دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آذر 1399 - 09:22

۹ ماه کرونایی بیمارستان فرهیختگان چگونه گذشت؟

هنوز یک سال از آغاز به‌کار بیمارستان فرهیختگان نگذشته بود که ویروس کرونا از چین به ایران رسید. از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی خود را یک دانشگاه اجتماعی می‌‌داند با شیوع ویروس کرونا در کشور این بیمارستان تمام بخش‌های خود را تعطیل کرد و به پذیرش بیماران کرونایی پرداخت.
کد خبر : 542477
637218930711475817_lg.JPG

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، سال 75 بود که مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی به فکر ساخت بیمارستانی در شمال‌غرب تهران افتادند. همان زمان هم طرح این بیمارستان ریخته و نام آن نیز انتخاب شد. بیمارستانی که قرار بود در راستای توسعه رشته‌‌های تخصصی و فوق‌‌تخصصی پزشکی باشد و مهم‌ترین و باکیفیت‌ترین خدمات درمانی را به مردم ارائه دهد، چراکه دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاهی مردمی است، بنابراین بیمارستانش نیز باید بهترین خدمات را به مردم ارائه دهد تا به شعار «دانشگاهی از مردم، برای مردم» جامه عمل بپوشاند.


البته روند ساخت بیمارستان فرهیختگان به‌آسانی پیش نرفت و ساخت و تجهیز آن فراز و فرودهای زیادی را طی کرد تا بالاخره بهمن‌ماه سال 97 در آن روی مردم باز شد. جشن افتتاح بیمارستان، با جشن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی همزمان شد. بهمن‌ماه سال ۹۷ بود که بیمارستان فرهیختگان با حضور وزیر بهداشت، دکتر علی‌اکبر ولایتی، رئیس هیات‌موسس و هیات‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی و دیگر مسئولان این بیمارستان راه‌اندازی شد و از آغاز سال ۹۸ کار خود را آغاز کرد. بیمارستان فرهیختگان حالا یک مجتمع بزرگ با زیربنای 43000 مترمربع و در زمینی به مساحت 46000 مترمربع است و در 10 طبقه دراختیار خانواده دانشگاه، مردم و دانشجویان علوم پزشکی قرار گرفته است. این بیمارستان از استانداردهای سلامت در حوزه بیمارستان‌‌ها عبور کرده تا جایی که سرانه فضای فیزیکی بیمارستان به‌ازای هر تخت بیمارستانی بالغ‌بر 134 مترمربع است.


هنوز یک سال از آغاز به‌کار این بیمارستان نگذشته بود که ویروس کرونا از چین به ایران رسید؛ همان میهمان ناخوانده‌ای که گویا فعلا قصد رفتن ندارد. ویروس مرگباری که بی‌رحمانه می‌تازد و روزبه‌روز آمار مبتلایان و افراد فوتی آن افزایش پیدا می‌کند. از همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا به ایران، بیمارستان فرهیختگان نیز پای کار آمد و پذیرای بیماران کرونایی شد. از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی خود را یک دانشگاه اجتماعی می‌‌داند با شیوع ویروس کرونا در کشور این بیمارستان تمام بخش‌های خود را تعطیل کرد و به پذیرش بیماران کرونایی پرداخت. تا اردیبهشت‌‌ماه امسال یعنی پس از تقریبا چهار ماه از شیوع این ویروس دو هزار بیمار کرونایی در بیمارستان فرهیختگان ویزیت شدند.


همان زمان با کاهش تعداد مبتلایان، بخش‌های مختلف این بیمارستان دوباره شروع به‌کار کرد اما از تیرماه دوباره با اوج‌گیری این بیماری، بخش‌های ویژه کرونای بیمارستان فرهیختگان کار خود را از سر گرفت. اکنون این بیمارستان خط مقدم دفاع از حریم سلامت است؛ هرچند تاکنون ۳۰درصد پرسنل بیمارستان فرهیختگان مبتلا به کرونا شده‌اند و چندین پزشک براثر این ویروس فوت کرده‌اند. البته این روزها بخش‌های دیگر بیمارستان فرهیختگان نیز فعال است، زیرا امکان جداسازی این بخش‌‌ها از بخش بیماران مبتلا به کرونا فراهم بوده است.


درحال‌حاضر 73 تخت برای مراقبت از بیماران کرونایی در این بیمارستان تجهیز شده‌اند. همچنین525 بیمار مبتلا به کرونا ویروس بستری شده‌اند که از این تعداد 468 نفر بهبود یافته و 60 بیمار جان خود را از دست داده‌اند. همچنین تعداد دو هزار و 221 نفر بیمار مبتلا به کرونا در درمانگاه بیمارستان ویزیت شده و خدمات درمانی را به‌صورت سرپایی دریافت کرده‌اند. 10 هزار و 123 بیمار مبتلا به کرونا نیز در بخش اورژانس خدمات سرپایی و درمانی را دریافت کرده و ترخیص شده‌اند.


حمیدرضا غلامرضایی، رئیس بیمارستان فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» از جزئیات خدمات درمانی این بیمارستان و البته فعالیت‌ها و اقدامات کرونایی آن در یک سال اخیر سخن گفت.


او توضیح داد: «بیمارستان فرهیختگان به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی در بهمن‌ماه سال 97 به دست وزیر بهداشت و دکتر ولایتی رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه و همچنین دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه افتتاح شد. این بیمارستان فعالیت رسمی خود را برای پذیرش بیماران بستری از نیمه دوم فروردین‌ماه سال 98 آغاز کرد که در فاز اول بهره‌برداری این بیمارستان، بخش‌های بستری در گروه‌های تخصصی داخلی، جراحی، اطفال، زنان، آی‌سی‌یو، سی‌سی‌یو، اتاق عمل، بلوک زایمان، اورژانس، درمانگاه‌های تخصصی و فوق‌تخصصی مورد بهره‌برداری قرار گرفت.»


غلامرضایی گفت: «طبق آخرین پروانه‌ای که وزارت بهداشت صادر کرده، 233 تخت فعال برای این بیمارستان مصوب شده که می‌تواند مورد بهره‌برداری قرار بگیرد؛ اما بیمارستان برای 370 تخت موافقت اصولی را از وزارت بهداشت دریافت کرده و درصدد است پروانه بهره‌برداری این تخت‌ها را به میزانی که وزارت بهداشت موافقت کرده، برساند و در همین جهت در مسیری که برنامه‌ریزی کرده به‌صورت عملیاتی بتواند بخش‌ها را مورد افتتاح قرار دهد.»
 
   137 نفر از کادر پرستاری در خدمت بیماران کرونایی هستند


او درخصوص نیروی انسانی این بیمارستان گفت: «این بیمارستان حدود 300 نفر نیروی انسانی دارد که از این تعداد 137 نفر از کادر پرستاری به‌صورت مستقیم در بخش‌های بستری، خدمات درمانی را به بیماران مبتلا به کرونا ارائه می‌دهند. در بخش‌هایی مثل آزمایشگاه که نمونه‌برداری کرونا صورت می‌گیرد و در تصویربرداری که سی‌تی‌اسکن ریه و رادیوگرافی قفسه‌سینه انجام می‌شود نیز حدود 42 نفر از پرسنل در مواجهه با بیماران کروناویروس هستند. تاکنون 152 نفر از کارکنان بیمارستان فرهیختگان در حوزه درمان و پشتیبانی به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند.»


   73 تخت برای مراقبت از بیماران مبتلا به کروناویروس


او در ادامه با بیان اینکه درحال‌حاضر در 130 تخت بیمار پذیرش می‌شود، تصریح کرد: «از این 130 تخت، 35 تخت به بخش مراقبت‌های ویژه یا آی‌سی‌یو اختصاص داده شده که از این 35 تخت نیز 28 تخت برای مراقبت از بیماران مبتلا به کروناویروس به‌صورت مجزا در بخش مراقبت‌های ویژه اختصاص داده‌ایم. 32 تخت نیز برای بیماران کرونایی در بخش مراقبت‌های بستری داخلی و 13 تخت اورژانس بیمارستان برای بیماران کروناویروس اختصاص داده شده است. برنامه‌مان این است که درصورت فراهم شدن زیرساخت، در ماه آینده 64 تخت دیگر نیز به بیماران کروناویروس اختصاص داده شود. یعنی دو بخش جدید که هرکدام 32 تخت برای بستری بیماران کرونایی بازگشایی شود.»


غلامرضایی تصریح کرد: «علاوه‌بر 130 تخت فعال، تعدادی تخت‌ ستاره‌دار نیز در بیمارستان وجود دارند که درحال‌حاضر خدماتی را به بیماران ارائه می‌دهند اما جزء تخت‌های فعال محسوب نمی‌شوند. بیمارانی که توسط این تخت‌ها خدمات درمانی را دریافت می‌کنند به‌صورت کوتاه‌مدت یعنی کمتر از 6 ساعت بستری شده، خدمات را دریافت کرده و مرخص می‌شوند. درواقع علاوه‌بر 130 تخت فعالی که در بیمارستان وجود دارد 46 تخت نیز به‌عنوان تخت ستاره‌دار محسوب شده و خدمات درمانی را به بیماران ارائه می‌دهد.»


   آزمایشگاه‌های بیمارستان برای انجام تست کرونا به شبکه آزمایشگاهی کشور پیوست


او تاکید کرد: «بیمارستان فرهیختگان در روزهایی که حوزه درمان کشور با بیماران کرونایی درگیر شد، برای ارائه خدمات به این دست از بیماران اعلام آمادگی کرد و تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران به‌عنوان یکی از مراکز اصلی برای بستری بیماران کرونایی مورد تایید قرار گرفت. در همین راستا آزمایشگاه‌های بیمارستان فرهیختگان نیز برای انجام تست پی‌سی‌آر و تست کرونا به شبکه آزمایشگاهی کشور پیوست. همچنین دستگاه سی‌تی‌اسکن بیمارستان نیز در همین راستا به‌صورت شبانه‌روزی شروع به ارائه خدمت به بیماران کرونایی کرد.»


او در ادامه با بیان اینکه تمام کادر درمانی بیمارستان اعم از کادر پزشکی و حتی پشتیبانی با تمام توان به‌صورت شبانه‌روزی درحال ارائه خدمات به بیماران مبتلا به کرونا هستند، اضافه کرد: «درحال‌حاضر از تخت‌هایی که بیماران برای بستری پذیرش می‌شوند حدود 73 تخت برای بستری بیماران کرونایی درنظر گرفته شده است. این بیماران تحت معالجه متخصصان و اعضای هیات‌علمی دانشگاه، از گروه‌های عفونی، داخلی، کلیه، ریه و بیهوشی خدمات را به‌صورت مستمر دریافت می‌کنند.»


   بستری 525 بیمار کرونایی در بیمارستان فرهیختگان


رئیس بیمارستان فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در این بیمارستان 525 بیمار مبتلا به کروناویروس بستری شده‌اند، بیان کرد: «از این تعداد 468 نفر آمار کل بهبودیافتگان بوده که در این بیمارستان بهبودی و سلامتی خود را به دست آورده و متاسفانه 60 بیمار جان خود را از دست داده‌اند. همچنین تعداد دو هزار و 221 نفر بیمار مبتلا به کرونا در درمانگاه بیمارستان ویزیت شده و خدمات درمانی را به‌صورت سرپایی دریافت کرده‌اند. 10 هزار و 123 بیمار مبتلا به کرونا نیز در بخش اورژانس خدمات سرپایی و درمانی را دریافت کرده و ترخیص شدند.»


او درخصوص درمانگاه‌های تخصصی و فوق‌تخصصی بیمارستان نیز اظهار کرد: «این درمانگاه‌ها شامل تخصص‌های اطفال، زنان، ارتوپدی، پوست، روانشناسی، قلب، روماتولوژی، چشم، اورولوژی، ریه، غدد، عفونی و سایر تخصص‌هاست.»


   26 دستگاه ونتیلاتور از به‌روزترین برندها تهیه شده است


او همچنین درباره تجهیزات ارائه‌شده به بیماران کرونایی نیز بیان کرد: «تجهیزات پزشکی که در این بیمارستان در اختیار بیماران مبتلا به کرونا قرار گرفته، 26 دستگاه ونتیلاتور بوده که از به‌روزترین برندها تهیه شده است. همچنین دستگاه سی‌تی‌اسکن نیز به‌صورت 24 ساعته و بدون توقف به بیماران کرونایی خدمات درمانی ارائه می‌دهد. تجهیزاتی در آزمایشگاه بیمارستان تامین شده که در تمام طول هفته تست پی‌سی‌آر را برای مراجعان سرپایی و بستری ارائه می‌کند. همچنین دو دستگاه اکسیژن‌ساز هرکدام با ظرفیت 600 لیتر و 140 عدد سلیلندر 40 لیتری اکسیژن بیماران را پشتیبانی می‌کند.»


غلامرضایی گفت: «تمام تخت‌های بستری در بخش‌های آی‌سی‌یوی بیمارستان از نوع اتوماتیک تهیه و به مانیتور علائم حیاتی مجهز شده است. برای تمام بیمارانی که در بخش‌های آی‌سی‌یو بستری می‌شوند به ازای هر تخت، دو دستگاه پمپ سرنگ تدارک دیده شده است. در بخش‌های بیماران کرونایی متخصصان مقیم بیهوشی حضور دارند که به‌صورت 24ساعته خدمات درمانی بیماران را رصد می‌کنند.»


او اضافه کرد: «دستگاه سونوگرافی و دستگاه اکوی قلب در داخل بخش بیمارانی که به علت کرونا بستری هستند به‌صورت مستقل مستقر شده و این تجهیزات به بیماران این بخش خدمات درمانی ارائه می‌دهد. به‌عبارتی بیمارانی که در بخش کرونا بستری هستند برای اکوی قلب و یا سونوگرافی از بخش خارج نمی‌شوند.»


او با بیان اینکه در بخش آی‌سی‌یو به ازای هر دو بیمار یک پرستار در هر شیفت درنظر گرفته شده است، تاکید کرد: «همچنین دو دستگاه الکتروشوک در داخل هر بخش تامین شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. یک دستگاه رادیوگرافی پرتابل نیز وجود دارد که دراختیار بخش‌های کرونایی قرار می‌گیرد و برای این خدمت نیز بیماران از بخش خارج نمی‌شوند.»


   برای هر تخت بیمارستانی 134 مترمربع فضا دیده شده است


رئیس بیمارستان فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص سایر فعالیت‌ها و بخش‌های این بیمارستان گفت: «این بیمارستان در 10 طبقه احداث شده و برای هر تخت بیمارستانی حدودا 134 مترمربع در کل فضا دیده شده است. بنابراین می‌توان گفت این فضا برای یک بیمارستان که با رسالت و هدف آموزش در کشور احداث شده، حدود 30درصد فراتر از استانداردهای کشوری است. به‌طور مثال اگر در کشور به ازای هر تخت باید 85 مترمربع فضای فیزیکی در یک بیمارستان دیده شود این رقم در بیمارستان فرهیختگان 134 مترمربع ساخته شده است.»


او درخصوص بخش‌های بستری بیمارستان نیز گفت: «بخش‌های بستری شامل بخش بستری بیماران داخلی، اطفال، جراحی عمومی که برای زنان و مردان به‌صورت مجزاست، بخش داخلی برای بستری بیماران مبتلا به کرونا، بخش پیوند کلیه، بخش‌های ویژه بستری که شامل آی‌سی‌یو جنرال و آی‌سی‌یو کرونا بوده و آی‌سی‌یوی کودکان و نوزادان است.»


   حضور 100 دانشجوی انترنی و 120 دانشجوی پرستاری در بیمارستان برای فعالیت‌های آموزشی


غلامرضایی با بیان اینکه بیمارستان فرهیختگان رسالت تربیت و آموزش کادر حرفه‌ای پزشکی و گروه علوم پزشکی را برعهده دارد، تصریح کرد: «در این زمینه رسالت خود را آغاز کرده‌ایم، به‌گونه‌ای که درحال‌حاضر ماهانه صد دانشجوی پزشکی در دوره انترنی و 120 نفر به‌طور متوسط از دانشجویان پرستاری در بیمارستان فرهیختگان برای فعالیت‌های آموزشی حضور پیدا می‌کنند.»


رئیس بیمارستان فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «برخی خدمات درمانی در بیمارستان با تعرفه دولتی ارائه می‌شود؛ این بخش‌ها شامل بخش پیوند کلیه است که تمام خدمات ارائه‌شده در این بخش با تعرفه دولتی صورت می‌گیرد. همچنین بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) نیز تمام خدمات درمانی خود را با تعرفه دولتی ارائه می‌دهد. بیمارانی که از طریق اورژانس تهران یا همان 115 به اورژانس بیمارستان فرهیختگان ارجاع می‌شوند خدمات را با تعرفه دولتی دریافت می‌کنند. همچنین بیمارانی که به‌دلیل مسمومیت به این بیمارستان ارجاع می‌شوند نیز با تعرفه دولتی خدمات درمانی را دریافت می‌کنند.»


   حضور شبانه‌روزی متخصصان در بیمارستان


او تاکید کرد: «یکی از مزیت‌های مهم بیمارستان فرهیختگان در ارائه مستمر خدمات درمانی، حضور شبانه‌روزی متخصصان اطفال، داخلی، جراحی، زنان و زایمان، طب اورژانس و بیهوشی است که مراجعان در هر ساعتی از شبانه‌روز می‌توانند به پزشکان در تخصص‌های اشاره‌شده مراجعه کرده و ویزیت ‌شوند.»


او گفت: «مرکز سی‌تی‌اسکن و تصویربرداری بیمارستان نیز به‌صورت 24 ساعته فعالیت می‌کند؛ این نیز مزیت بزرگی است که مراجعان می‌توانند از آن استفاده کنند. نوبت‌دهی درمانگاه‌های بیمارستان و انجام آزمایش پی‌سی‌آر به‌صورت اینترنتی بوده و افرادی که می‌خواهند تحت معاینه پزشکان و متخصصان قرار گرفته و یا تست پی‌سی‌آر دهند می‌توانند از طریق مراجعه به سایت اینترنتی به‌صورت آنلاین نوبت گرفته و در زمان مقرر به بیمارستان مراجعه کنند.»


   2 هزار و 66 بیمار در 8 ماه در بیمارستان بستری شده‌اند


غلامرضایی با تاکید بر اینکه در بیمارستان فرهیختگان از ابتدای سال تا پایان آبان‌ماه دو هزار و 66 بیمار بستری شده‌اند، اظهار کرد: «968عمل جراحی موفق و هشت هزار دیالیز در این بیمارستان انجام شده است. همچنین در بخش اسکوپی 550 بیمار و در بخش تصویربرداری نیز 14 هزار و 642 بیمار پذیرش شده‌اند. در درمانگاه بیمارستان نیز 11 هزار و 760 نفر معاینه و ویزیت شده و آزمایشگاه نیز 43 هزار و 402 نسخه برای انجام آزمایش پذیرش کرده است. مراجعه به اورژانس نیز 12 هزار و 406 نفر بوده که از این تعداد 693 نفر بستری شده‌اند.»


منبع: فرهیختگان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب