دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 آبان 1399 - 02:58

سناریوهای قانونی حل بحران انتخابات در آمریکا چیست؟

در حالی که ادعای تقلب، اعتراض های هواداران نامزدها و احتمال بروز تظاهرات خشونت‌آمیز و آشوب های خیابانی بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سایه افکنده است، کارشناسان به بررسی سناریوهای مختلف در صورت عدم تعیین رئیس جمهوری بعدی این کشور از طریق آرای مردمی و رأی الکترال روی آورده‌اند.
کد خبر : 528414

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، رئیس جمهوری آمریکا در اساس یک نظام دو مرحله‌ای انتخاب می‌شود. ابتدا مردم به نامزدها رأی می‌دهند و سپس مجمع گزینندگان یا هیات‌های الکترال رئیس جمهوری را انتخاب می‌کنند.


بر اساس آمار شبکه فاکس نیوز تاکنون بیش از ۱۴۲ میلیون رأی مردمی شمارش شده است و «جو بایدن» نامزد دموکرات ۲۶۴ رأی الکترال و «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه ۲۱۴ رأی الکترال کسب کرده است.


هر یک از نامزدها برای رسیدن به ریاست جمهوری به کسب دستکم ۲۷۰ رأی الکترال یا رأی مجمع گزینندگان نیاز دارد.


این مجمع ۵۳۸ عضو دارد که هر چهار سال برای انتخاب رئیس جمهوری تشکیل می‌شوند. این عدد هم بر اساس تعداد کرسی‌های کنگره آمریکا اعم از ۱۰۰ سناتور و ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان تعیین شده است. سه رأی الکترال هم برای منطقه کلمبیا تعیین شده است که واشنگتن دی سی پایتخت آمریکا یکی از بخش‌های آن است.


مجمع گزینندگان ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) برگزار می‌شود و سپس آرای این هیات‌ها ششم ژانویه (۱۷ دی ماه) در جلسه مشترک سنا و مجلس نمایندگان جدید رسما شمارش و تایید می‌شود.


ترامپ خود را پیروز انتخابات خوانده و بایدن نیز می‌گوید که او در مسیر پیروزی قرار دارد. اظهارات جنجال‌برانگیز نامزدها و احتمال بروز خشونت انتخاباتی، کارشناسان را بر آن داشته است تا در صورت ایجاد بحران، سناریوهای قانونی و حقوقی را برای حل مشکل بررسی و ارائه کنند.


در صورتی که تقسیم آرای الکترال به نحوی باشد که هیچ یک از نامزدها نتوانند حدنصاب ۲۷۰ رأی را کسب کنند، یکی از سناریوها این است که طبق متمم دوازدهم قانون اساسی، مجلس نمایندگان رئیس جمهوری و سنا معاون وی را انتخاب خواهد کرد.


کنگره باید بتواند بحران انتخابات ریاست جمهوری را تا ۲۰ ژانویه حل کند، یعنی روزی که دوره رئیس جمهوری فعلی به پایان می‌رسد.


به گزارش اسپوتنیک، اگر تا آن زمان این بحران حل نشود، بر اساس «قانون جانشینی رئیس جمهوری»، رئیس مجلس نمایندگان به عنوان رئیس جمهوری موقت کارش را شروع خواهد کرد.


کنگره معمولا ۲ هفته قبل از مراسم تحلیف رئیس جمهوری، نتایج الکترال کالج را اعلام می‌کند. اما احتمال دارد که ترامپ به رویه‌ها و شکایت‌های قضایی متوسل شده و همچنان در کاخ سفید بماند. از سوی دیگر، این سوی دیگر این احتمال مطرح است که کنگره با مشکلات جدیدی مواجه شده و نتواند تا ۲۰ ژانویه تصمیم نهایی در مورد رئیس جمهوری را اتخاذ کند.


ستادهای ترامپ و بایدن اعلام کرده‌اند که آمادگی دارند در صورت بروز چالش حقوقی، پرونده را به دیوان عالی آمریکا ببرند. از آنجایی که سه قاضی از ۹ قاضی این دادگاه از سوی ترامپ منصوب شده‌اند و قضات محافظه‌کار دست برتر را در آنجا دارند، به نظر می‌رسد که آنها به نفع ترامپ رأی خواهند داد.


این زمینه می‌توان به بحران انتخاباتی سال ۲۰۰۰ میان «ال گور» دموکرات و «جورج دبلیو بوش» جمهوریخواه اشاره کرد.


در آن سال، آرای فلوریدا کانون اصلی چالش بود. در حالی که بنا به درخواست ال گور بازشماری آرا جریان داشت، وزیر وقت داخلی در ایالت فلوریدا که جمهوریخواه دستور داد که آرای الکترال به بوش اختصاص داده شود.


ال گور در فلوریدا شکایت کرد و خواستار ادامه بازشماری آرا شد. دیوان عالی فلوریدا درخواست وی را پذیرفت و دستور داد تا هزاران برگه رأی را که توسط ماشین‌های شمارش آرا ثبت نشده بود، به صورت دستی شمارش شوند.


اما بوش پرونده را به دیوان عالی آمریکا کشاند و حکم دیوان عالی ایالت فلوریدا در مورد بازشماری آرا را لغو کرد. بوش به یُمن حضور پنج قاضی محافظه‌کار در دیوان عالی آمریکا توانست این حکم را بگیرد. در نهایت، ال گور تصمیم دیوان عالی و شکست در انتخابات را پذیرفت.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب