ترس از زایمان طبیعی را کنار بگذارید
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مادران در دوران بارداری انتخابهای زیادی در خصوص بارداری، زایمان و تولید پیشرو دارند. انتخاب روش زایمان معمولاً به نظر شخصی، سابقه پزشکی، بیماریهای مادر و مشکلات بارداری بستگی دارد. زایمان طبیعی رایجترین و ایمنتر روش زایمان به شمار میرود. این روش رایجترین روش زایمان میان مادران استرالیایی است، 56 درصد از زنان استرالیایی در سال 2015 به صورت طبیعی زایمان کردند.
برخی از مادران بدون استفاده از داروی تسریعکننده روند زایمان یا مسکن برای درد، نوزاد خود را به دنیا میآورند. این روش برای مادر و نوزاد مزایای بسیاری دارد. براساس یافتههای علمی، توسعه میکروبیون نوزاد ارتباط مستقیمی با احتمال ابتلا به آلرژیهای کودکی دارد. برخی از مادران نیز از داروها و ابزارهای پزشکی دیگر در روند زایمان استفاده میکنند. در روش زایمان طبیعی، دهانه رحم باید کاملاً (حدود 10 سانتیمتر) باز شود و رحم باید انقباضات موثری انجام دهد تا نوزاد متولد شود.
در زایمان طبیعی گزینههای بسیاری برای کاهش درد وجود دارد که میتوان به رایحهدرمانی، ماساژ و غوطهوری در اب اشاره کرد. همچنین گزینهههای دارویی نیز وجود دارد که در این روشها از گاز اکسید نیتروژن، مورفین و اپیدورال برای کاهش درد زایمان استفاده میشود. در ادامه به معرفی انواع مختلف زایمان میپردازیم.
انواع زایمان طبیعی
زایمان با فورسپس: فورسپس زایمانی نوعی کلمپ (نگهدارنده) است که دو شاخه متقاطع دارد. این وسیله شبیه به جفت انبرک است که با انحنای گود خود سر نوزاد را در برگرفته و با کمترین نیرو نوازد را به بیرون هدایت میکند. گاهی اوقات پزشک مجبور است که از فورسپس در روند زایمان استفاده کند تا نوزاد را از کانال زایمان بیرون بکشد.
زایمان با وکیوم: زایمان با وکیوم شبیه به زایمان با فورسپس است. وکیوم یک دستگاه مکنده است، در این روش ساکشن به یک فنجان پلاستیکی اعمال شده که به سر نوزاد میچسبد و به آرامی نوزاد را از کانال زایمان بیرون میکشد. زایمان با وکیوم برای مادر خطرناکتر از نوزاد است و میتواند باعث پارگی دهانه رحم، واژن، پرینه و اسفنکتر مقعد شود.
اپیزیوتومی: اپیزیوتومی یا برش در ناحیه پرینه به معنای ایجاد برش جراحی در منطقه عضلانی بین واژن و مقعد است. این برش دهانه رحم را هنگام زایمان طبیعی باز میکند تا نوزاد از کانال زایمان بیرون کشیده شود.
آمنیوتومی: آمنیوتومی روشی برای پاره کردن کیسه آب جنین است. درواقع از روش زمانی استفاده میشود که درد زایمان شروع شده اما کیسه آب پاره نشده باشد. در این روش پزشک از قلاب پلاستیکی کوچکی برای باز کردن کیسه آمنیوتیک استفاده میکند.
زایمان القایی: در این روش پزشک روند زایمان را پیش از شروع انقباضات رحم شروع میکند. درواقع از زایمان القایی زمانی استفاده میشود که پزشک نگران سلامتی نوزاد یا مادر باشد. برای مثال اگر مادر دیابت یا فشار خون بالا داشته باشد، مدت زمان زیادی از پاره شدن کیسه آب گذشته باشد، جنین کوچک باشد یا از زمان زایمان گذشته باشد. در این روش از دارویی به نام اکسیتوسین استفاده میشود که زایمان را القا میکند.
زایمان در خانه: تقریبا دو درصد از زنان در آمریکا روش زایمان در خانه را برای تولد نوزادان خود انتخاب میکنند. این روش برای زنانی که بارداری کمخطر و طبیعی داشتهاند، روش طبیعی و کمخطر است. در این روش مادر به جای استفاده از داروهای مسکن از تکنیکهای ذهنی و آمادگی بدن برای کاهش درد زایمان استفاده میکند. در زایمانهای خانگی یک مامای حرفهای دارای مجوز یا یک پرستار باید حاضر باشد.
زایمان در آب: در این روش مادر در وان یا محفظهای پر از آب گرم قرار میگیرد. مادر میتواند در آب زایمان کند یا از آن خارج شده و موقیعت دیگری را انتخاب کند. آب گرم به کاهش درد زایمان کمک میکند، باعث تسکین و آرامش مادر میشود و درد کمر را نیز کاهش میدهد. در روش احتمال آسیب به ناحیه تناسلی کم است و مادر خون کمتری از دست میدهد. این نوع زایمان برای مادرانی که بارداری پرخطری داشتهاند، توصیه نمیشود.
روش لاماز: شامل تکنیکهای تنفس کنترلشده است که در حین زایمان استفاده میشود. تکنیکهای تنفسی باعث افزایش آرامش و درنهایت کاهش احساس درد میشود. لاماز مجموعهای از کلاسهایی است که پدر و مادر در آن شرکت میکنند تا روشهای تنفس کنترلشده را یاد بگیرند و طی روند زایمان از آن استفاده کنند.
روش بردلی: روش بردلی بر آمادهسازی مادر برای زایمان طبیعی با مربیگری همسرش متمرکز است. روش بردلی معمولاً برای زایمان طبیعی بدون استفاده از دارو به کار میرود. این روش طی 12 هفته آموزش داده میشود. در این روش اطلاعاتی در خوص تغذیه و جنبههای دیگر سلامتی نیز اطلاعاتی به مادر داده میشود.
مزایای زایمان طبیعی
نوزادانی که به شکل طبیعی به دنیا میآیند ، مشکلات تنفسی کمتری دارند. در زایمان طبیعی روند بهبودی مادر سریعتر، میزان بروز عفونت کمتر و زمان بستری در بیمارستان نیز کوتاهتر است. اجتناب از جراحی ناحیه شکمی و خطرات ناشی از سزارین نیز از دیگر مزایای زایمان طبیعی است.
زایمان به روش سزارین
وقتی زایمان طبیعی ممکن نباشد از روش سزارین استفاده میشود. از زایمان سزارین در صورتی استفاده میشود که خطری سلامت مادر، جنین یا هر دو را تهدید کند. برای مثال، سر نوزاد در وضعیت پایین قرار نداشته باشد، جثه نوزاد بزرگ باشد و نمیتواند از لگن عبور کند، مادر دوقلو یا چندقلو باردار باشد، وضعیت سلامت نوزاد در خطر باشد، جفت دهانه رحم را بسته باشد، روند زایمان متوقف شده باشد، بند ناف پیش از زایمان از دیواره داخلی رحم جدا شده باشد یا بند ناف پیش از نوزاد به دهانه رحم لغزیده باشد.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/