دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مهر 1399 - 12:33
آنا گزارش می‌دهد؛

وظایف جالب روبات‌ها در صنایع نظامی/ از خنثی‌سازی بمب تا خلع سلاح گروگان‌گیرها

استفاده از فناوری روباتیک در حوزه نظامی نیز مرسوم است تا با کمک این تکنولوژی قابلیت‌های ارتش‌ها ارتقاء پیدا کند. ایران با وجود تحریم‌های سنگین، به توان و قدرت نیروهای بومی خود اتکا کرده و چند روبات نظامی طراحی و تولید کرده است.
کد خبر : 522765
ROBOT.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، امروزه فناوری روباتیک در بسیاری از مشاغل و کسب‌و‌کارها ازجمله کارخانه‌ها، آزمایشگاه‌ها،‌ انبارها، نیروگاه‌ها، بیمارستان‌ها، و سایر بخش‌ها به کارگرفته می‌شوند. خودروسازی نیز یکی از حوزه‌های اصلی روباتیک است و حدود نیمی از روبات‌های جهان در کارخانه‌های خودروسازی فعال هستند.


اما این فناوری چندین سال است که به حوزه نظامی وارد شده و توسط نیروهای مسلح در سراسر جهان استفاده می‌شود. روبات‌ها در ارتش می‌توانند نقش‌های مختلف جنگی ازجمله وظیفه نجات، خنثی‌سازی بمب‌ها، آتش‌بار، آتش پشتیبان، شناسایی، پشتیبانی لجستیکی، وظایف جنگی پیشرفته و غیره را انجام دهند. این روبات‌ها همچنین می‌توانند به‌عنوان جایگزینی برای سربازان انسانی درنظر گرفته شوند و طیف وسیعی از کارهای رزمی را انجام دهند؛ از کشتن تک‌تیراندازها تا هدف‌قرار‌دادن مناطق مختلف دشمنان.


روبات‌های نظامی می‌توانند هنگام آتش توپخانه، به‌عنوان پشتیبان استفاده شوند و تعداد تلفات را کاهش دهند. آنها همچنین می‌توانند با شناسایی انواع تهدیدات، منطقه درگیری را ترسیم کنند.


ازآنجاکه روبات‌های نظامی براساس اشکال و اندازه‌های گوناگون ارائه می‌شوند، یک شرکت تحقیقاتی پیش‌بینی کرد که بازار صنعت روبات‌های نظامی تا سال 2022 به 30.83 میلیارد دلار برسد رشد 12.9 درصدی را تجربه کند.


در ادامه نگاهی داریم به پیشرفته‌ترین روبات‌های نظامی جهان که چهره جنگ را تغییر می‌دهند.


«آواتار3» (AVATAR III)



آواتار3 یک روبات تاکتیکی از شرکت «روبوتکس» (Robotex) است. این روبات می‌تواند توسط تیم‌های یگان‌ویژه که وظیفه مقابله با مجرمان مسلح، عملیات نجات گروگان و مقابله با ترور را بر عهده دارند، برای ایمن نگه داشتن سربازان انسانی، استفاده شود. این روبات آنها را قادر می‌سازد بازرسی ایمن و سریعی از موقعیت‌ها و مکان‌های مختلف داشته باشند تا توانایی‌های پلیس و نیروهای امدادی را افزایش یابد. روبات آواتار کاملاً قابل تنظیم بوده و تجهیزات مختلفی (موشک، نارنجک، تیربار و...) روی آن سوار می‌شود و ازاین‌رو کاربران را قادر می‌سازد روباتی متناسب با نیازهای خود بسازند.


«دوگو» (DOGO)



روبات دوگو یک روبات رزمی تاکتیکی نوآورانه، مسلح به یک تپانچه 9 میلی‌متری است که برای خدمت به‌عنوان یک سگ نگهبان برای سربازان در میدان جنگ ایجاد شده است. این روبات، معادل زمینیِ یک پهپاد جنگی است که به‌سرعت در همه‌جا حاضر می‌شود. جالب‌ترین نکته در مورد DOGO این است که وزن آن تقریباً 12کیلوگرم است و توسط یک کماندوی کاملاً مسلح قابل‌حمل است.


«رایز» (RiSE)



روبات «رایز» (RiSE) توسط بوستون روباتیک ساخته شده است. این روبات مانند حشره است و قادر از سطوح مختلفی مانند دیوار، نرده، درخت و غیره به‌راحتی بالا برود. این روبات با همکاری بوستون داینامیک، دانشگاه استنفورد و دانشگاه کارنگی ملون تولید شده است. هدف از پروژه «رایز» ایجاد یک روبات با توانایی منحصربه‌فرد برای راه رفتن در خشکی و صعود روی سطوح عمودی است.


«سفیر» (SAFFiR)



سفیر یک روبات آتش‌نشان مستقل است که 1.5 متر ارتفاع و 64کیلوگرم وزن دارد. این روبات که توسط محققان «ویرجینیا تِک» ساخته شده، برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌های ناوگان دریایی طراحی شده است.


سفیر بدون بند اتصال نمی‌تواند روی پای خود بایستد، اما قادر است به‌آرامی قدم بردارد و کنترل شیلنگ آتش‌نشانی را نیز به‌دست بگیرد. طراحی مکانیسم منحصربه‌فرد این روبات باعث شده بتواند برای مانور در فضاهای پیچیده مجهز شود. هدف نهایی این است که سفیر هم‌زمان با افسران نیروی دریایی کار کند، نه اینکه جایگزین آنها شود.


«مات» (MUTT)



کلمه MUTT مخفف حمل‌ونقل تاکتیکی چندمنظوره است. این روبات یک وسیله نقلیه زمینی بدون سرنشین است که در دو نسخه - چرخ‌دار و زنجیردار ارائه می‌شود. روبات «مات» نیروهای زمینی را همراهی می‌کند و با کاهش میزان تجهیزات حمل شده هنگام عبور از زمین‌های دشوار، رفت‌و‌آمد را برای این نیروها آسان می‌کند.


این وسیله نقلیه خودران جنگی در سه اندازه زنجیردار، 6 × 6 و 8 × 8 ارائه می‌شود. مدل 8 × 8 بیش از 2.5متر طول و 1.5 متر عرض دارد و وزن آن تا 545کیلوگرم می‌رسد. این روبات می‌تواند تا 3هزار وات نیرو تأمین کند و با یک‌بار سوخت‌گیری تا 96 کیلومتر را طی کند.
«گارد بوت» (Guardbot)



گارد بوت یک روبات دوزیست و نظارتی است که می‌تواند در هر زمینی ازجمله برفی، شنی و خاکی حرکت کند. علاوه بر این، حتی قادر است در آب نیز شنا کند. این روبات که مانند یک توپ بزرگ است در ابتدا برای مأموریت‌های سیاره مریخ طراحی شده بود. گارد بوت مجهز به دو دوربین نظارتی، باتری 25 ساعته، میکروفن و GPS است که امکان کنترل آن از طریق ماهواره و همچنین از راه دور را فراهم می‌کند. نسخه کوچک‌تر این روبات می‌تواند به جستجوی زیر خودروها در ایست‌های بازرسی امنیتی کمک کند.
«گلادیاتور» (Gladiator)



گلادیاتور یک روبات بدون سرنشین تاکتیکی است که برای نیروی دریایی ساخته شده است. این روبات در عملیات‌های آبی-خاکی (دریا به ساحل) کاربرد دارد و برای کاهش خطر و خنثی‌سازی تهدیدات احتمالی پیش رویِ نیروهای دریایی استفاده می‌شود. این روبات همانند یک تانک کوچک است اما می‌تواند برای عملیات‌های شناسایی مختلف، آتش مستقیم،‌ نفوذ به موانع انفرادی (هرگونه موانع برای عبور پیاده‌نظام) و غیره به کار گرفته شود. گلادیاتور با استفاده از دوربین‌های پیشرفته و حرارتی، می‌تواند قدرت دید بالایی را در طول شبانه‌روز فراهم کند.


درخشش روبات‌های نظامی ایرانی


اما در میان سایر کشورها، جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های سنگینی که علیه آن اعمال شده، به توان و قدرت نیروهای بومی خود اتکا کرده و در این زمینه چند روبات نظامی طراحی و تولید کرده است. از مهم‌ترین آنها می‌توان به «روبات جنگجوی هوشمند کاراکال»، «خودروی انتحاری حیدر» و «روبات مسلح بدون سرنشین نذیر» اشاره کرد.


خودروی انتحاری حیدر یک سامانه‌ روباتیک است که قابلیت مسلح شدن به مسلسل و یا تسلیحات انفرادی را دارد و قادر است همانند یک سرباز در مناطق مرزی به نظارت منطقه بپردازند و درصورت لزوم اقدام به تیراندازی کند. همچنین از قابلیت حمله جمعی برخوردار است؛ درواقع می‌تواند با بهره‌گیری از قابلیت شبکه‌سازی، اطلاعات خود را از جهت هماهنگی و یکپارچگی در اختیار دیگر روبات‌ها قرار دهد و اهداف به یکدیگر متصل شوند. درنتیجه هر کدام که شرایط مطلوب‌تری دارند علیه دشمن اقدام می‌کنند. این روبات علاوه بر این می‌تواند با حمل مواد منفجره همانند یک تله متحرک انفجاری، تهدیدی علیه نیروهای پیاده و وسایل‌نقلیه زرهی دشمن محسوب شود.



روبات مسلح بدون سرنشین


اما ربات مسلح بدون سرنشین نذیر، خودرویی تاکتیکی با قابلیت کنترل از راه دور است. این خودرو قابلیت حمل 600 کیلوگرم محموله و نیز نصب سلاح متوسط (مانند تیربار7.67  یا 12.7 میلیمتری)، موشک پدافند هوایی یا موشک ضد زره را دارد. شعاع عملکرد عملیاتی بدون سرنشین این روبات 2 کیلومتر است و می‌توان آن را جهت انجام ماموریت های شناسایی و رزمی برنامه‌ریزی کرد.



فراموش نکنیم که فناوری روباتیک و به‌کارگیری وسایل نقلیه بدون سرنشین نظامی تنها در اختیار تعداد بسیار محدودی از کشورها قرار دارد و جمهوری اسلامی ایران با رونمایی از روبات‌های رزمی - نظارتی نشان داده که در این حوزه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و علی‌رغم تحریم‌های اعمال‌شده پیشرفت بسیار خوبی داشته است.


انتهای پیام/4112/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب