت بیشتری در محاکم قضائی به‌عنوان تنها محل دادخواهی موردبررسی قرار گیرد.


برای این بررسی نیاز به مستندات و شواهد دقیقی وجود دارد که یکی از راه‌های دسترسی به این مستندات نصب دوربین در جلسات دادگاه است که می‌تواند به نظارت دقیق‌تر بر جلسات دادرسی کمک کند و زمینه فساد در محاکم را ازهرجهت کاهش دهد.


حجت‌الاسلام سید احمد مرتضوی مقدم در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه حقوقی و قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، گفت: نصب دوربین در جلسات دادگاه‌ها و انتشار آن با معنای علنی بودن محاکمه است که این مسئله تنها با تصمیم قاضی و در مواردی که منع قانونی وجود ندارد امکان‌پذیر است و در همه موارد ممکن و عقلانی نیست.


وی ادامه داد: اگر منظور از نصب دوربین الزاماً انتشار محتوای ضبط شده در همه موارد نیست و به‌طورکلی ضبط برای ارجاع در موارد ضروری مد نظر است باید گفت این امر نه‌تنها مفید بلکه در مواردی ضروری است.


رئیس دیوان عالی کشور گفت: تصمیم‌گیری در مورد نصب دوربین در دادگاه‌ها و ثبت و ضبط تمام فرآیند رسیدگی در محاکم قوه قضائیه با دستگاه قضائی است و این دستگاه تصمیم می‌گیرد که آیا این مسئله برای رسیدگی بهتر به دعاوی و شکایات در قوه قضائیه لازم است.


وی افزود: در موارد نیاز به ضبط و ثبت روند دادرسی در محاکم این کار باید از طریق قوه قضائیه انجام شود و تنها در موارد لزوم و با دستور قوه قضائیه فیلم و صوت ضبط شده برای بررسی به مراجع ذی‌صلاح ارائه شود.


مرتضوی مقدم بیان کرد: ضبط جلسات دادگاه‌ها نه‌تنها به‌منظور جمع‌آوری ادله جرم و مستند کردن اظهارات طرفین که ممکن است بعداً منکر آن شوند مفید است، بلکه در مواردی لازم هم هست و باید از درون قوه قضائیه و نه از بیرون انجام شود چرا که ممکن است در مواردی این اطلاعات مورد سوءاستفاده قرار گیرد.


وی تأکید کرد: از طرف دستگاه قضائی منعی برای استفاده دوربین وجود ندارد اما در همه پرونده‌ها اجرای این کار مقدور نیست، چراکه در هر ماه ده‌ها هزار محاکمه انجام می‌شود و امکان ضبط همه این محاکمات وجود ندارد و تنها در برخی محاکمات این کار امکان‌پذیر است.


رئیس دیوان عالی کشور بیان کرد: ضبط جلسات دادگاه‌ها نیاز به تجهیزاتی دارد که باید محدودیت‌ها در تأمین این تجهیزات برای همه دادگاه‌ها نیز موردتوجه قرار گیرد.


وی در پایان خاطرنشان کرد: اصل موضوع نصب دوربین در محاکم مسئله بد نیست و در راستای احقاق حق افراد کمک‌کننده است اما روش‌های اجرای این مسئله و همین‌طور تأمین تجهیزات آن باید بررسی شود.


انتهای پیام/۴۱۵۹/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب