دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 آبان 1399 - 20:25
رحمانی فضلی:

هیچ رودربایستی نباید داشته باشید/ از هتل‌ها، مسافرخانه‌ها و اماکن دولتی برای نقاهتگاه استفاده شود

فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا جزئیات طرح اعمال محدودیت‌های جدید را تشریح کرد.
کد خبر : 541151
1.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نشست مشترک ویدئوکنفرانس فرمانداران، بخشداران و روسای شبکه بهداشت و درمان شهرستان‌های سراسر کشور در قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا صبح دوشنبه ۲۶ آبان ماه با حضور عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور و سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در محل سالن پیامبر اعظم وزارت کشور برگزار شد.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا پس از استماع نظرات و پیشنهادات فرمانداران و روسای شبکه بهداشت و درمان شهرستان‌ها با اشاره به اینکه شیوع بیماری کرونا، مسئله مهمی است و در حوزه اجتماعی، امنیتی، انتظامی و اقتصادی اثرگذار است؛ گفت: این در حالی است که محور این موضوع، جان انسان‌ها است و با خسارت‌های عظیم و غم‌های جان گذار مواجه هستیم که دل همه مردم از جمله رهبر معظم انقلاب، رئیس‌جمهور محترم و همه ما را به درد آورده است.


وزیر کشور ضمن ابراز نگرانی از شیوع بیماری کرونا و فوت روزانه تعدادی از مبتلایان تصریح کرد: هرچند این مسئله، خاص ایران نیست و در تمام دنیا در حال رخ دادن است اما به دلیل نوع فرهنگ، مراودات و نوع اعتقادات مردم ایران، غم، دلسوزی و تأسفی که از این موضوع در قلب‌های همه می‌نشیند، جان‌گدازتر به نظر می‌رسد.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به طرح جدید اعمال محدودیت‌های هوشمند، گفت: این طرح شهرستان و شهر محور است و محور کار را بر شهرستان‌ها و شهرها گذاشته شده است. در این طرح شروع مقابله تا سطح شهر تمرکزیافته و سعی شده تا همه اختیاراتی که می‌تواند به کنترل این موضوع کمک کند در چارچوب همین طرح، به فرمانداران داده شود.


وی در همین راستا با بیان اینکه این طرح، ۷ بخش دارد که شامل غربالگری، بیماریابی، تست حداکثری، قرنطینه، ردیابی، مشارکت عمومی، محدودیت سازی و اطلاع‌رسانی، تبلیغات و آموزش است، تصریح کرد: این بخش‌ها باید به‌صورت مجموعه و با هم کار کند تا موفق شویم. لذا نباید در مردم توقع نامتناسبی ایجاد شود و انتظارات به نحو غیرمنطقی جهت پیدا کند؛ چرا که اگر همه این هفت بخش را اجرایی نکنیم، صرفِ موضوعاتی مثل تعطیل کردن، مسئله و مشکل را حل نمی‌کند.


رحمانی فضلی در ادامه تشریح طرح جدید گفت: این طرح بر سه محور اصلی استوار است. محور اول؛ وزارت بهداشت است، با انجام کار تخصصی و زحماتی که در حوزه درمان و مدیریت ویروس می‌کشد و همه ما در خدمت وزارت بهداشت هستیم و باید کمک کنیم. محور دوم؛ مردم هستند که موفقیت این طرح بستگی به نحوه تعامل همکاری و همدلی مردم دارد. هرچه مردم کمک، همکاری، همراهی و رعایت کنند؛ هم هزینه‌ها کاهش پیدا می‌کند و هم طول دوره بیماری کوتاه می‌شود، ضمن اینکه شرایط، نیز مناسب‌تر می‌شود.


وی اضافه کرد: درصورتی‌که مجبور شویم در ستاد تصمیماتی بگیریم که منجر به تعطیلی شود، خسارات زیادی در حوزه اقتصاد و تجارت و کسب‌وکار و معیشت مردم در پی دارد، اما در صورت عدم همکاری کافی عمومی، ممکن است ناگزیر به اتخاذ چنین تصمیماتی باشیم؛ چرا که درصورتی‌که این تصمیمات گرفته نشود، شیوع بیماری طولانی‌تر و خسارات سنگین‌تر می‌شود و همچنین میزان فوتی‌ها نیز بیشتر خواهد شد. پس فرمانداران، مردم خوب ما و روسای شبکه بهداشت بدانند و به همه بگویند که ما بین خوب و بد تصمیم نمی‌گیریم، بلکه بین بد و بدتر تصمیم می‌گیریم و دراثر اضطرار، چنین تصمیماتی را می‌گیریم و در تمام دنیا هم این کار را می‌کنند.


وزیر کشور با بیان اینکه اختیارات کامل به فرمانداران، استانداران و روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی به عنوان فرماندهان عملیاتی در شهرستان‌ها و استان‌ها داده شده است؛ گفت: با این اختیارات می‌توانند کارها را به خوبی هدایت کنند؛ ضمن اینکه اختیارات دیگری هم دارند و قوانین و مقررات و اختیارت قانونی وزارت بهداشت به عنوان اصلی‌ترین مسئله‌ای است که باید به اجرای آن‌ها کمک کنیم، درکنار آن قانون مدیریت بحران را داریم و شوراهای تأمین هم ظرفیت خوب قانونی هستند. همچنین قوه قضاییه و دادستان‌ها با اختیاراتی که دارند، ظرفیت خوبی هستند. هیچ مشکلی در حوزه این ظرفیت‌های قانونی و اختیارات وجود ندارد و فراتر از این‌ها هر اختیار لازم، از طریق ستاد ملی کرونا پیگیری و در صورت تصویب، ارائه می‌شود.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا در ادامه محور سوم این طرح را تبلیغات، آموزش و اطلاع‌رسانی اعلام کرد و گفت: زمانی می‌توانیم مردم را در کنار خود داشته باشیم که مردم به خوبی توجیه و اقناع شوند و درنتیجه اجماع عمومی، همدلی محقق شود و همکاری صورت پذیرد که این کار برعهده رسانه‌ها و در رأس آن برعهده رسانه ملی است.


وی در همین راستا ضمن تقدیر از رسانه‌ها به ویژه صداوسیما درخصوص اقدامات صورت گرفته تاکنون، تأکید کرد: انتظار و توقع ما از رسانه‌ها در این مرحله که بیماری کرونا شدیدتر شده، بیشتر است. وزارت بهداشت زمانی می‌تواند در کار خود موفق باشد که تبلیغات، اطلاع‌رسانی و آموزش به خوبی انجام شود و این اقدامات بخش مهمی از بازدارندگی و پیشگیری را می‌تواند شکل دهد و تمامی این اقدامات برعهده رسانه‌ها است. پس باید همه دست‌به‌دست هم دهیم تا موفق شویم.


دکتر رحمانی فضلی به نقش مؤثر رسانه‌های محلی در این مسیر اشاره کرد و گفت: در حوزه منطقه‌ای، رسانه‌های محلی مخاطب بیشتری از رسانه ملی دارند. همه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که رسانه‌های محلی مخاطب بیشتر و همچنین تأثیرگذاری بسیار بالایی دارند یعنی اثرگذاری رسانه‌های محلی در مقیاس محلی بیشتر از ملی است؛ چراکه به زبان مردم حرف می‌زنند و با فرهنگ مردم منطقه با آن‌ها مواجه می‌شوند؛ همچنین از منظر مرجعیت منطقه‌ای با مردم تعامل می‌کنند.


رحمانی فضلی در همین راستا گفت: در مبارزه با کرونا باید همه رسانه‌ها به کار گرفته شوند، اصلی‌ترین وظیفه صداوسیما در شرایط کنونی، مانند همه دستگاه‌های مسئول در مبازره با کرونا، از جمله، وزارت کشور است. چهار وظیفه و مأموریت امسال وزارت کشور، شامل امنیت، معیشت، سلامت و انتخابات بود اما در مقطع کنونی محور همه ۴ وظیفه و مأموریت اصلی سلامت است. همین اولویت‌گذاری را مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور محترم نیز تأکید داشتند؛ پس صداوسیما و رسانه‌ها هم بایستی وظیفه اصلی خود را در این حوزه تعیین کنند.


وی در همین زمینه افزود: قالب‌ها و ساختارهای مختلفی در رسانه‌ها داریم که این ساختارها می‌توانند محتواهای مختلفی را تأمین کنند. رسانه‌ها می‌توانند با هر ساختار، مخاطب خاص آن ساختار را جذب کنند. از فعالان رسانه، خواهش دارم که به این موضوع، نگاه حرفه‌ای خاص داشته باشند؛ یعنی هم در قالب سریال‌ها و فیلم‌ها و هم در قالب اوقات فراغت و مسابقات یا در قالب آموزش و یا همدلی که تصور می‌کنید، رسانه شما در آن ساختار جای می‌گیرد، باید به تحقق امر اجماع عمومی در مبارزه با کرونا و فرهنگ‌سازی و آموزش و اطلاع‌رسانی آن کمک کنید.


وزیر کشور ادامه داد: در کنار آن علما، روحانیت عزیز که به‌واسطه نقش ماندگار مساجد و منبرها محل رجوع مردم و مرجع مردم هستند، حتماً باید تلاش کنند. الگوی ما هم در این مسئله مقام معظم رهبری است که ایشان به جد تأکید دارند و به بیشترین حد ممکن رعایت می‌کنند که این رعایت ایشان، باید الگوی همگانی درخصوص رعایت پروتکل‌ها باشد.
فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا با تأکید بر اینکه هدف اصلی، کنترل و مدیریت ویروس کرونا است، اظهار کرد: در کنار آن، اصلی‌ترین اهداف ما این است که در کنار کاهش شیوع بیماری در جامعه، کاهش ورود بیماران به بیمارستان را داشته باشیم؛ یعنی اگر این سه هدف را خوب نشانه‌روی کنیم، می‌توانیم موفق شویم و سایر اقدامات طریقی برای این اهداف است. اگر محدودسازی می‌کنیم یا اعمال نظارت‌های سخت و یا کار دیگر برای این است که این اهداف محقق شود.


وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه طرح‌های ابتکاری زیادی در شهرستان‌ها اعمال شده است که جای خوشبختی دارد، افزود: همواره در وزارت کشور با چنین طرح‌هایی مواجه بوده‌ایم؛ چراکه در ارزیابی موضوعات خاص، ۴۵۰ فرماندار، در ۴۵۰ مرتبه، رتبه‌بندی می‌شوند. دستورالعمل‌ها واحد اما عملکرد متفاوت است و این نشان می‌دهد که فرمانداری که رتبه یک آورده است در به‌کارگیری ظرفیت‌ها، امکانات، ابتکارات، خلاقیت‌ها و نوآوری‌ها موفق‌تر بوده است وگرنه امکان برای همه یکسان است اما استفاده از آن امکان مهم است.


رحمانی فضلی از روسای شبکه‌های بهداشت و فرمانداران خواست تا ابتکارات خاص و موفق خود را در سطح شهرستان‌های استان اشاعه دهند و گفت: این ابتکارات در کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی کرونا جمع‌بندی و در کل کشور تسری داده شود.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا درخصوص ایجاد نقاهتگاه‌ها برای قرنطینه بیماران گفت: هر فرمانداری که نیاز به نقاهتگاه دارد با پیشنهاد مرکز بهداشت، مدیریت این مرکز و طراحی مورد نظر آن‌ها، کار را دنبال کنند؛ چراکه در ابتدا برخی ضعف‌ها و نقص‌ها در اجرای این طرح داشتیم البته این ضعف‌ها به معنای نفی زحمات دوستان نیست که صادقانه و ایثارگرانِ آمده‌اند، بلکه برای این است که کار کامل شود. به‌منظور رفع این مشکلات، دکتر نمکی از ستاد مجوز گرفته‌اند که هر شهرستانی که نیاز به نقاهتگاه دارد، بتواند از هتل‌ها، مسافرخانه‌ها و اماکن دولتی استفاده کند. البته منوط از نقاهتگاه، محل قرنطینه موقت است. البته اگر حس شود که این اماکن در برخی شهرستان‌ها به تعداد کافی نیست، می‌توان از ظرفیت نیروهای نظامی استفاده کرد. در هر صورت، این کار باید با توصیه و نظارت وزارت بهداشت و راهنمایی این مجموعه باشد.
وزیر کشور در فراز دیگری از سخنان خود گفت: سامانه تخصصی برای استفاده از نظرات مردم و ارتباط با مردم داریم که کار بسیار خوبی است و به خصوص با زبان و شرایط بومی منطقه با مردم ارتباط برقرار می‌شود؛ و در این روند، حتماً باید از مراجع اصلی که مورد توجه مردم در شهرستان‌ها است، استفاده شود.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه پیشنهادی در راستای استفاده از ظرفیت سامانه آموزشی شاد داده شده است، گفت: چند میلیون دانش‌آموز به سیستم شاد وصل هستند و از این طریق، معلمین کار آموزش را در فضای مجازی دنبال می‌کنند. توصیه این بود که ظرفیت چندمیلیونی دانش‌آموزان را با ظرفیت شاد در خدمت این طرح بیاوریم. معلم‌ها کافی است در هر درس، دو دقیقه به اهمیت این موضوع بپردازند و فرزندان ما را امور مراقبت از والدین خود کنند. این اتفاق خیلی مهمی است یعنی فرزندان با آموزش‌هایی که می‌بینند، مراقب والدین خود باشند. در کنار آن بانوان و مادران که اداره امور خانواده را بر عهده دارند و محور اصلی خانواده هستند، می‌توانند در اقدامات پیشگیرانه یا درصورت لزوم درمان بیماران نقش بسیار بزرگی ایفا کنند. باید بتوانیم همه این‌ها را از طریق این سامانه‌ها آموزش بدهیم و همچنین از نیروهای داوطلب مختلف بسیاری که وجود دارند، نیز استفاده کنیم.


رئیس شورای امنیت کشور درخصوص ضمانت‌های اجرایی طرح گفت: در ضمانت اجرا هیچ کمبودی نداریم؛ جریمه، پلمپ، الصاق در پرونده، ارسال به قوه قضاییه، ظرفیت قانون مدیریت بحران، اختیارات قانونی دادستان و شوراهای تأمین را داریم. پس اشکال در اِعمال اختیارات یا ضعف در فهم دقیق این قوانین و مقررات است. باید از همین ظرفیت‌ها استفاده کنید. باید از دادستان بخواهید که از موضع مدعی‌العموم وارد شود و کارها را پیش ببرند.
وی درهمین راستا ضمن تشکر از قوه قضاییه گفت: این قوه در این موضوع به شدت، به‌دقت، به‌سرعت و با جدیت پای‌کار آمده است تا فرمانداران بتوانند از ظرفیت‌ها استفاده کنند.


وزیر کشور در ادامه خطاب به فرمانداران گفت: فرمانداران هر روز جلسه متناظر قرارگاه را در سطح شهرستان برگزار کنند و با حضور اعضاء، عملکرد آن روز را بررسی کنند و پیشنهادات، توصیه‌ها و اقدامات جدیدی را برای روز بعد، برنامه‌ریزی کنند. همچنین با سیستم جدیدی که راه‌اندازی خواهد شد، باید ۴۵۰ فرماندار به‌صورت آنلاین در دسترس باشند و مصوبات و اقدامات را به دبیرخانه قرارگاه ارسال کنند.


وزیر کشور همچنین به فرمانداران گفت تا چک‌لیستی تهیه کنند و افزود: دستورالعمل کلی برای شهرستان‌ها و همچنین دستورالعمل هر دستگاه برای آن‌ها ارسال خواهد شد، اما فرمانداران باید بر اساس دستورالعمل‌ها، چک‌لیست تهیه کنند و این چک‌لیست را به‌صورت روزانه کنترل کنند؛ یعنی باید هدفمند و منظم با این مسئله برخورد شود.


فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا، تجمع و تردد را دو مسئله مهم این روزهای شهرهای با وضعیت قرمز برشمرد و گفت: وقتی وضعیت یک شهر قرمز می‌شود و می‌گوییم تجمع نباشد، مطلقاً نباید تجمعی صورت گیرد. بعضی از فرمانداران محترم یا استانداران عزیز مراعات برخی از رودربایستی‌ها را می‌کنند. هیچ رودربایستی نباید داشته باشید. در جلسه استانداران هم عرض کردم، هرکجا که نمی‌توانید و یا رودربایستی یا محافظه‌کاری دارید، به من ارجاع دهید یا بگویید وزیر کشور گفته است و تقصیر ما نیست. ما هم حتماً پیگیری خواهیم کرد. پس تجمع و تردد در شرایط بروز وضعیت قرمز در شهرها باید کنترل کامل شود و دیگر استثنا نداریم، مگر استثنائاتی که از مرکز اعلام شود.


فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا در بخش دیگری از سخنان خود به فرمانداران و روسای مراکز بهداشت شهرستان‌ها هشدار داد: به‌هیچ‌وجه آمار سازی و مخفی‌کاری نکنید؛ جان مردم است و برمبنای اطلاعات و آمار شما است که دکتر نمکی و همکاران در وزارت بهداشت تصمیم‌گیری می‌کنند. جان مردم است و نباید به‌هیچ‌وجه در آن اهمال نشود.


وزیر کشور با تأکید بر اینکه سمن‌ها، خیرین و تشکل‌های مردمی باید در این کار کمک کنند، گفت: درخصوص مشارکت‌های مردمی، سازمان امور اجتماعی را مسئول این کار گذاشتیم که اقدامات خوبی در این جهت انجام شده است. در جلسه این هفته قرارگاه گزارش می‌دهند و پس‌ازآن، به همه شهرستان‌ها ابلاغ خواهیم کرد تا با محوریتی که در آن تعیین شده است همه در حوزه مشارکت‌های مردمی فعال باشند.


وی در ادامه با تأکید بر اینکه مشارکت‌های مردمی در حوزه پیشگیری، درمان، بازرسی و نظارت است، اظهار کرد: در همه این حوزه‌ها باید از مشارکت مردم استفاده شود و هم کسانی که در سمن‌ها، احزاب و تشکل‌ها و هیئت‌ها هستند، باید پای‌کار بیایند، از آن‌ها دعوت کنیم که بیایند چراکه تجربه این کار را در حوزه‌های مختلف داشتیم و البته باید دستورالعمل‌ها را هم جدی بگیریم.
وزیر کشور همچنین اشاره کرد: باید به اصناف و گروه‌های آسیب‌پذیر و ضعیف کمک شود اما بدانید که اگر طرح‌های اعمال محدودیت‌ها اجرا نشود، این صدمات همچنان استمرار خواهد یافت.


رحمانی فضلی در بخش دیگری از سخنان خود، بر اولویت مناطق حاشیه‌ای و روستاها تأکید کرد و گفت: البته اولویت ما مناطقی است که بیشترین ابتلا و بستری وجود دارد اما در همین محدوده‌ها نیز، باید حاشیه‌ها و روستاها مدنظر قرار گیرد، چراکه در حاشیه‌ها امکانات کم است. لذا وزارت بهداشت تلاش کند تا محل استقرار و امکانات لازم را فراهم کند و فرمانداران نیز در این کار همکاری و کمک کنند، از کانکس‌ها و همه امکانات موجود نیز استفاده شود. روستاها هم مهم هستند و نباید از آن‌ها غافل شد. در روستاها امکان آزمایش کمتر است. البته در شرایط کنونی که کاملاً محدود است ولی با سیستم جدید تست سریع که وزیر بهداشت قول دادند که از سه‌شنبه تحویل داده می‌شود، در اقدامات تسریع می‌شود. بحث روستاها بر عهده بخشداران است. بخشداران باید موضوع روستاها را هم در خدمات‌رسانی و هم در معاینات و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی را در اولویت قرار دهند.


انتهای پیام/4129/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب