دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

عقده‌گشایی اصلاح‌طلبان از عدالت‌خواهی انقلابی/ جای بدهکار و طلبکار چگونه عوض شد؟

نیروهای انقلابی که بی مزد و منت در همه عرصه‌های محرومیت‌زدایی حضور فعال داشته‌اند، در رفع معضلات حاشیه‌نشینی نیز دستی بر آتش داشته و بارها غبار فقر و محرومیت را از چهره روستاهای دورافتاده و حتی شهرهای نزدیک پایتخت زدوده‌اند.
کد خبر : 552401
photo_2020-12-28_09-33-26.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، چندی پیش گزارشی با تیتر «چگونه عدالت‌خواهی انقلابی به افزایش حاشیه‌نشینی منجر شد؟» در یکی از روزنامه‌های اصلاح‌طلب منتشر شد که تلاش داشت نیروهای انقلابی و گفتمان انقلاب را عامل فقر و محرومیت مردم معرفی کند.


حاشیه‌نشینی و معضلاتی که ناشی از آن است همزمان با گسترش شهرها از یک سو و تجمع برخی امکانات در شهرهای بزرگ آغاز شد که در پی آن، خیل بیکاران در روستاها و شهرهای کوچک با توجه به عدم توان مالی در حاشیه شهرها اسکان داشته و به امرار معاش مشغول شدند.


هر چند آمار دقیقی از حاشیه‌نشینی در کشور وجود ندارد؛ اما در سال‌های اخیر در پی سخت شدن شرایط زندگی و معیشت مردم و همچنین افزایش بی سابقه تورم، رشد روزافزون این معضل در کشور رخ داده به گونه‌ای که در پی آن شاهد برخی معضلات نیز بوده‌ایم.



رمزگشایی از چرایی رشد حاشیه‌نشینی به آدرس تجمل‌گرایی دولت ختم می‌شود


با رمزگشایی چرایی رشد حاشیه‌نشینی می‌توان به تجمل‌گرایی دولت و بی‌توجهی به معیشت مردم پی برد، به گونه‌ای که دل بستن به مذاکره با غرب و برجام، دولتمردان را از توجه به داخل غافل کرده است. در پی این غفلت‌های پی در پی مسئولان، نیروهای جهادی و انقلابی برای رفع بخشی از کاستی‌ها به میدان آمده و حتی در حوادث و بلایا نیز حضور پررنگی داشته‌اند که نمونه‌های بارز آن در سیل، زلزله و مواردی از این دست مشهود است.


اما یکی از مهم‌ترین علل حاشیه‌نشینی در شهرها در سال‌های اخیر جدا از سخت شدن شرایط اقتصادی، رشد حدود 50 درصدی سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوار بوده و در پی آن مردمی‌ که توانایی کمتری برای تهیه مسکن در شهرهای بزرگ به ویژه در تهران داشتند به حواشی رانده شدند؛ حاشیه‌هایی که سابق بر این از آن به‌عنوان آسیب شهری یاد می‌شد. با بررسی این معضلات، بی‌برنامگی دولت در بخش مسکن و بی‌مهری آن به تکمیل مسکن مهر آشکار می‌شود.


در همین رابطه محمدرضا محبوب‌فر، عضو انجمن آمایش سرزمین ایران، گفت: «در سال ۱۳۹۶ حدود ۴۰ درصد از جمعیت شهری ایران حاشیه‌نشین و بد مسکن بودند، اما امروز پس از سه سال یعنی در سال ۱۳۹۹ همزمان با تورم و گرانی در بخش مسکن، افزایش اجاره‌بها و... میزان حاشیه‌نشینی در کشور به ۴۵ درصد رسیده است.» این آمار نشان می‌دهند دولت توجهی به معیشت و اولویت‌های مردم نداشته و همه تخم مرغ‌های خود را در سبد مذاکره گذاشته است.



رشد تورم آمارهای مربوط به خط فقر را جابه جا کرد


طبق آخرین اخبار و آمارها جمعیت زیادی از مردم در پی تورم شکل گرفته به زیر خط فقر رفته‌اند و از حداقل‌های زندگی نیز محروم هستند. در این رابطه، فرید براتی سده، معاون پیشگیری و درمان مرکز درمان سازمان بهزیستی در گفتگویی در سال ٩٧ شمار حاشیه‌نشینان در کشور را ۱۹ میلیون نفر دانست و گفت: بر اساس آمار وزارت راه و شهرسازی این ۱۹ میلیون نفر در  «3 هزار منطقه حاشیه‌نشین» در کشور زندگی می‌کنند. قطعاً اگر آمارها در این باره دوباره مورد بررسی قرار بگیرد با توجه به رشد نجومی خط فقر و تورم، جمعیت حاشیه‌نشین شاید بیش از سه برابر شده باشد.


این در حالی است که در پی غفلت دولت از زندگی و امور اساسی مردم، نیروهای انقلابی بودند که با حضور در شهرها و روستاهای دورافتاده مشغول کمک‌های جهادی و رفع محرومیت بدون مزد و منت بوده‌اند که نمونه این اقدامات در هر کدام از استان‌های کشور مشهود است.


اعزام نیروی جهادی و اقلام و بسته حمایتی به مناطق سیل زده و زلزله‌زده کشور، اعزام نیرو به مناطق سیل زده، سرکشی به مناطق محروم و حاشیه‌‌نشین شهر تهران و رفع مشکلات اساسی آنها، کمک به برپایی بیمارستان‌های صحرایی و در همین روزها ‌و ماه‌های اخیر ضدعفونی شهرها و مقابله با ویروس کرونا تنها گوشه‌ای از فعالیت‌های مهم این گروه‌های جهادی و عدالت‌خواه بوده است.


از این رو، گره زدن مشکلات اجتماعی برآمده از سیاست‌های دولت و همفکرانش در جریان اصلاحات به جریان‌های جهادی و عدالت‌خواه،  از وزن قصور و تقصیر آنها نمی‌کاهد و توجهات را از بی‌مسئولیتی بی‌سابقه آنها در حدود یک دهه گذشته منحرف نمی‌کند.


انتهای پیام/۴١۵١/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب