دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آذر 1394 - 10:51
وزیر امور خارجه یونان فردا در ارس هیاتی 40 نفره به تهران می‌آید؛

ایران و یونان به دنبال ورود به عرصه‌‌های جدید همکاری

در سفر دو روزه وزیر امور خارجه یونان به ایران که از فردا آغاز خواهد شد، قرار است تفاهم‌نامه‌هایی در حوزه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور به امضا برسد.
کد خبر : 52253

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل آنا، یونان، کشوری است که در محل اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا واقع‌ شده است. این کشور وارث امپراتوری‌های یونان باستان و امپراتوری بیزانساست. سابقه تمدنی یونان و میراث فرهنگی این کشور به‌عنوان زادگاه دموکراسی، فلسفه غرب، بنیان‏گذار المپیک، علوم سیاسی، نمایش‏نامه نویسی و... بر جایگاه این کشور افزوده است.


یونان با وسعت 132 هزار کیلومترمربع ، 25 هزار کیلومترمربع جزایر که از 2500 جزیره یونان فقط 165 جزیره قابل سکونت است، از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و پیمان شنگن و ناتو بوده و در جنوب شرق اروپا و در مجاورت بالکان، حوزه دریای مدیترانه و دریای اژه و در همسایگی آلبانی، بلغارستان، ترکیه و مقدونیه قرار دارد. این کشور با جمعیت 11 میلیون نفری حدود دو میلیون خارجی اعم از قانونی و غیرقانونی را در خود جای‌داده است. دین رسمی 97 درصد مردم مسیحیت ارتدکس است اقلیت مسلمان 130 هزار نفر را از آن خود کرده است و بقیه شهروندان یهودی یا کاتولیک هستند. مردم یونان به خانواده و مذهب ارتدکس پایبندند و در میان کشورهای جنوب اروپا مردمی مذهبی محسوب می‌شوند.


قدرت اجرایی در این کشور در اختیار نخست‌وزیر است و وزرا از میان نمایندگان مجلس و توسط شخص نخست‌وزیر انتخاب می‌شوند. سیستم حکومتی یونان بر اساس قانون اساسی، جمهوری پارلمانی است و در قانون اساسی یونان بر تفکیک قوا و استقلال قوای سه‌گانه تأکید شده است.


نامزد ریاست جمهوری از سوی نخست‌وزیر به مجلس معرفی می‌گردد که پس از احراز اکثریت آراء نمایندگان مجلس (دوسوم کل آرا) برای یک دوره پنج‌ساله انتخاب و به‌ عنوان حلقه اتصال سه قوه عمل خواهد نمود.


روابط ایران و یونان هرچند که در طول قرن‌ها فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است، به لحاظ تاریخی و فرهنگی دارای مشترکاتی است که به ادامه روابط ملت‌ها منجر شده است.


یخ روابط سرد بین دو کشور در سال‌های اخیر، در پی تغییر دولت در ایران با اولین سفر «اونگلوس ونیزلوس» وزیر امور خارجه و معاون نخست‌وزیر وقت یونان در اسفندماه سال 1392 شکست.


ظریف: روابط اقتصادی ایران و یونان در سال‌های اخیر تحت تأثیر برخی فشارهای خارجی و تحریم‌ها قرار داشته که باید با تقویت رایزنی‌ها و دیدارها بر مشکلات فعلی فائق آییم، چراکه ملت‌های ایران و یونان با پشتوانه چند هزارساله تمدنی خود نشان داده‌اند که در مقابل سختی‌ها و فشارهای خارجی می‌ایستند و مقاومت می‌کنند

وزیر امور خارجه یونان در سفر خود به تهران با مقامات ایرانی ازجمله رئیس‌جمهوری کشورمان و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدار کرد.


او در نشستی که با همتای ایرانی‌اش داشت سفر وزیر امور خارجه یونان به تهران را آغاز گسترش روابط دو دولت و دو ملت ایران و یونان دانست.


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، نیز به مذاکرات خود با اونگلوس ونیزلوس، وزیر امور خارجه یونان اشاره کرد و گفت: خوشبختم که امروز میزبان وزیر امور خارجه یونان که همزمان مسئولیت دوره‌ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، هستم.


وی روابط ایران و یونان را تاریخی و هزارساله برشمرد و افزود: دو کشور ارتباطات گسترده و قدیمی باهم دارند اگرچه در فراز نشیب‌های گذشته به خاطر فشارهایی از بیرون اتحادیه اروپا روابط کاهش‌ یافته است، امروز زمینه گسترش ارتباطات وجود دارد.


ظریف ادامه داد: زمینه‌های همکاری بین ایران و یونان نه‌تنها می‌تواند منجر به تقویت روابط دوجانبه شود بلکه می‌تواند دروازه‌ای برای ارتباط با اروپا باشد.


در پاسخ به همین سفر، وزیر امور خارجه کشورمان هم در خردادماه 1394 به یونان سفر کرد. ظریف نیز در سفر خود به یونان علاوه بر وزیر امور خارجه با نخست‌وزیر و رئیس مجلس یونان دیدار کرد.


نیکوس کوجیاس، وزیر خارجه یونان سفر ظریف را گام مهمی در جهت ارتقای مناسبات فی‌مابین دانست و اعلام کرد دو کشور دارای تاریخ و تمدن چند هزارساله بوده و دارای مشترکات فرهنگی هستند. وی همچنین بر تقویت روابط با ایران در حوزه‌های مختلف اقتصادی، جهانگردی، انرژی، کشاورزی و فرهنگی تأکید کرد. به اعتقاد وی، در اتحادیه اروپا از ظرفیت‌های موجود برای رفع موانع همکاری‌های ایران و اتحادیه استفاده خواهیم کرد.


ظریف نیز بر این نکته که توسعه و تعمیق روابط ایران و یونان مورد توجه مقامات و مسئولان جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، تأکید کرد. به گفته وی، روابط سیاسی تهران - آتن همواره در سطح خوبی قرار داشته است. البته روابط اقتصادی بین دو طرف در سال‌های اخیر تحت تأثیر برخی فشارهای خارجی و تحریم‌ها قرار داشته که باید با تقویت رایزنی‌ها و دیدارها بر مشکلات فعلی فائق آییم، چراکه ملت‌های ایران و یونان با پشتوانه چند هزارساله تمدنی خود نشان داده‌اند که در مقابل سختی‌ها و فشارهای خارجی می‌ایستند و مقاومت می‌کنند.


الکسیس چیپراس، نخست‌وزیر یونان نیز دیداری که با وزیر امور خارجه ایران در سفر وی به یونان داشت، گفت که ایران و یونان به‌طور سنتی همکاری‌های خوبی در زمینه‌های مختلف داشته‌اند. حجم مبادلات تجاری دو کشور طی سال‌های اخیر کاهش داشته که علاقه‌مندیم با برنامه‌ریزی مناسب آن را جبران کنیم. ما نباید فرصت همکاری در زمینه‌های مورد علاقه را از دست دهیم. یونان در بخش‌های مختلف آماده است تا با ایران همکاری کند. مشارکت ایران به‌ویژه در همکاری‌های اقتصادی و انرژی برای یونان حائز اهمیت است.


به‌این‌ترتیب در طی دو سال گذشته روابط دو کشور شکل تازه‌ای پیداکرده است. قرار است شنبه (فردا) نیکوس کوتزیاس، وزیر امور خارجه یونان به ایران سفر کند. برخی منابع پیش‌ از این خبر داده‌اند که وزیر امور خارجه یونان در رأس هیئتی 40 نفره از فعالان اقتصادی و فرهنگی یونان به ایران سفر می‌کند .


اولین همایش بررسی توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی ایران و یونان نیز با عنوان « ایران و یونان – فرصت‌های کشف نشده » نیز در تاریخ 9 آذرماه در مرکز همایش‌های بین‌الملل رایزن برگزار می‌شود.


در سفر وزیر امور خارجه یونان قرار است تفاهم‌نامه‌هایی در حوزه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور به امضا برسد و اولین همایش « ایران و یونان – فرصت‌های کشف نشده » سرآغازی باشد برای گسترش فعالیت‌های دو کشور.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب