دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

چرا منقار دارکوب‌ها به درختان گیر نمی‌کند!

افراد هنگامی که با چکش یک میخ را به درخت بزنند، میخ به تنه آن گیر می‌کند. پس چرا همین اتفاق برای منقارهای تیز دارکوب نمی‌افتد؟ دانشمندان می‌گویند سرانجام جواب آن را یافته‌اند.
کد خبر : 555164
1171797_298.jpg

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در یک مطالعه جدید، محققان فیلم‌هایی با سرعت بالا از دو دارکوب سیاه(Dryocopus martius) گرفته‌اند که آنها را در حال نوک زدن به تنه‌های چوبی درختان نشان می‌دهد.


آنها سپس تصاویر را فریم به فریم(frame) با سرعت آهسته درآورده تا تجزیه‌و‌تحلیل کنند چگونه سر و منقار این پرنده در فرایند نوک زدن حرکت می‌کند. راز این پرنده در این هفته افشا شد! تیم محققان در جلسه سالانه مجازی انجمن زیست‌شناسی که طی این هفته برگزار شد گزارش دادند که منقارهای بالا و پایین این پرندگان به طور مستقل حرکت می‌کند.


 دارکوب سیاه بزرگتر از سایر دارکوب‌ها هستند و تقریباً هم‌ قد و قامت کلاغ‌ها هستند. قد این پرنده حدود نیم متر است و نوک بسیار دراز آن در قیاس با سایر دارکوب‌ها(نوک ۶،۳ سانتی‌متری) باعث شده است تا محققان بهتر بتوانند عملکرد آنها را رصد کنند. تمامی پرهای دارکوب سیاه، به جز تاج آن، سیاهرنگ است. دارکوب‌های سیاه پس از تولید مثل درختان کاج یا صنوبر را سوراخ کرده و تخم‌های خود را در این لانه-سوراخ می‌گذارند.


فیلم‌ها نشان می‌دهد هنگامی که نوک منقار دارکوب به چوب برخورد می‌کند سر پرنده به مقدار خیلی کمی کج می‌شود. سپس دارکوب بخش بالایی منقار را بلند کرده و کمی در جهت دیگر می‌چرخاند. با این چرخش مقدار اندکی نوک را باز می‌کند و فضایی خالی بین نوک منقار و چوب در پایین سوراخ به وجود می‌آید بنابراین پرنده می‌تواند منقار خود را به راحتی خارج کند.


تاکنون دانشمندان تصور می‌کردند دارکوب برای موفقیت در سوراخ کردن چوب و یافتن طعمه خود باید نوکش  به جمجمه‌اش متصل باشد. اما در واقع به خاطر انعطاف‌پذیری این پرنده است که در داخل درخت گرفتار نمی‌شود.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب