جای خالی کلاسهای آموزشی ویژه مادران/ زایمان فیزیولوژیک چیست؟
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، زایمان فیزیولوژیک یکی از روشهای رایج زایمان است که طی دهههای اخیر در جهان محبوبیت زیادی پیدا کرده و اخیراً در ایران نیز استفاده میشود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کارشناسان تأکید بیشتری به زایمان فیزیولوژیک دارند. در این روش زایمان بدون هیچگونه مداخلهای انجام میشود و به مادر سرم یا آمپول فشار زده نمیشود. درد زایمان خود به خود شروع میشود، پس از مراجعه به بیمارستان یا مرکز درمانی، تنها وضعیت قلب جنین کنترل میشود و مادر آزاد است که بنشیند، بایستد، چمباتمه بزند یا در هر وضعیتی که راحت است، قرار بگیرد.
زایمان فیزیولوژیک؛ طبیعیترین نوع زایمان
به گفته شیرین نیرومنش، جراح، متخصص زنان، زایمان، نازایی، فلوشیپ پریماتولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ درواقع زایمان فیزیولوژیک شبیه به روش زایمان در منزلی است که زنان 70 سال پیش استفاده میکردند. مراقبت از مادر و جنین حین زایمان فیزیولوژیک از سوی کادر پزشکی و مامایی انجام میشود اما حتیالامکان مداخلهای نمیشود و روند زایمان به صورت طبیعی به پیش میرود. درد زایمان خودبهخود ایجاد میشود، مادر با استفاده از نفسهای عمیق، ریلکسیشن و روشهای آرامسازی خود را آرام میکند تا زایمان انجام شود. در زایمان فیزیولوژیک برای خروج جنین برش اپیزیوتومی (برش جراحی در منطقه عضلانی بین واژن و مقعد) نیز استفاده نمیشود. درواقع مادر به حال خودش گذاشته میشود تا زایمان به آرامی و بدون هیچگونه مداخلهای انجام شود و نوزاد به دنیا بیاید.
حمایت سیستم درمانی کافی نیست!
نیرومنش میگوید؛ مهمترین نکته علاقه مادر به زایمان طبیعی و زایمان فیزیولوژیک است. البته به حمایت سیستم درمان و بیمارستانها، تشویق پزشکان و کادر درمان، تهیه امکانات و پرسنل کافی و برگزاری کلاسهای آمادگی برای زایمان طبیعی نیز نیاز است. در بسیاری از کشورهای جهان کلاسهای آمادگی مخصوص مادران برگزار میشود. در این کلاسها توضیحاتی در رابطه با زایمان، مکانیسم دردهای زایمانی و روشهای ریلکسیشن، آرامسازی و یوگا به مادر آموزش داده میشود و مادران میتوانند همراه با همسر یا مادر خود در این کلاسها شرکت کنند. این امر باعث میشود زن باردار با انواع روش زایمان آشنا شود، ترسش از بین برود، اصراری به زایمان سزارین نداشته باشد و برای داشتن یک زایمان طبیعی خوب تلاش کند.
وزارت بهداشت از سال 1392 کلاسهای آموزشی متعددی برای متخصصان مامایی، کادر درمان و متخصصان زنان برگزار کرده تا بیماران را تشویق به انجام زایمان طبیعی کنند. برگزاری کلاسهای آموزشی برای مادران و زنان باردار آنها را توجیه میکند که زایمان طبیعی یک روند طبیعی است، بدینترتیب زنان بیشتر از زایمان طبیعی استفاده میکنند. درواقع در سراسر جهان با استفاده از کلاسهای آموزشی زنان و مادران را به زایمان طبیعی تشویق میکنند که نتایج خوبی داشته و مادران بیشتری تشویق به انجام زایمان به روش طبیعی شدهاند.
پیشی گرفتن زایمان طبیعی از سزارین
در حال حاضر در بیمارستانها و مراکز دولتی و دانشگاهی کشور زایمان سزارین به درخواست مادر انجام نمیشود و تنها در صورت لزوم از این روش استفاده میشود. محدودیتهایی نیز برای تعداد زایمان سزارین در بیمارستانها گذاشته شده تا میزان زایمان سزارین بیشتر نشود. آمار زایمان بیمارستانها به شکل ماهانه و سالانه به وزارت بهداشت داده میشود و در صورتی که آمار سزارین مرکزی بالا رفته باشد، تذکر میگیرند. این سیاستها موثر بوده و میزان زایمان سزارین کمتر شده است.
آمار زایمان سزارین نسبت به 10 تا 15 سال قبل کاهش و زایمان طبیعی افزایش پیدا کرده است. تا چند سال پیش پزشک معالج میتوانست به درخواست مادر، زایمان را به روش سزارین انجام دهند اما در حال حاضر اینگونه نیست و تمام اجزای سیستم درمانی مادران تشویق به زایمان طبیعی میکنند. شرکت در کلاسهای آموزشی حین بارداری نهتنها مادر را آماده زایمان طبیعی میکند بلکه هزینهها را نیز کاهش میدهد. فرهنگسازی میتواند آگاهی لازم را در جامعه ایجاد کند تا مادران بیشتری فرزندان خود را به شکل طبیعی زایمان کنند. البته تحقق این امر به تأمین نیروی انسانی کافی، فراهم کردن امکانات و برگزاری کلاسهای آموزشی ویژه مادران نیز نیاز است.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/