دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1399 - 10:27
دانستنی‌های علمی/31؛

چرا ستاره‌ها چشمک می‌زنند؟

نوسانات موجود در اتمسفر باعث شکست نور حاصل از ستارگان می‌شود و این گونه به نظر می‌رسد که ستاره‌ها در حال چشمک زدن هستند.
کد خبر : 528584
gggggggggg.PNG

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تنها ستاره نزدیک به سیاره زمین خورشید است. بنابراین تمام ستارگان، به جز خورشید، در فاصله بسیار زیادی از سیاره ما قرار گرفته‌اند و مانند نقطه‌ای نورانی دیده می‌شوند. وقتی به آسمان نگاه می‌کنید و یک ستاره می‌بینید، تلاطم موجود در اتمسفر باعث شکسته شدن نور ساطع‌شده از آن ستاره در جهات مختلف می‌شود. این امر باعث می‌شود درخشندگی و موقعیت ستاره به چشم انسان تغییر کند و طوری به نظر برسد که گویی ستاره چشمک می‌زند.


شکست نور یک پدیده نورشناسی است که در آن نور رسیده از یک منبع نورانی مانند لامپ، خورشید و ستاره به دلیل تغییر سرعت در دو محیط با ضریب شکست متفاوت تغییر مسیر می‌دهد. هنگامی که شخص به این نور نگاه می‌کند گویی که نور دچار شکست شده ‌است.  سرعت نور در محیط‌های شفاف مختلف یکسان نیست، بیشترین سرعت آن در خلأ بوده که برابر ۲۹۹٬۷۹۲٬۴۵۸ متر بر ثانیه (نزدیک ۳۰۰٫۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه) است.


در محیط‌های دیگر مثل آب و شیشه سرعت نور کمتر از این مقدار است؛ بنابراین هنگامی که محیط حرکت نور از نظر غلظت تغییر می‌کند سرعت آن نیز تغییر و با افزایش غلظت سرعت کاهش پیدا می‌کند و برعکس. به این ترتیب علت شکست نور تغییر سرعت آن هنگام وارد شدن به محیط شفاف دوم است. با ورود نور از محیط رقیق به غلیظ (هوا به آب)، با فرض بر این که یک خط عمود بر روی مرز آب و هوا که یک طرف آن در آب و طرف دیگر در هواست، نور به خط عمود نزدیک‌تر می‌شود و برعکس از محیط غلیظ به رقیق باشد (شیشه به هوا) از خط عمود دور تر می‌شود و اگر نور مستقیم بتابد شکستی رخ نمی‌دهد.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب