دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 مهر 1399 - 12:28

طبع، خواص، مضرات و مُصلح شنبلیله در ویکی آنا

دانه‌ گیاه شنبلیله یکی از مهم ترین ادویه‌ها در آشپزی و طب سنتی است.
کد خبر : 524079
trigonella_foenum_graecum.png

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا،​ در کتب طب سنتی ایران، شنبلیله که به اسم"حلبه" نیز معروف است، آورده شده زکریای رازی شنبلیله را برای مداوای مرض قند تجویز می نموده است.
شیخ ابوعلی سینا شنبلیله را برای تقویت مو، زیبایی صورت، خوشبویی دهان و ترک های ناشی از سرما مفید و مؤثر می دانستند و برای رفع ورم های سخت و انواع جوش، شوره سر و همچنین صاف کننده صدا و مسکن سرفه و ... مورد تجویز قرار می دادند.


لازم به ذکر است که علاوه بر برگ‌های سبز گیاه شنبلیله، دانه شنبلیله نیز سرشار از مواد مغذی می‌باشد و ارزش غذایی بالایی دارد.


این گیاه بومی ایران بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان و دامغان می‌روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می‌شود.


شنبلیله در کنار راه‌ها نیز می‌روید و به این خاطر در قدیم به آن گل راه‌رو هم می‌گفتند.



خواص و مضرات شنبلیله



  • شنبلیله برای بهبود قند خون از قدیم‌الایام شناخته شده است.

  • افزایش تولید شیر در مادران شیرده

  • تسریع روند زایمان

  • افزایش میل جنسی

  • بهبود بیماری‌های قلبی و نیز زوال عقل

  • گیاه شنبلیله به عنوان یک گیاه تب بر شناسایی شده است.

  • در زمینه کنترل بیماری‌های کلیوی و محافظت از کبد در برابر اثرات مخرب الکل و داروها

  • بهبود علائم ناشی از بیماری بری‌بری (کمبود ویتامین B) مانند زخم‌های دهانی، شکاف لب‌ها، زخم‌های مخاطی و …




  • از دیگر اثرات آن بهبود کلسترول بالا می‌باشد.

  • شنبلیله به تحریک و تقویت قوای جنسی کمک می‌کند.

  • قاعده آور است و ناراحتی های مربوط به قاعدگی را کاهش می‌دهد.

  • دفع کننده بلغم و ملین است. بنابراین در دفع فضولات بدن و بلغم کمک کرده و معده و روده را از فضولات پاکسازی می‌کند.

  • دفع کننده بلغم و اخلاط سرد لزج از سینه است و از این طریق در بسیاری از مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس و گرفتگی مجاری تنفسی مفید است.

  • بهبود گلو درد و سرفه‌های مزمن

  • تسکین دردهای عضلانی و بیماری‌های التهاب مفصلی

  • در استعمال خارجی برای شستشوی زخم ها و جوش های پوستی استفاده می شود.

  • دانه شنبلیله از مقادیر فراوانی موسیلاژ تشکیل شده است که التهاب روده و معده را به وسیله پوشاندن جدار معده و روده کاهش می‌دهد

  • درمان سردردهای میگرنی

  • بهترین درمان طبیعی برای مشکلات پوستی مانند اگزما، جوش، خراش، زخم‌ها، سوختگی، مشکلات پوستی ناشی از نقرس و نیز ضخیم و پرپشت شدن موها، استفاده موضعی از پودر دانه شنبلیله می‌باشد.

  • ماده لعابی تخم آن، خصوصاً اگر با روغن گل استفاده شود در رفع ترک‌های ناشی از سرما مفید است.

  • شنبلیله تقویت کننده لوزالمعده است و با برخورداری از مواد فسفردار، آهن و ازت برای جلوگیری از لاغری مفرط مفید می باشد.

  • از شنبلیله می توان به طور موضعی، به شکل خمیر و پماد جهت درمان جوش‌، سوختگی، التهابات و اگزما نیز استفاده کرد.

  • شنبلیله ضدنفخ است و شکننده بادها و گازهای بدن است، و به رفع دل پیچه نیز کمک می‌کند.




  • مصرف زیادی آن سبب سردرد و حالت تهوع می‌شود.

  • از آنجایی که پودر دانه‌های شنبلیله تلخ است، برای استفاده راحت‌تر می‌توان پودر را در کپسول‌های خالی که در داروخانه‌ها یافت می شوند، قرار داد و استفاده کرد که این کپسول‌ها اکثراً خوراکی هستند و هیچ عارضه جانبی به دنبال ندارند.


 


طبع شنبلیله چیست؟


مزاج آن گرم و خشک است.



مصلح شنبلیله چیست؟


اسفناج، خرفه، کاسنی، انیسون و سکنجبین مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج شنبلیله هستند که با همراه شدن با شنبلیله به اثرات مثبت آن کمک می‌کنند.



انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب