کرونا صنعت گوشت را هم متحول میکند/ افزایش بهکارگیری اتوماسیون در فرآوری محصولات گوشتی
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، در هر صنعت، دلیل اصلی اتخاذ فناوریهای جدید توسط شرکتها بهبود کارایی است. امروز به لطف فناوریهای مدرن، صنعت غذا در حال توسعه است. درحالیکه صنعت گوشت تمایل چندانی به اتخاذ اتوماسیون و روباتیک نشان نمیداد، اکنون شرکتها از طریق جمعآوری بهتر اطلاعات و کنترل بیشتر بر ماشینآلات خود به دنبال تحول دیجیتالی هستند. بااینحال، اکنونکه نرخ تولید به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش یافته است، اکثر شرکتها کارخانههای خود را تعطیل کردهاند یا با نیروی کار کمتری کار میکنند. بنابراین، در میان این بحران، اتوماسیون و فناوری روباتیک بهعنوان بهترین گزینه برای این امر در نظر گرفته شده است.
به گفته رویترز، کشورهایی مانند ایالاتمتحده، کانادا و برزیل که بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گوشت هستند، بهکارگیری فناوری را کندتر از اروپای شمالی یا ژاپن در پیش گرفتهاند و از دیگر کارخانههای صنعتی در اتوماسیون فعالیتهای خود عقب هستند. بااینحال شیوع ویروس کرونا مشاغلی ازایندست را که افراد شانهبهشانه یکدیگر کار میکردند، نشانه گرفت و ضربه سنگینی به این بخش پُرکارگر وارد کرد.
بنابراین، قبل از شیوع Covid-19 صنعت فرآوری گوشت به دلیل آسیبها و جراحتهای تونل کارپال (مربوط به مچ دست) و سایر آسیبهای حرکتی از ناایمنترین مشاغل بود. در این صنعت همچنین احتمال خطر آلودگی محصولات زیاد است. به علاوه، برش گوشت یکی از خطرناکترین عملیات تولید مواد غذایی برای کارگران و ایمنی محصول است. و فعالیتهای بستهبندی گوشت برای انواع قطعات و برشها باید بهصورت جداگانه متناسب با محصول، شکل و مشخصات خاص باشد.
در همین حال، شرایط کاری سخت، ساعات طولانی بدون وقفه همراه با حقوق کم این مشاغل را بسیار نامطلوب و ناخوشایند کرده و منجر به کاهش استخدام شده است. بنابراین این یک فاکتور مثبت است که کرونا ضرورت تغییر به اتوماسیون برای حل کمبود نیروی کار را برجسته کرد. علاوه بر این با تأکید بر فاصلهگذاری اجتماعی، کارکنان مراکز بستهبندی گوشت، فرآوری گوشت و مراکز توزیع، محققان را برای یافتن مدل جدید تولید به فکر انداخت.
بهطورکلی اتوماسیون میتواند در تمام فرآیند، از کشتار تا تولید و فرآوری، به کار گرفته شود. اتوماسیون و روباتیک میتوانند سختی کار کارگران را کاهش دهند، همچنین فعالیتهای دشوار و خطرناک را کمتر کرده و نظارت و مدیریت بیشتری بر سیستمها ارائه میکنند.
شرکتهایی مانند «اسمیت فیلد»، «تایسون فودز»، «کارگیل» و «جی بی اس» به دنبال راههایی برای اتخاذ اتوماسیون بیشتر در حین مدرن سازی کارخانههای خود هستند. «تایسون فودز» (Tyson Foods) که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان صنعت گوشت به شمار میرود، بهسرعت سرمایهگذاری خود را در زمینه اتوماسیون افزایش داده است. در طول تابستان امسال، این شرکت یک روبات را در مرکز اتوماسیون آرکانزاس آزمایش کرد که از فناوری «بینایی ماشینی» برای انتقال سینه مرغ از یک تسمهنقاله به داخل بستهها برای فروش در فروشگاههای مواد غذایی استفاده میکند.
طی سه سال گذشته، شرکت تایسون فودز بیش از 500 میلیون دلار (ازجمله تأسیس مرکز اتوماسیون تولید تایسون (TMAC) در شهر اسپرینگدیل ایالت آرکانزاس) سرمایهگذاری کرده است.
شرکت «اسمیت فیلد» نیز اعلام کرد در حال حاضر مقادیر قابلتوجهی روی فناوریهای جدید روباتیک و تجهیزات دیگر سرمایهگذاری کرده است که امکان ایجاد سطوح بالاتری از اتوماسیون را فراهم میکند. بهعنوانمثال؛ استفاده از سیستمهای کشش و برش خودکار گوشت دنده، که از طریق بینایی و فناوریهای اشعه ایکس عمل میکند.
در برزیل، کارخانه Frimesa’s Assis Chateaubriand که در ایالت پارانا در حال ساخت است، قصد دارد پنج روبات را به کار گیرد که هرکدام 500هزار یورو قیمت دارند. آنها وظایفی از جمله باز كردن قفسه سینه مرغ و گوسفند، خالی کردن داخل شکم و برش دادن حیوان از وسط را انجام میدهند.
نکته مهمی که شرکتهای فرآوری گوشت باید به آن توجه کنند این است که اتوماسیون روباتیک باید در برابر رطوبت، زنگزدگی و سایر عناصر خارجی که باعث خوردگی فلز میشوند مقاومت کند. آنها باید دارای قطعات و پوششهایی باشند که دربرابر مواد غذایی مقاوم باشد. علاوه بر این ماشینآلات باید بهگونهای طراحی شوند که از تلههای میکروبیولوژیکی یا راکد شدن آب جلوگیری کنند. همچنین انتخاب روغنها و گریسهای باکیفیت برای جعبهدندهها و سیستمهای روغنکاری و عوامل تمیزکننده باید بهدقت موردتوجه قرار گیرد.
همچنین فعالیتهایی مانند جداسازی اسکلت از گوشت، بریدن گوشت گاو یا مرغ و سایر فعالیتها همچنان به مهارت دست و چشم انسان نیاز دارد، بنابراین باید در این زمینه نیز نوآوریهایی انجام شود. بعلاوه، همیشه (بهخصوص در شرایط کرونایی حاکم) نباید به ایمنی غذا خدشه وارد کرد، و تولیدکنندگان مواد غذایی باید خودکارسازی خط بستهبندی را در نظر داشته باشند. تولیدکنندگان مواد غذایی میتوانند با استفاده از بازوهای روباتیک مناسب، ضمن کاهش خطر آلودگی، بهرهوری را افزایش داده و درنهایت در تجارت باقی بمانند.
انتهای پیام/4112/پ
انتهای پیام/