دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 دی 1399 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

2021، آغاز تحول «فناوری آموزشی»/ بازی‌هایی که بچه‌ها را درسخوان‌‌تر می‌کنند

فناوری آموزشی مفهومی است که آموزش به‌وسیله کاغذ و مداد را به فرم‌های دیجیتالی تبدیل می‌کند. در این مطلب به برترین فناوری‌هایی می‌پردازیم که حوزه آموزش را متحول می‌کنند.
کد خبر : 553243
Mar2019_blog_Edtech.png

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، «فناوری‌ آموزشی» (Edtech) در سال‌های اخیر رشد بسیاری داشته و رونق پیدا کرده است. دنیای آموزش مدرن برای بهبود نحوه یادگیری دانش‌آموزان، به‌آرامی با جدیدترین فناوری‌ها ادغام می‌شود. وجود فناوری در کلاس همیشه یک مزیت آموزشی بوده و امکان یادگیری مبتنی بر تسلط شخصی، صرفه‌جویی در وقت معلمان و تجهیز دانش‌آموزان به مهارت‌های دیجیتالی موردنیاز در آینده را فراهم می‌آورد.


به گفته انجمن ارتباطات و فناوری آموزشی (AECT)، فناوری آموزشی چیزی است که یادگیری را تسهیل می‌کند و با ایجاد، استفاده و مدیریت فرایندها و منابع فناورانه مناسب، عملکرد را بهبود می‌بخشد. بااین‌حال، معلمان و مربیانی که از فناوری آموزشی استفاده می‌کنند، احساس می‌کنند که این مفهومی است که روش تدریس سنتی مداد و کاغذ را به اشکال دیجیتالی تبدیل می‌کند. گزارشی از طرف شرکت خدمات مشاوره‌ای «کی‌پی‌ام‌جی» و گوگل حاکی از آن است که انتظار می‌رود بازار فناوری آموزشی 9.6 میلیون کاربر را تأمین کند و تا سال 2021 سهم بازار آن به 1.96 میلیارد دلار برسد.


اما بیماری همه‌گیر Covid-19 موجب شد سرعت این تغییر و تحول افزایش یابد. در ادامه فهرستی از روندهای برتر فناوری‌ها آموزشی را که انتظار می‌رود در سال 2021 استقبال بالایی داشته باشند مرور می‌کنیم.


واقعیت مجازی و واقعیت افزوده


روش کسل‌کننده نوشتن معلمان بر روی تخته‌سیاه و کپی کردن دانش‌آموزان از مطالب بسیار قدیمی شده است. هوش مصنوعی بخش آموزش را به‌گونه‌ای تغییر داده است که فناوری‌های آینده را بپذیرد، چراکه مقوله یادگیری را آسان‌تر می‌کنند.



واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) یکی از این فناوری‌ها است که فرایند یادگیری را به سمت پیشرفت سوق می‌دهد. با استفاده از واقعیت مجازی و افزوده، دانش‌آموزان یک تجربه یادگیری تجربی را به دست می‌آورند.


درحالی‌که واقعیت مجازی یک واقعیت ساخته‌شده را فراهم می‌کند، واقعیت افزوده یک نمای بهبودیافته از یک تصویر واقعی را ارائه می‌دهد. این دو به توضیح مفاهیم پیچیده یادگیری کمک می‌کنند. به‌عنوان‌مثال در دوره‌های پزشکی که بیشتر مطالب نیاز به توضیح زیادی دارند، این فناوری‌ها بسیار مفید هستند.


فناوری بلاک‌چین


بلاک‌چین یک فناوری مهم غیرمنتظره است که تغییرات چشمگیری در بخش آموزش ایجاد می‌کند. فناوری لجر توزیع‌شده (DLT) از بلاک‌چین مقدار زیادی ذخیره‌سازی را به ارمغان می‌آورد.



صنعت آموزش داده‌های زیادی برای ذخیره دارد که بلاک‌چین آنها را به روشی امن نگهداری می‌کند. هر وقت داده جدیدی اضافه می‌شود، فناوری بلاک‌چین بلوک دیگری به سیستم اضافه می‌کند و فضای ذخیره‌سازی را از نظر فنی بی‌حدوحصر می‌کند. سرانجام، داده‌ها رمزگذاری می‌شوند و در چندین کامپیوتر در سیستم توزیع می‌شوند. این امر داده‌ها را غیرمتمرکز و شفاف می‌کند.


گوشی‌های هوشمند


گوشی‌های هوشمند هدیه قرن بیست‌و‌یکم به مردم است. جوانان و نوجوانان نسبت به بزرگ‌سالان به‌خوبی از برنامه‌ها و کاربرد شگفت‌انگیز این دستگاه‌های هوشمند آگاه هستند. ازاین‌رو، بهره‌مندی از آموزش از طریق فناوری گوشی هوشمند همان چیزی است که در جهان کرونازده رواج یافت. شیوع کرونا باعث شد مدارس سراسر جهان تعطیل شود و دانش‌آموزان برای ادامه تحصیل به آموزش آنلاین رو بیاورند. ازاین‌رو اکثر مراحل آموزشی آنها توسط گوشی‌های هوشمند انجام می‌شود.


یادگیری با کمک ویدئو


ویدئو یک منبع پرمایه و نهایی است که در آن افراد دانش گسترده‌ای را درباره یک موضوع به شکل زنده کسب می‌کنند. امروزه بیش از 2.3 میلیارد نفر در یوتیوب فعال هستند. مردم برای سرگرمی و آموزش فیلم‌های این سایت را مشاهده می‌کنند. دانش‌آموزان به‌جای خواندن پاراگراف‌های طولانی ترجیح می‌دهند فیلم‌ها را برای درک بهتر و روند حفظ دانش تماشا کنند.



نوآوری‌هایی مانند تلویزیون‌های هوشمند، تلویزیون‌های مجهز به اندروید و غیره در حال افزایش رونق فیلم‌ها و تصاویر برای اهداف آموزشی هستند. معلمان همچنین بیشتر درگیر نمایش محتوای ویدئو هستند تا اینکه بخواهند به‌سادگی نحوه کار این فناوری را به دانش‌آموزان توضیح دهند.


یادگیری آنلاین


در میان سایر روندهایی که به دلیل شیوع کرونا در سال 2020 کاهش یافت، یادگیری آنلاین برجسته شد و در صدر لیست قرار گرفت. یادگیری آنلاین حتی قبل از همه‌گیری نیز در خط پیشرفت بود.


تعطیلی مدارس در بیش از ۱۸۰ کشور جهان، نزدیک به ۱.۶ میلیارد دانش‌آموز را از مدرسه دور نگه داشته و هم‌اکنون نیمی از مدارس جهان در تعطیلی کامل به سر می‌برند. ازاین‌رو یکی از روش‌هایی که برای این امر جایگزین شده یادگیری آنلاین است. اکنون همه دانش‌آموزان از طریق پلتفرم‌های آموزش و یادگیری آنلاین دوران تحصیل خود را می‌گذرانند و احتمال می‌رود این روند تا آخر سال 2021 نیز ادامه پیدا کند. امروزه، به‌کارگیری ابزارها و فناوری‌های آنلاین چند برابر شده است.


هوش مصنوعی


هوش مصنوعی هسته اصلی فناوری آموزشی است. هوش مصنوعی در چندین حوزه میلیون‌ها کاربرد و استفاده سودمند را ارائه کرده و در آموزش‌وپرورش نیز بسیار مؤثر بوده است. به‌عنوان‌مثال از فناوری تشخیص چهره برای حضوروغیاب دانش‌آموزان به‌صورت خودکار استفاده می‌شود. همچنین هوش مصنوعی ویژگی‌های منحصربه‌فردی را در نظارت بر امتحانات دانش‌آموزان ارائه می‌دهد. این فناوری می‌تواند تقلب را در طول امتحانات آنلاین شناسایی کند. علاوه بر این شناسایی مسیر آموزش دانش‌آموزان و تحول تدریس معلمان از دیگر مزایای این فناوری است.



روباتیک


فناوری روباتیک در بخش آموزش‌وپرورش مقبولیت گسترده‌ای پیدا می‌کند. روبات‌های درحال‌توسعه به دانش‌آموزان کمک می‌کنند سطح متفاوتی از آموزش عملی را تجربه کنند. روباتیک همچنین امکان آموزش و یادگیری انعطاف‌پذیر را فراهم می‌کند که به نفع همه دانش‌آموزان، به‌ویژه دانش‌آموزان ناتوان و معلول خواهد بود. به‌عنوان‌مثال، یک دانش‌آموز کم‌بینا از دستیارهای صوتی یا اپلیکیشن‌های هوشمند برای یادگیری استفاده می‌کند.


یادگیری شخصی و انطباقی


رسیدگی به نیازهای هر شخص یک وظیفه اساسی در آموزش است. هیچ معلم یا راهنمایی نمی‌تواند جداگانه به هر دانش‌آموز نگاه کند و مطابق با روش درک او تدریس کند. بااین‌حال، فناوری‌های آموزشی برای شخصی‌سازی تجربه یادگیری در دسترس هستند و تلاش می‌شود تا نیازهای همه را برطرف کند. برای مثال خدمات آموزش آنلاین این امکان را برای دانش‌آموزان فراهم می‌کند تا دوره‌های متناسب با خواسته خود را طی کنند. این مدل یادگیری، مشکلات دانش‌آموز را تشخصی داده و آنها را برطرف می‌کند.


کلان‌داده


درحالی‌که بازار آموزش به‌سرعت در حال گسترش است، کلان‌داده نیز همین روند را طی می‌کند. بااین‌حال، بهره‌گیری از کلان‌داده به روشی مفید برای تأمین نیاز دانش‌آموزان، تنها راه سودمند کردن آن است. با رشد بخش آموزش، مؤسسات نیز به داده‌های مرتبط‌تری برای سفارشی‌سازی و ارائه یک دوره در قالبی مناسب نیاز دارند. مجموعه‌های بزرگ و متنوع اطلاعاتی که روی گوشی‌های هوشمند و رایانه‌هایمان ضبط می‌کنیم، درواقع نمونه‌ای از کلان داده است. این فناوری می‌تواند در تدریس به معلمان و استادان کمک کند.



بازی‌گونه‌سازی


همه بازی کردن را دوست دارند. وقتی کلاس‌ها برای مدت طولانی برگزار شده و خسته‌کننده می‌شوند، انجام بازی‌ها می‌تواند روش خوبی برای تعامل با دانش‌آموزان باشد. انتظار می‌رود بازی‌ها روند یادگیری را غنی کنند. در عصر مدرن وقتی حضور دانش‌آموزان در کلاس‌ها تقریباً به یک مشکل تبدیل شده، معلمان می‌توانند از طریق بازی تعامل بین دانش‌آموزان را تقویت کرده و مشوقی برای یادگیری فعال ایجاد کنند. امروزه حتی بازی‌های آنلاین آسان‌تر و دردسترس‌تر هستند.


انتهای پیام/4112/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب