دلالان گوجه فرنگی هم پا به میدان گذاشتند/ وعده مسئولان برای کاهش قیمت صیفی و سبزی تا چند روز آینده
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، ایران از معدود کشورهایی است که در 11 ماه از سال گوجه فرنگی تازه تولید و به بازار عرضه میکند اما آنچه این توان تولید را زیر سوال میبرد، التهاب قیمتی ناشی از تغییر فصل و محدود شدن تولید به استان بوشهر در آبان ماه است که هرساله بازار این محصول را دچار التهاب کرده و ساز فعالیت دلالان را کوک میکند.
امسال طبق پرسوجوهای انجامشده از کشاورزان، گوجه فرنگی از کشاورز سرزمین بسته به نوع کیفیت حداقل 9 هزار و 500 و حداکثر 10 هزار و 500 تومان خریداری میشود اما آنچه در مغازهها یا میادین ترهبار در بخش فروش به مصرف کننده دیده میشود قیمت این محصول در رقمی نزدیک به 23 هزار تومان است، بنابراین هم مصرفکننده و هم تولیدکننده متضرر شده و هم سودهای کلانی به جیب واسطهها میرود.
در این بین برای کنترل و تنظیم آشفته بازار گوجه فرنگی مرتضی معتمد، معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از دستور وزیر جهادکشاورزی به سازمان متبوعش جهت ورود به بازار گوجه فرنگی به منظور تامین و عرضه آن به نفع مصرف کننده در بازار خبر داد. وی میگوید گوجه فرنگیهای تنظیم بازاری خریداری شده و از شنبه 24 آبان ماه در میادین میوه و تره بار تهران توزیع و با قیمت 11 هزار تومان به دست مصرفکننده خواهد رسید.
اما آنچه سوالبرانگیز شده صحبتهای اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی است که از توزیع گوجه فرنگی تنظیم بازاری از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در زمان قید شده اظهار بیاطلاعی کرده و گفته است تا این لحظه گزارشی مبنی بر توزیع گوجه فرنگی از سوی تعاون روستایی به دست ما نرسیده است.
در این گزارش به بررسی قیمت واقعی گوجه فرنگی و دلایل افزایش قیمت آن میپردازیم.
قیمت واقعی گوجه فرنگی چند؟
اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی درباره قیمت گوجه فرنگی میگوید در حال حاضر براساس آخرین نرخ نامه مصوب، هر کیلو گوجه فرنگی بسته به نوع آن با قیمتی بین 7 تا 11 هزار تومان به مغازهدار عرضه میشود و مغازهدار مجاز است به هنگام فروش حداکثر 35 درصد سود را برای خود لحاظ کند.
به گفته وی البته ممکن است مغازهدار گوجه فرنگی را با قیمتی بیشتر از نرخ نامه مصوب اتحادیه خریداری کرده باشد که در این صورت با استناد به فاکتور خود میتواند با لحاظ حداکثر سود 35 درصدی این محصول را به فروش برساند.
چرا گوجه فرنگی گران شد؟
مرتضی معتمد، معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران میگوید در آبان ماه تولید گوجه فرنگی فقط محدود به استان بوشهر میشود بنابراین در این فصل به دلیل کمبود در تولید گوجه فرنگی تازه همه ساله با افزایش قیمت این محصول روبرو هستیم.
اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی هم در این باره میگوید ریشه گرانی قیمت گوجه فرنگی در آبان ماه تغییر فصل است اما با این حال نقش واسطههای سودجو در این امر غیرقابل کتمان است.
بازار گوجه فرنگی کی به تعادل میرسد؟
کارگر با بیان اینکه تا 5 سال گذشته متعادل سازی بازار محصولات صیفی و سبزی بعد از تغییر فصل 2 ماه به طول میانجامید، میافزاید خوشبختانه طی یک سال اخیر بازارها بعد از تغییر فصل طی بازه زمانی 20 تا 25 روز به تعادل رسیده است اما همچنان در تلاشیم تا با بهبود بازار سازی و فرآیند انبارداری فاصله زمانی بازگشت بازار به تعادل را به کمتر از 10 روز برسانیم.
معتمد، معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران نیز درباره اینکه بازار گوجه فرنگی کی به تعادل میرسد، میگوید کمتر از 10 روز دیگر یعنی از اوایل آذرماه گوجه فرنگی تعدادی از شهرستانهای استان بوشهر راهی بازار شده و با افزایش عرضه قطعا قیمتها کاهش خواهند یافت.
به گفته وی البته ابتدای بهمن ماه و ابتدای فروردین سال آینده به ترتیب شاهد عرضه گوجه فرنگی هرمزگان و منطقه جیرفت به بازار خواهیم بود بنابراین جای هیچ گونه نگرانی درباره کمبود و تامین گوجه فرنگی نداریم.
امید است مسئولان امر با نظارت قوی در بازار ضمن برخورد با سودجویان در تعادل، کنترل، کاهش قیمتها به نفع مصرفکننده و جلوگیری از ضرر در بخش تولید گامهای اثربخشتری بردارند.
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/