دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 آذر 1399 - 00:08
با برگزیدگان پنجمین جشنواره فناوری نانو/ 8 رحمانی در گفتگوی تفصیلی با آنا تشریح کرد؛

جزئیات تولید «رنگ‌های آنتی‌باکتریال» با تکنولوژی نانو/ دلیل تولید رنگ‌های ساختمانی و پودری در سال جهش تولید چیست؟

مدیرعامل یک شرکت‌ دانش‌بنیان عنوان کرد: اختراع و تولید رنگ‌های آنتی‌باکتریال توسط تکنولوژی نانو موجب نابودی انواع باکتری‌ها و میکروب‌ها می‌شود و اتفاقی است که ایران را در حوزه تولید رنگ نانو پیشتاز می‌کند.
کد خبر : 546820
106884439_996860120734210_4673728532776074070_n.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت در سال ۹۹ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و 10 آذر 99 با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.


468 مقاله، 26 طرح‌‌ پژوهشی، 55 کتاب تألیف و ترجمه، 96 پژوهشگر برتر، 30 پایان‌نامه و رساله، 49 اختراع، 182 پیش‌محصول و محصول، 16 واحد فناور و 4 شرکت دانش‌بنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.




بیشتر بخوانید:


چالشی که پژوهشگران را سرخورده کرده است


سنتز سبز نانوکاتالیست در حذف آلاینده‌های زیست‌محیطی


کتاب «کاربرد نانومواد» چگونه برتر شد؟




بر این اساس، مهدی رحمانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در بخش اختراع پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه برتر شد.


رحمانی رنگ خودتمیزشونده نانوفناوری، رنگ ضد رادار نانوفناوری، رنگ ضد خوردگی نانوفناوری، رنگ ضد برق نانوفناوری، کلیر آنتی‌باکتریال نانوفناوری، پوشش مخصوص مقوای نانوفناوری و رنگ پایه سیمان نانوفناوری برای صنعت ساختمان، صنایع فلزی، صنایع مقوایی یا سلولزی را با کمک نانوتکنولوژی و نانوفناوری اختراع و به ثبت رسانده است.


مرور فعالیت‌های شرکت  رنگین نانو ساختار در گذشته نشان می‌دهد برند رنگین نانو ساختار (رنس) از سال 96 پس از گرفتن تأییدیه‌ نانومقیاس و دانش‌بنیان در بازار آغاز به فعالیت کرده و شرکت نانو تکفام گیتی نیز با ارائه و ثبت یک محصول «مبدل زنگ آهن لارما پوشش» به تولید انحصاری و توسعه در بازار داخلی و خارجی آن پرداخته است که به گفته مدیرعامل شرکت نانو تکفام، «لارما پوشش» می‌تواند در صنایع گوناگون نفت، پتروشیمی، نیروگاهی، پالایشگاهی، دریایی، ساحلی، فراساحلی، صنایع فولاد، ساختمان و ... به کار برده شود که هم هزینه‌های خوردگی را کاسته و هم می‌تواند گام مهمی‌ در سیستم‌های رنگی و تعمیر سازه‌های فلزی کشور باشد.


به گفته رحمانی، دلیل اهمیت استفاده از چنین محصولاتی در سال جهش تولید و شیوع ویروس کرونا تلاش بر این بوده که این شرکت محصولات خود را با سرعت بیشتری روانه بازار کند. بر همین اساس رنگ‌های ساختمانی و رنگ‌های پودری روانه بازار شده‌اند.


از سوی دیگر اختراع و تولید رنگ‌های آنتی‌باکتریال توسط تکنولوژی نانو که موجب نابودی انواع باکتری‌ها و میکروب‌ها می‌شود، اتفاقی است که توانسته ایران را در حوزه تولید رنگ نانو پیشتاز کند و اکنون این نوع رنگ برای ورود به بازار داخلی و خارجی به تولید نیز رسیده است.


خبرنگار آنا به همین مناسبت گفتگویی را با رحمانی مدیرعامل شرکت‌های نانوتک فام گیتی و رنگین نانوساختار و صاحب اختراع برتر پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی ترتیب داده است که مشروح آن در پی می‌آید:


آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید.


رحمانی: مهدی رحمانی متولد 1363 دکتری شیمی هستم که از سال 93-92 وارد صنعت شدم. در حوزه نانوفناوری تحقیقات و مطالعاتم را به‌صورت هدفمند آغاز کرده و برای رفع چالش‌های صنعت قدم برداشتم.


آنا: جرقه اولیه اختراع و محصول مورد نظر چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی موجب ساخت آن شد؟


رحمانی: هدف ما این بود که در حوزه صنعت با تمرکز بر رنگ و پوشش دنبال راه‌حل‌های نانو باشیم و با توجه به چالش‌ها حوزه صنعت سعی کردیم با کمک نانوفناوری راه‌حل پیدا کنیم که این راه‌حل‌ها منجر به 12 اختراع در صنعت رنگ و پوشش در کشور شده و در 6 PCT پتنت کشور سوئیس و کانادا به ثبت رسیده است.


تولید رنگ‌هایی با مقاوم به خوردگی بالا


مشکلات عدیده‌ای در صنعت رنگ و پوشش در دنیا وجود دارند که نادیده گرفته می‌شدند، به عنوان مثال سازه‌هایی در شمال و جنوب کشور رنگ می‌شوند که دوباره زنگ می‌زنند؛ بنابراین رنگ‌هایی ایجاد کردیم که مقاوم به خوردگی بالایی دارند و تا 10 برابر رنگ‌های معمولی عمر سازه را مقابل زنگ زدن بالا می‌برند.


آنا: مراحل تولید رنگ پودری آنتی‌باکتریال نانوفناوری چگونه طی شد؟


رحمانی: طبق آمار جهانی تقریباً هشت درصد از بیمارانی که وارد بیمارستان می‌شوند، درگیر عفونت بیمارستانی می‌شوند. یعنی از اتاق عمل سالم بیرون می‌آیند؛ چراکه جراحی آنان با موفقیت انجام شده و در بخش بستری می‌شوند؛ اما به‌دلیل انتقال میکروب، ویروس و عفونت در بیمارستان یا در بخش، شخص به بیماری جدیدی به نام عفونت بیمارستانی مبتلا شده و دوباره کارش به جراحی و حتی به مرگ می‌انجامد.


آنا: برای رفع این مشکل چه راهکارهایی اندیشیدید؟


رحمانی: راه‌حل را در لایه نهایی یا در پوشش دیدیم و پوشش تجهیزات، امکانات و ادوات در بیمارستان ( از تخت، کمد و ... تا یونیت‌ها و کیت‌ها) را با کمک رنگ آنتی‌باکتریال ایمن کردیم که موضوع انتقال عفونت بیمارستانی یا رشد باکتری‌های عفونت‌زا و بیماری‌زا به حداقل برسد و جلوی این انتقال را بگیریم و یک محیط امن بیمارستانی ایجاد کنیم که منجر به اختراع رنگ پودری آنتی‌باکتریال نانوفناوری شد.


بر این اساس، رنگ‌های مایع آنتی‌باکتریال و کلیرهای آنتی‌باکتریال را تولید کردیم و آخرین اختراع ما نیز مقوای آنتی‌باکتریال است که تمام ابزار، ادوات و  ... را با کمک نانوفناوری انجام می‌دهیم.


مشابه اختراعات ما در دنیا وجود ندارد


به عنوان مثال رنگ خودتمیزشونده نانوفناوری، رنگ ضد رادار نانوفناوری، رنگ ضد خوردگی نانوفناوری، رنگ ضد برق نانوفناوری، کلیر آنتی‌باکتریال نانوفناوری، پوشش مخصوص مقوای نانوفناوری و رنگ پایه سیمان نانوفناوری برای صنعت ساختمان، صنایع فلزی، صنایع مقوایی یا سلولزی را با کمک نانوتکنولوژی و نانوفناوری اختراع و پوشش‌هایی روی آنها ایجاد کردیم و سپس به ثبت اختراع رساندیم.


آنا: آیا نمونه خارجی این محصول و اختراع وجود دارد؟ اگر جواب مثبت است محصول شما از چه مزایایی در مقایسه با نمونه خارجی برخوردار است؟


رحمانی: محصولات ما وقتی در مقیاس بین‌المللی ثبت پتنت (PATENT) شدند مورد مشابه‌ای با این ساختار در هیچ جای دنیا وجود نداشت. حتی وقتی شما ثبت اختراع داخلی هم انجام می‌دهید باید رصدی در US پتنت، یورو پتنت، World پتنت و مراجع ثبت پتنت دنیا انجام دهید تا ببیند اختراع شما نوآورانه است یا خیر؟


18 اختراعی که در داخل و خارج ثبت کرده‌ایم، نوآورانه است، مورد مشابه خارجی نداشته و کاملاً ایرانی و بر پایه دانش ایرانی و با کمک علم ایرانی است و در دنیا حرفی برای گفتن دارد.


آنا: هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول چقدر بوده است؟


رحمانی: هزینه ساخت‌ نمونه اولیه از سال 1394 که کار را آغاز کردیم متفاوت بوده، به عنوان مثال برای انجام کلیر مقوا 20 میلیون تومان و رنگ پایه سیمان‌ 9 تا 10 میلیون تومان هزینه کردیم. این هزینه نمونه‌سازی، تست‌های آزمایشگاهی و اخذ تأییدیه‌های آزمایشگاه‌های استاندارد بوده که به‌طور میانگین به قیمت روز هر محصول ما 20 میلیون تومان هزینه آزمایشگاهی، سمپلینگ و تولید داشته است.


در مسیر ساخت این اختراعات تا به حال از کسی کمک نگرفته‌ایم؛ اما در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن مستقر هستیم. بالاخره از شرایط و امکانات محیطی و استقرار در مرکز رشد استفاده کردیم؛ اما در فرآیند R&D و تحقیق و توسعه تست‌ها کاملاً از هزینه شخصی بهره برده‌ایم.


آنا: اختراع و محصول مورد نظر اکنون در چه مرحله‌ای است آیا به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید؟ برای تولید آن از طرف نهاد یا ارگان خاصی استقبال شده است؟


رحمانی: از اختراعات ما 10 محصول‌ به مرحله صنعتی رسیده و به بازار عرضه می‌شود، هفت محصول نیز در مرحله نیمه‌صنعتی هستند که براساس سفارش تولید کرده و تحویل می‌دهیم.


تعامل دانشگاه آزاد اسلامی با صنعت/ رؤیایی که در حال واقعیت است


خوشبختانه از صنایع استقبال خوبی داشتیم و یک محصول اختصاصی برای صنعت نفت داریم که استقبال خوبی از آن شده و از رنگ پودری‌ در لوازم خانگی، آسانسورسازی‌ها و تجهیزات بیمارستانی نیز استقبال بسیاری صورت گرفته است.


آنا: در راه ساخت این دستگاه، محصول یا اختراع  آیا کمک یا کمک‌هایی از نهاد، ارگان یا دانشگاه صورت گرفته است؟


رحمانی: تقریباً با صنعت و مصرف‌کننده نهایی در ارتباط هستیم و سعی داریم در درجه نخست نیازشان را رفع و در درجه دوم با توجه به مزایای اقتصادی و قیمت مناسبی که داریم، نظرشان را در این مورد هم جلب کنیم.


آنا: برای انتقال تکنولوژی با کشورهای مختلف رایزنی انجام داده‌اید؟


رحمانی: سوال خوبی پرسیدید. علاوه بر مذاکرات با چین در زمینه تولید و صادرات محصولات، طی سال‌های اخیر با کشورهای دیگری مانند قرقیزستان، ترکیه، آذربایجان، عراق، کردستان عراق، عمان، فنلاند و کانادا روابط تجاری ایجاد کرده و حتی با اکثر آنها در زمینه انتقال تکنولوژی مذاکراتی را انجام داده‌ایم.


آنا: ارزیابی شما از جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به اینکه مجازی برگزار شده است، چیست؟


رحمانی: ارزیابی من از این جشنواره مثبت است. با توجه به شیوع ویروس کرونا دانشگاه آزاد اسلامی سعی کرد با برگزاری وبینار، جشنواره‌ها را برگزار کند، امیدوارم فعالیت و پویایی این وبینارها حتی در شرایط دشوار کرونا تداوم داشته باشد.


از طرف تیم شرکت رنگین نانوساختار از این موضوع و از برگزارکنندگان تشکر می‌کنیم، امیدواریم سایر نهادها، ارگان‌ها و شاخه‌های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی که سمینارها، وبینارها، جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها و ... را در سال‌های گذشته برگزار کردند، از این موضوع پیروی و الگوگیری کنند.


آنا: چه پیشنهادی برای رشد و ارتقای کیفیت جشنواره دارید؟ و احیاناً اگر انتقادی هست بگویید.


رحمانی: متأسفانه سایتی که برای بارگذاری اطلاعات و معرفی محصولات بود، باگ‌های زیادی داشت. (خطا و اشتباه در اجرای نرم‌افزار) و باید قبل از برگزاری جشنواره‌های بعدی این ایرادات رفع شود تا سرعت بارگذاری، ارتباط برقرارکردن با نرم‌افزار بالا برود تا همه اختراعات، مقالات و موضوعات را در سایت قرار دهند.


از تیم علمی و فنی اجرایی نانوساختار در شرکت رنگین نانوساختار و مدیران مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن که برای ما برای ثبت اختراعات مهیا کردند، قدردانی می‌کنم.


با پشتوانه مسئولان و تکیه‌گاه قراردادن مرکز رشد از کار و صنعت نترسیدیم و وارد کسب و کار شدیم. خانواده دانشگاه آزاد اسلامی نگاه مثبتی به نوآوری، خلّاقیت و کار نوی علمی در صنعت دارند و این موضوع به من و تیم انگیزه می‌دهد تا هر سال در دنیای علم دنبال نوآوری باشیم.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب