دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 آبان 1399 - 12:30
آنا گزارش می‌دهد؛

انحصارطلبی روحانی در ستاد ملی مقابله کرونا/ چرا مجلس سهمی در جلسات و تصمیم‌گیری‌های ستاد ندارد؟

ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایطی ویژگی "ملی" بودن را به همراه نام خود یدک می‌کشد که عملاً یک قوه در این ستاد حضور دارد و تصمیم‌گیری می‌کند.
کد خبر : 541415
روحانی و قالیباف.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا-فرشته صائمی؛ ستاد ملی مقابله با کرونا، نام تشکیلاتی است که اوایل اسفندماه سال 1398 طبق مصوبه شورای عالی امنیت ملی و با تأیید مقام معظم رهبری شکل گرفت.


در ابتدا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ریاست این ستاد را برعهده داشت، ریاست نمکی در این ستاد با طرح مواردی نظیر وزیر بهداشت به تنهایی نمی‌تواند این بحران را مدیریت کند و «نباید یک وزیر اندر خم تأمین مالی برای تهیه ماسک و دستکش باقی بماند» از طرف نمایندگان مجلس دهم مورد انتقاد قرار گرفت.


 حضور وزیر بهداشت در قامت ریاست ستاد مقابله با کرونا با حضور کمرنگ رئیس جمهور در مجامع عمومی همراه شد که واکنش افکار عمومی را به همراه داشت. در حقیقت افکار عمومی حضور کمرنگ روحانی در محافل را حمل بر خانه‌نشینی وی گذاشتند و هشتگ #روحانی_کجاست را ترند کردند. درخواست افکار عمومی برای حضور رئیس جمهور در محافل و کنترل شرایط عمومی در حالی صورت گرفت که وی به‌عنوان تنها رئیس یکی از قوای سه‌گانه کشور در این ستاد حضور داشت و از همین جهت انتظار می‌رفت که روحانی به جای عزلت‌نشینی وارد صحنه مدیریت بحران شود.




از این رو رئیس مجلس دهم در نامه‌ای خطاب به رهبر انقلاب خواستار برداشته شدن ریاست ستاد ملی مبارزه با کرونا از دوش وزير بهداشت و واگذاری آن به رئیس جمهور شد. در نهایت با فشار افکار عمومی و قوه مقننه و با فرمان مقام معظم رهبری مسئولیت هدایت ستاد ملی مقابله با کرونا برعهده حسن روحانی قرار گرفت.


آیا ستاد ملی مقابله با کرونا در عمل هم ملی است؟


روحانی در حال حاضر ریاست ستادی را برعهده دارد که با دستور خود به‌عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی، شکل گرفته و اعضای آن نیز با نظر وی تعیین شدند. اما از آنجایی که پسوند "ملی" در نام این ستاد وجود دارد، در مقام نظر این گمانه شکل می‌گیرد که علاوه بر قوه مجریه از ظرفیت سایر قوا نیز در این ستاد استفاده شده است اما با نگاهی به لیست اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا جای خالی اعضای سایر قوا از جمله قوه مقننه مشاهده می‌شود و تا حدودی ملی بودن ستاد مقابله با کرونا را به دامن تردید می‌کشاند.


عطف به اینکه 80 درصد اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا را اعضای هیئت دولت تشکیل می‌دهند و از عضویت سایر قوا در این ستاد خبری نیست، تا حدودی ملی بودن آن زیر سوال می‌رود. همچنان که عضو هیئت رئیسه کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی هم به عدم عضویت حتی یک نماینده از قوه مقننه در ستاد ملی مقابله با کرونا اعتراض کرد و در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا با تاکید بر اینکه ستاد ملی مقابله با کرونا باید در واقعیت هم ملی باشد گفت «زمانی ستاد ملی محسوب می‌شود که از ظرفیت همه قوای کشور اعم از مجریه، مقننه و قضاییه استفاده شود و نمایندگانی از همه نهادهای اصلی کشور و به ویژه مجلس در جلسات این ستاد حضور پیدا کنند تا از این طریق مسائل و مشکلات در آنجا مطرح شود.»


محسن فتحی ضمن آنکه جلسات ستاد ملی مقابله با کرونا را بی‌فایده دانست، به استفاده از پتانسیل کارشناسان و نخبگان داخلی برای حل بحران کرونا اشاره کرد و افزود: «برای یک بار هم که شده ستاد ملی مبارزه با کرونا از همه کارشناسان برای حضور در جلسات این ستاد دعوت و مطالب کارشناسی را دریافت کند و به جمع‌بندی برسد نه اینکه تنها طیف خاصی در این جلسات حضور داشته باشند.»


چرا روحانی به درخواست رئیس مجلس پاسخ نمی‌دهد؟


انتقاد این نماینده مجلس شورای اسلامی نسبت به عدم حضور عضوی از مجلس در  ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایطی مطرح می‌شود که پیش از این رئیس مجلس طی نامه‌ای به مقام معظم رهبری خواهان عضویت سه نفر از روسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس شده بود. در خواستی که تاکنون هيچ پاسخی به آن داده نشده است.


رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم از جمله نمایندگانی بود که ملی بودن ستاد مقابله با کرونا را در ورطه شک قرار داد و در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا خاطرنشان کرد: «اگر ستاد مقابله با کرونا، ملی است باید کمیسیون بهداشت که در مورد سلامت مردم تصمیم‌گیر و قانون‌گذار است، در آن حضور داشته باشد.»


سکوت رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا در برابر درخواست رقیب سابق انتخاباتى خود با واکنش نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شد به نحوی که عضو مجمع نمایندگان تهران در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از احتمال برخورد مجلس با روحانی خبر داد و گفت «باید نسبت به تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا مسئوليت‌پذیر باشیم و تصمیمات این ستاد را اجرا ‌کنیم اما معنی و مفهوم پایبندی به تصمیمات ستاد این نیست که در حوزه نظر نخواهیم با آنها برخورد کنیم.»


همچنین یک عضو دیگر از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، رابطه با بی‌پاسخ ماندن درخواست مجلس برای عضویت در ستادملی مقابله با کرونا به اظهارنظرات و رفتار نمایندگان با وزرا اشاره کرد و افزود « رئیس جمهور به دلیل مسائلی كه در مجلس پیش آمده تمایلی به حضور این قوه در ستاد ملی مقابله كرونا، ندارد.»


دعوت روحانی از همه قوا برای همکاری جهت کنترل کرونا


اظهارنظر مجلس در رابطه با ستاد ملی مقابله با کرونا منحصر به مجلس یازدهم نیست و همانطور که پیش از این گفته شد حتی على لاریجانی هم نسبت به مدیریت این ستاد پیشنهادهایی ارائه کرد و نمایندگانی همچون محمد کاظمی که عضو فراکسیون امید مجلس بود، نسبت به مدیریت این ستاد انتقاداتی را مطرح کرد، بنابراین نمی‌توان انتقادات نسبت به نحوه مدیریت شرایط کشور ناشی از شیوع کرونا را مختص مجلس یازدهم دانست، کما اینکه اگر عمر مجلس دهم هم کفایت می‌داد این مجلس نیز برای عضویت در ستاد ملی مقابله با کرونا درخواست می‌کرد که احتمالا به دلیل انتقادات نمایندگان به عملکرد روحانی، این درخواست بی‌پاسخ باقی می‌ماند.


در مجموع دست به دست شدن مقام ریاست ستاد ملی مقابله با کرونا میان رئیس جمهور و وزیر بهداشت، استفاده از ظرفیت تنها یک قوه در این ستاد، سکوت معنادار روحانی در برابر درخواست رئیس مجلس و عدم استفاده این ستاد از نظرات کارشناسان همگی منجر به این شد که امروز روحانی با اعلام قرار گرفتن کشور در موج سوم کرونا از همه دستگاه‌ها و قوا بخواهد که با همه امکانات به یاری وزارت بهداشت و درمان و کادر درمانی کشور بشتابند.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب