دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1399 - 14:00
آنا گزارش می‌دهد؛

همه‌چیز درباره کوه مشهور هیمالیا/ اورست بلندترین قله جهان نیست!

قله اورست در هفدهم ژانويه 1841 توسط جورج اِوِرِست، كوهنورد و نقشه‌‏بردار انگليسی اندازه‏‌گيری و ثبت شد. از آن چه می‌دانیم؟ در این گزارش می‌خوانیم!
کد خبر : 557124
Screenshot_2021-01-16 https cms ana ir.png

به گزارش گروه علم، فناوری و دانش‌بنیان خبرگزاری آنا، قله اورست به عنوان بلندترين کوه دنيا بین نپال و چين و در رشته‌كوه‏ هيماليا واقع شده است. این قله در هفدهم ژانويه 1841 توسط جورج اِوِرِست كوهنورد و نقشه‌‏بردار انگليسی اندازه‌‏گيری و ثبت شد. هر چند جورج اورست نتوانست شخصاً اين قله را فتح كند؛ اما نقشی کلیدی برای برانگیختن توجهات به این نقطه مرتفع داشت. اورست زمانی عبورناپذیر تلقی می‌شد اما اولین بار سال 1953 توسط دو كوهنورد هندی و انگلیسی فتح شد. در این گزارش مروری بر حقایقی در مورد این ابر قله خواهیم داشت.


1.کوه اورست از نظر فنی بلندترین قله زمین نیست!


قله اورست با 8 هزار و 848 متر بلندترین کوه جهان(بالاتر از سطح دریا) شناخته می‌شود. با این وجود باید توجه داشت بلندترین کوه زمین به شمار نمی‌آید! قله مائوناکیا در هاوایی بلندترین قله کره زمین است. اگرچه ارتفاع مائوناکیا از سطح دریا فقط ۴۲۰۷ متر است اما از کف اقیانوس ۱۰ هزار و ۱۰۰ متر طول دارد. 


2.قله اورست در هر قرن 40 سانتی‌متر بلندتر می‌شود!


رشته کوه هیمالیا با بالا رفتن صفحه اوراسیا(صفحه‌ای تکتونیکی که بیشترِ قاره اروپا و آسیا را دربرمی‌گیرد) روی صفحه هند(صفحه‌ای زمین‌ساختی اصلی پوسته زمین در نیم‌کره شرقی) که در زیر آن قرار دارد، شکل گرفته است. محاسبات دانشمندان نشان می‌دهد اورست سالانه حدود 4 میلی‌متر رشد می‌کند.


3.آب و هوا چندان مساعد نیست: با خود کاپشن ببرید!


آنجا تمام طول سال از برف و یخ پوشیده شده است. این کوه از ارتفاع 5 هزار و 300 متری به بالا، در تمام طول سال پوشیده از برف و یخ است. افرادی که می‌خواهند به کوه صعود کنند باید به دلیل امکان بروز برف‌کوری(اختلال قرنیه چشم به علت قرارگیری بیش ‌از حد در معرض نور فرابنفش) از عینک و همچنین لباس گرم استفاده کنند. آب و هوای آنجا بسیار سرد است و گرم‌ترین دمای ثبت شده در آنجا  منفی 20 درجه سانتی‌گراد است.



4 .برای صعود به کوه حداقل 30،000 دلار آماده کنید!


اگر عاشق کوهنوردی هستید و قصد صعود به قله اورست را دارید، بد است بدانید برآوردها نشان می‌دهد صعود از این کوه حداقل 30 هزار دلار هزینه دارد! شما باید هزینه‌های حمل و نقل، راهنما، آموزش و تجهیزات حرفه‌ای و... را از قبل محاسبه کنید؛ تبدیل این رقم به ریال ایران بر عهده‌ شما!


5.بیش از 7000 بار صعود


تاکنون حدود چهار هزار نفر بیش از 7 هزار بار بر فراز قله اورست ایستاده‌اند. بعضی از آنها(بیشتر راهنماهای شرپا) بیش از یک بار از آن بالا رفته‌اند. شرپا یا «مردمان شرق» در اصطلاح کوهنوردی به افرادی اطلاق می‌شود که در ازای مبلغی در حمل بار کوهنوردان مشارکت داشته باشند. امروزه آنها به‌عنوان راهنما فعالیت دارند. اگر روزی هوس کردید از اورست بالا بروید، قابل ذکر است مسیر اورست دارای دو مسیر اصلی است که یکی در دامنه جنوبی آن(یعنی سمت نپال) و دیگری در دامنه شمالی آن یعنی تبت قرار دارد. همچنین تعداد زیادی مسیر فرعی وجود دارد که از آنها استفاده کمی می‌شود و هر کسی هم آنها را بلد نیست! تاکنون محمد اوراز، عظیم قیچی‌ساز، مهدی عمیدی و پروانه کاظمی از ایران به این قله صعود کرده‌اند.


6.تاکنون حدود سیصد نفر در کوه‌های این ناحیه فوت کرده‌اند


میانگین مرگ‌و‌میر کوهنوردان در قله اورست حدود 4٪ است. بیشتر کوهنوردان به دلیل ریزش بهمن، سقوط در چاله‌ها و شکاف‌ها و بیماری ارتفاع یا کوه‌زدگی از دنیا رفته‌اند و بیشتر مرگ‌ها در هنگام پایین آمدن قله کوه رخ داده است. با تأسف بسیاری از اجساد را به دلیل شرایط سخت در کوه‌ها رها کرده‌اند.


7.منطقه مرگ در اورست


در بین کوهنوردان، منطقه 8 هزار متری اورست به دلیل کمبود اکسیژن و همچنین سرمای شدید و خستگی کوهنوردان، با عنوان «منطقه مرگ» شناخته می‌شود.


8.میزان مرگ به 2٪ کاهش داشته است


در سال‌های اخیر میزان مرگ‌ومیر با توسعه تجهیزات کوهنوردی و پیش‌بینی دقیق آب و هوا کاهش یافته است. از سال 2000 تا 2015 ، با وجود اینکه بیش از 5 هزار بار صعود به این قله انجام گرفت اما فقط حدود 100 مورد مرگ پیش آمد.



9. صعود به اورست 10 هفته طول می‌کشد


برای صعود به اورست، ابتدا باید خود را با ارتفاع زیاد سازگار کنید. این بدان معناست که باید بارها و بارها در کمپ‌های پایه کوهنوردی، فعالیت‌هایی را که حضور در آنجا را شبیه‌سازی می‌کند تمرین کرده باشید. وقتی آماده شدید و هوا مناسب بود و از محل کارتان چند ماه مرخصی گرفتید می‌توانید به قله برسید!


10. قله‌ای با دو ارتفاع


برای قله اورست دو ارتفاع ثبت شده است: الف) 8،848 متر (با احتساب پوشش برف). این ارتفاع رسمی توسط چین و نپال شناخته شده است. ب) 8،844.43 متر (ارتفاع زمین‌شناسی). این ارتفاع توسط چین اندازه‌گیری شده و توسط نپال نیز پذیرفته شده است و به‌عنوان ارتفاع صخره‌ای اورست شناخته می‌شود.


11. قله‌ای با اسامی متفاوت


ساکنان ناحیه تبت، کوه اورست را چومولونگما یا کومولانگما به معنی «مادر مقدس» می‌نامند. در زبان چینی به این قله «ژومولانگما‌فنگ» گفته می‌شود که به معنای مادر زمین است. نام اورست در سال ۱۸۶۵ توسط انجمن سلطنتی جغرافیای بریتانیا انتخاب شد. در آن دوره امپراتوری بریتانیا در دوران اوج خود قرار داشت و نام پیشنهادی بریتانیا عمومیت یافت، هرچند نام خانوادگی فرد کاشف آن در حقیقت جرج ایورست بود. در سال ۲۰۰۲، روزنامه پیپلز دیلی مقاله‌ای منتشر کرد که در آن با ادامه استفاده نام انگلیسی این کوه در غرب مخالفت کرده بود. این مقاله متذکر شده بود نام چینی این کوه که قرن‌ها در نقشه‌های چینی آورده شده است نسبت به نام انگلیسی آن ارجحیت دارد.


12. فرود هوایی


خلبان فرانسوی دیدیر دلساله، در سال ۲۰۰۵ با یک هلیکوپتر بر فراز اورست فرود آمد و پس از چهار دقیقه دوباره برگشت. از این نظر دلساله رکورد فرود در بلندترین ارتفاع روی سطح زمین را به خود اختصاص داده است.


انتهای پیام/4160/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب