دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 بهمن 1399 - 11:59
چالش‌های انجمن‌های علمی 77/ لعیا محوی در گفت‌وگو با آنا:

بخشی از نمره دانشجو بر اساس همکاری او با انجمن علمی لحاظ شود/ تبیین 5 آسیب انجمن‌های علمی

مدیر اجرایی انجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بر لزوم پیوند بیشتر انجمن‌های علمی با کسب‌وکارهای مرتبط تأکید کرد.
کد خبر : 547801
210.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب می‌شود که عصاره آن می‌تواند از دلِ دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمن‌های علمی دانشجویی از جمله تشکل‌هایی هستند که می‌توانند به‌طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آن‌ها کمتر رسانه‌ای می‌شود.


اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفت‌وگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاه‌ها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمن‌های علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالش‌های این انجمن‌ها بپردازد.


خبرگزاری آنا در این گفت‌وگو میزبان لعیا محوی، مدیر اجرایی و ناظر انجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است که مشروح آن را می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:


وزارت علوم باید حمایت بیشتری از انجمن‌های علمی کند/ ضرورت ارتباط بیشتر انجمن‌ها با صنایع موفق به‌صورت کارآموزی برای دانشجویان




برای ارتباط با دانشجویان بین‌المللی جهت تولید علم بودجه کافی در نظر گرفته شود


آنا: دانشگاهیان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟


محوی: یکی از مسائل مهم دانشگاهی این است که دانشجویان بتوانند به آزمایشگاه‌های پیشرفته در حوزه‌ فعالیتشان دسترسی داشته باشند. لذا وجود این امکان برای افزایش کیفیت علم، لازم و ضروری است که آزمایشگاه‌های مجهز در اختیار دانشجویان قرار بگیرد.



همچنین با توجه به پیشرفت جوامع بین‌المللی، نیاز به اطلاعات روز در مسائل پژوهشی کاملاً مشهود است. در همین راستا باید بودجه‌ کافی برای ارتباط با دانشجویان بین‌المللی تحت نظر اساتید در نظر گرفته شود تا دانشگاهیان بتوانند به تولید علم کمک کنند.


پیشنهاد می‌شود اساتید پروژه‌های مشخصی جهت هموارسازی هدف مورد نظر خود تعریف کنند و حمایت مالی برای این امر مشخص شود. همچنین شرکت‌های مرتبط با حوزه‌ تخصص دانشجو مثلاً شرکت‌های تجهیزات پزشکی با دانشگاه در ارتباط باشد تا در مسیر پژوهش اگر نیاز بود، مراجعه به شرکت‌ها صورت بگیرد.


انجمن‌های علمی نقش بسیار مهمی در پیشرفت علمی کشور دارند


آنا: نقش انجمن‌های علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور به چه میزان است؟


محوی: هر دانشجویی دارای انگیزه‌ای منحصربه‌فرد است که این انگیزه به‌صورت خودجوش درون او وجود دارد و یا گاهی غیرفعال است که در صورت مورد دوم، نیاز به فعال‌سازی این انرژی است. انجمن‌های علمی نقش بسیار مهمی در پیشرفت علمی کشور دارند. این انجمن‌ها باید خط‌ مشی یا راهکاری منظم برای ارزیابی دانشجویان تعریف کنند تا آنان به‌روز باشند. وجود انجمن‌ها موجب پیشرفت دانشجویان و ارزیابی صلاحیت علمی آنان می‌شود. همچنین اگر امتیاز ویژه‌‌ای برای دانشجویان در نظر گرفته شود، نظام آموزشی ارتقا می‌یابد.


انجمن علمی


بخشی از نمره دانشجو را می‌توان بر اساس همکاری او با انجمن علمی لحاظ کرد


گسترش ارتباط بین‌المللی در راستای برگزاری همایش‌های داخل کشور، شرکت در همایش‌ها و ارتباط سامان‌یافته دانشجو با انجمن‌ها زیر نظر اساتید در چارچوب هدف‌گذاری‌ها، برای فعال کردن دانشجو مؤثر است و می‌شود بخشی از نمره را جهت همکاری با انجمن در نظر گرفت؛ همچنین هدایت کردن دانشجویان با پروژه‌‌های تحقیقاتی و شناخت نیازهای به‌روز حوزه‌ تخصص موردنظر و سوق‌دهی آنان در جهت این نیازها، به‌خصوص نیازهایی که از لحاظ اقتصادی سودآور است، در پیشرفت علمی کشور اثر دارد.


آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از انجمن‌های علمی دانشجویی چگونه ارزیابی می‌کنید؟


محوی: باید از انجمن‌های علمی حمایت مالی و معنوی طبق مقررات صورت بگیرد. پیشنهاد می‌شود که وزارت‌ علوم و وزارت صنعت، معدن  و تجارت با همکاری یکدیگر بخشی از بودجه‌ تخصیص‌یافته به مالیات را در اختیار انجمن‌ها قرار دهند. به‌صورتی‌که برای ترخیص بارهای شرکت‌های مرتبط با حوزه‌ تخصص، مالیات مضاعف بگیرند و اینگونه این نیاز تحقق‌پذیر می‌شود.


5 آسیب انجمن‌های علمی


آنا: آسیب‌ها و چالش‌های انجمن‌های علمی دانشجویی چیست؟


محوی: از جمله‌ آسیب‌های انجمن‌های علمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.


1) انجمن‌ها باید استقلال صنفی داشته باشند و در چارچوب اهدافشان گام بردارند.


2) همکاری و نظارت اساتید در انجمن‌های علمی بسیار ضروری است. البته این موضوع بدون امتیازدهی به اساتید جهت تشویق شدن آنان به همکاری مستمر محقق نمی‌شود.


3) عدم انحراف از اهداف تعریف شده در اساسنامه و جلوگیری از هرگونه اقدام یا فضایی که منجر به انحراف شود.


4) روزمرگی و فاقد استراتژیک بودن؛ به‌صورت ادواری باید ارزیابی از عملکرد انجمن گرفته شود.


5) عدم نظارت بر ارزیابی درونی و بیرونی انجمن به‌صورت پویا



لزوم پیوند بیشتر انجمن‌های علمی با کسب‌وکارهای مرتبط


آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها وجود دارد؟


محوی: همانطور که پیش‌تر اشاره شد تعریف بودجه‌ای مشخص از موارد ضروری است. از دیگر راهکارهای تقویت انجمن‌های علمی می‌توان به «ایجاد پیوندهای بیشتر با منابع و کسب‌وکارهای مرتبط» و «زمینه‌سازی برای برقراری ارتباط‌های بین‌المللی با قطب‌های پیشرو تخصصی» اشاره کرد.



ضرورت تقویت نشریات علمی در دانشگاه‌ها


آنا: برای اینکه انجمن‌های علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟


محوی: اگر تقویت بنیان‌های مالی (افزایش بودجه)، فیزیکی (مجهز شدن آزمایشگاه‌ها) و ارتباط با نهادهای دیگر به‌صورت پویا توسعه پیدا کند، به تولید علم کمک می‌شود. همچنین باید نشریه‌های علمی تقویت و بستر لازم برای افرادی که در زمینه‌ انجمن، تخصص و کارکرد مؤثری دارند، فراهم شود. طراحی نشریات به‌طور مستمر و با کیفیت مناسب و گسترش دادن آن از لحاظ کیفی و محتوایی نیز برای روی آوردن انجمن‌های علمی به تولید علم تأثیرگذار است.



آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمن‌های علمی چگونه آغاز شد؟


محوی: به دلیل علاقه‌، حس مسئولیت‌پذیری، وظیفه‌ اجتماعی، همراهی و تشویق دوستان و همچنین وجود روحیه‌ تیمی بالا با تمام مسائل  پیش‌رو برای محقق کردن اهدافمان، سرانجام موفق به تشکیل انجمن علمی برای رشته‌ تحصیلی خود شدیم.


پیش از تشکیل انجمن به همراه تعدادی از دوستان، اقدام به تشکیل گروهی کردیم که هدف از این گروه، حل مشکلات آموزشی و علمی سایر دانشجویان از جمله تهیه‌ جزوات دروس تخصصی، انتخاب واحد و... بود. این کارها صرفاً به دلیل وظیفه‌ اجتماعی و حس مسئولیت‌پذیری خودمان بود. در این مسیر سخت، حمایت شاهرخ شجاعی، مدیر گروه مهندسی پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی برای تحقق اهدافمان بسیار موثر بود.


برخی از اقدامات انجمن علمی مهندسی پزشکی واحد تهران مرکزی


آنا: درباره انجمن علمی مهندسی پزشکی دانشگاه‌ آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی توضیح دهید.


محوی: این انجمن علمی به همت تیم حرفه‌ای آن 1.5 سال است که شکل گرفته است. از اعضای این انجمن اعم از احسان طاهری، کیوان انصاری، عرفان یحیایی، مهدیه قراگزلو و... بابت حمایت‌هایشان قدردانی می‌کنم.


انجمن علمی مهندسی پزشکی دارای کارگروه‌های مختلف بوده و فعالیت‌های بسیاری داشته است که از جمله می‌توان به برگزاری همایش‌های علمی، برگزاری کلاس‌های رفع اشکال درسی، پیگیری امور آموزشی، رفع مسائل و مشکلات انتخاب واحد تحت نظر و همکاری مدیر گروه، طراحی چارت ترمیک و پیگیری مسائل مربوط به کارآموزی دانشجویان مهندسی پزشکی و انتشار نشریه‌ علمی در قالب فصلنامه‌ مهندسی پزشکی اشاره کرد.



نشریه انجمن علمی مهندسی پزشکی با نام «+BME» منتشر می‌شود و ضمن ارائه‌ مطالب مفید و سودمند، می‌تواند به بستری مناسب برای دانشجویان علاقه‌مند و اساتید تبدیل شود تا مقالات و یافته‌های تازه خود را در آن منتشر کنند. در واقع این امر موجب افزایش دانش و پیشرفت علمی در رشته‌ مهندسی پزشکی می‌شود.


انتهای پیام/4118/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب