؟؟؟
- من به عنوان یک معلم در دانشگاه در خدمت شما هستم. ؟؟؟ مقدمهای بگویم بعد دوستان سؤالات خود را مطرح بفرمایند.
قفقاز جنوبی یکی از نقاط جغرافیایی استراتژیک دنیاست. یعنی از نظر ژئوپلتیکی تعیینکننده است. وارد جزئیاتش نمیشوم. مقصود اصلی ؟؟؟ است و سه کشور جمهوری آذربایجان، جمهوری ارمنستان و گرجستان. این منطقه بخش اعظمش از باب تاریخی در حاکمیت کشور عراق است و ما مخصوصاً با کشور آذربایجان وجوه مشترکی داریم که کمتر کشورهایی با کشوری بعضی از این وجوه مشترک را دارند، یعنی ندارند.
ما از نظر تمدنی حوزهمان یکی است. یعنی حوزه تمدنی ما تا جمهوری آذربایجان یکی است. از نظر تاریخی در دوره بلندمدتی از تاریخ جزء کشور ایران بود. از نظر فرهنگی، فرهنگ مشترک داریم. با نگاه ایدئولوژیکی هر دو کشور مسلمان هستند و به ویژه مذهب شیعه، تشیع. مرز مشترک آبی و خاکی حدود 700 کیلومتر داریم. اینها مولفههایی است که در رابطه با 0322 کشورها و حکومتها بسیار مؤثر است.
این مقدمه خیلی کلی را عرض کردم که کمیّت راهبردی نگاه ما به منطقه قفقاز جنوبی به ویژه جمهوری آذربایجان دارای مبانی بسیار متقنی است.
این را هم عرض کنم که در زمان اتحاد جماهیر شوروی بر اساس آمایش سرزمین با توجه به سیاستهای حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی، مناطق جغرافیایی تقسیمبندیهای خاصی شدند. بعضی از مناطق به عنوان منطقه کشاورزی، بعضی از مناطق صنعتی، بعضی از مناطق فضایی، بخش جمهوری آذربایجان به دلیل همسایگی با کشور بزرگی مثل ایران که حدود 700 کیلومتر مرز آبی و خاکی دارد، به دلیل وجود همان وجوه مشترکی که عرض کردم، حوزه تمدنیاش یکی است، تاریخش یکی است، فرهنگش یکی است، دینشان یکی است، مذهبشان یکی است، شما در دنیا هیچ دو کشوری را پیدا نمیکنید که این ویژگیها، هارمونیها و هماهنگیها را با هم داشته باشند.
به همین دلیل مخصوصاً به نظر من حداقل حدود 90 درصد مردم آذربایجان شیعه هستند و مردم ایران هم شیعه هستند. جغرافیای آذربایجان علیرغم اینکه روی مخازن نفت و گاز قرار گرفتهاند، از نظر آمایشی یک منطقه امنیتی در نظر گرفته شد.
منطقه امنیتی چه ویژگیهایی دارد؟ توسعه و عمران در مناطق امنیتی مقرون به صرفه نیست. در ایام دفاع مقدس ما، جغرافیای ما که تحت پوشش توپخانه و تعرض هوایی رژیم بعث عراق بود، در استانهایی مثل استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام شما میبینید که در این هشت سال دفاع مقدس حرکت توسعهای عمرانی دیده نمیشود. معقول و منطقی هم هست چون وضعیتش امنیتی است. یعنی اگر 0714
به همین دلیل جمهوری آذربایجان که از منطقه خود آذربایجان و ؟؟؟ مثل قرهباغ و نخجوان بود، اینها چون هممرز با ایران بودند، به این دلائل منطقه امنیتی در آمایش سرزمینشان مهندسی شد و توسعه و عمران و آبادانی در آن انجام نگرفت. به خاطر همین است که چند سال بعد از فروپاشی اصلاً، قبل از فروپاشی این منطقه از نظر عمران و آبادانی بسیار محروم یا توسعهنیافته بود. تا جایی که بعد از فروپاشی دوستانی که مطالعه دارند و در مناطق آذربایجان حضور داشتند، یکی از کشورهای همسایه جمهوری اسلامی ایران بوده به توسط کمیته امداد به محرومان آنجا رسیدگی میشد و حتی برای محرومان آنجا آرد و ماست فرستاده میشد.
وضعیت بهداشتیشان، اوایل، کسی که مثلاً در سال 1992 به باکو رفته با کسی که الان به باکو میرود تفاوتهای زیادی میکند. چرا باید در محلات باکو که پایتخت آذربایجان است بعضی از خانههایی باید باشد که همان حالات قدیمی را دارد؟ بنابراین از نظر اقتصادی و توسعه بعد از فروپاشی وضعیت نامناسبی داشت.
در حال فروپاشی یک مهندسی توسط اتحاد جماهیر شوروی که بعد از فروپاشی عملیاتی شد، یکی از مناطقی که در چارچوب جمهوری آذربایجان بوده به نام منطقه قرهباغ، حداقل حدود 70 درصدشان ارمنی و مسیحی بودند و 20 تا 30 درصدشان مسلمان و عموماً شیعه بودند، اصلاً قدرتهای فرامنطقهای و ابرقدرتها سعی میکنند که مناطق ؟؟؟ جهان را طوری طراحی کنند که بتوانند در آنجا یک هژمونی داشته باشند و تغییر و تحولاتی به وجود بیاورند.
این کار را کردند و با تحریک ارمنیهای قرهداغ، مسلمانها از آنجا اخراج شدند ؟؟؟ یک دولت خودمختار تشکیل دادند. هیچیک از کشورهای جامعه بینالمللی و سازمان ملل این منطقه قرهباغ را به عنوان یک دولت به رسمیت نشناخته، حتی خود ارمنستان و روسیه.
در بعد از فروپاشی آنجا یک فردی میآید به نام 1145 که ؟؟؟ محدود بود، من حالا ویژگیهای شخصیتی او را نمیخواهم بگویم، در آن دوره میخواهند قرهباغ را پس بگیرند منتهی شرایط آذربایجان شرایطی نبوده که تواناییاش را داشته باشد. از نظر اقتصادی ضعیف، از نظر وابستگی باز روسیه روی آنها تأثیر دارد و سیاست خارجیشان بسیار غلط است.
به جای اینکه با همسایگان خودشان از جمله ایران، ؟؟؟
اصلاً معتقد است که باید بیاید زنجان و همدان و قزوین، یعنی همهاش یکی شود تا من بیایم آنجا بشوم. این سخن معنی و مفهوم متعددی دارد. حداقلش ؟؟؟
اگر پشت این داستان، دستمایه قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای نباشد ؟؟؟
با این شرایط میخواهند قرهباغ را پس بگیرند.
درکشان نیست که بفهمند که عامل بروز ذاتی قرهباغ، شوروی سابق و روسیه هستند که یک زخمی را ایجاد کرده و چوب هم لای آن میگذارد. امنیت هم بسیار سطحش پایین است. یعنی شب آدم میکشتند جنازهاش کنار خیابان، هیچکس به هیچکس، حالا نه عمران، نه آبادانی، نه امنیت، میخواهی حمله کنی قرهباغت را هم پس بگیری ؟؟؟
و ارمنستان ؟؟؟
و هفت شهر دیگر آذربایجان، میآید ابرویش را درست کنند، چشم را کور میکنند؟؟؟
آمدن حیدر علیاف بر سر کار. علیاف رقیب گورباچف بود در آخرین کنگره حزب کمونیست شوروی برای دبیرکلی و آنجا در مانیفست آنها موضوعی بوده که ؟؟؟
چون مسئول امنیتی آن موقع که در حوزه امنیتی در آذربایجان بوده حیدرعلیاف بوده، یعنی کاگب درجه یک، رأس کاگب ؟؟؟
بعد از اعلام نیاز در نخجوان ؟؟؟
مغزش هم کار میکرده، فکر کاگبای داشته، با حمایت ؟؟؟
با هواپیمای ایران مسافرت میکرده. حالا داستانی دارد که الان در بحث ما نیاز نیست. تدبیر میکند، رابطهاش را با ایران ؟؟؟ میکند و تعاملاتی داشته و از مواهب جمهوری اسلامی ایران بهرهمند میشود. آن دلهرهای هم که داشته که بالاخره ممکن است جمهوری اسلامی ایران ادعا کند، البته یک چیزی اینجا بگویم، یکی از دوستان یک زمانی در مجلس سخنرانی کرد، من سفارش کردم گفتم مستندت کیست که 100 سال بعد باید برگردد. در قراردادها و معاملهها و معادلات قرار 100 ساله وجود ندارد. حیدرعلیاف زندگی میکند. میآید اول استقلال جمهوری آذربایجان را به رأی عمومی میگذارد و از نظر حقوقی محکم میکند. قبل از آن هم مطمئن بوده که جمهوری اسلامی ایران طمعی به آنها ندارد. توی مردم بوده، در نخجوان بوده، رئیس مجلس آنجا میشود و کم کم در انتخابات پیروز و رئیس جمهور میشود.
از مواهب مختلف جمهوری اسلامی ایران بهرهمند میشود؟؟؟
بعد از آن هم الهام علیاف میآید ؟؟؟
اتاقهای فکری که دارند آذربایجان را جهت میدهند همان دوستان ؟؟؟ پدرش هستند که این نوجوان از اول ؟؟؟ تربیتش میکنند و حتی الان هم اتاق فکرهایی وجود دارد که از دوستان قدیمی پدرش هستند، ایشان هم یاد گرفته. عمران و آبادانی و توسعه و ...
اول هم اینها سعی میکنند به طرف غرب بروند. ؟؟؟
یک نگرانی داشتند که این نگرانی استراتژیکشان بود که نکند جمهوری اسلامی ایران دوباره نفوذ کند. یعنی این نگرانی را دارند از جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نگرانی عمیق، نگرانی دیگری از روسیه دارند که نکند روسیه دوباره ؟؟؟
حادثه قرهباغ و اشغال سرزمینهای دیگری که توسط ارمنستان صورت گرفت ؟؟؟؟
مهندسی به صورت پروژه میشود نه پروسه، بین پروژه و پروسه متفاوت است. پروژهای طراحی و مهندسی میشود به نام گروه ؟؟؟
و روسیه و فرانسه و ؟؟؟
نه تنها حرکتی نکرده، به اعتقاد بنده ؟؟؟
چون میخواهند این زخم همچنان باقی بماند ؟؟؟
یک پرانتز میخواهم باز کنم بعد از پرانتز یادم بیندازید اگر یادم رفت که از کجا شروع کنم. بنده به عنوان یک پژوهشگر، یک دانشجو، یک معلم، در مسائل بینالمللی یک بحث عام و عمومی است، معتقدم در هزاره سوم که در آن قرار داریم، ادیان توحیدی دنیا را خواهند گرفت. این یک بحث بسیار نکتهای و مهم است. یعنی آینده دنیا با ادیان توحیدی میشود. کدامند؟ یک، یهودیت. یهودیت در طول تاریخ برای بشریت تجربه تلخی داشته. یعنی توان و پتانسیل این بازیگری را در هزاره سوم، یهودیت ندارد.
دو، مسیحیت؟؟؟
غربیها به جای خدامحوری که منطقشان، خدامحوری که کلیسا در قرون وسطی حاکم کرده بود نه خدامحوری که حضرت عیسی(ع) میگفت. به جای خدامحوری که حضرت عیسی(ع) میگفت آمدند امونیسم و انسانمحوری را حاکم کردند و سرنوشت لیبرالیسم الان میبینید که در کشورهای غربی به ویژه سرآمدشان آمریکا چه جوابی دارد میدهد و دارد بدنه لیبرالیسم و اومانیسم در دنیا به لرزه درآمده و اینکه الان قدرتهای جهانی به ویژه آمریکا در مقابل این به هم ریختگی مقاومت میکنند، متوسل شدند از چند سال پیش نظم نوین بینالملل را طراحی کنند. نظمی که در ؟؟؟
دیگر جای تربیت پدر و مادر نیست، تمدن دارد تربیت میکند. یک هزار و 400 سال بهترین دین الهی و بهترین مذهب اسلام یعنی تشیع حاکم ؟؟؟
در اینجا در زمانی که هیچکس در دنیا باور نمیکرد یک ایدئولوژی تحول اجتماعی به وجود بیاورد؟؟؟
مبارزان برعلیه کاپیتالیسم و سرمایهداری چپیها بودند. در یک چنین جایی که هیچکس باور نمیکرد یک انقلاب میشود به رهبری یک رهبر دینی و انقلاب اسلامی به وجود میآید. ؟؟؟
اینکه امام (ره) فرمود انقلاب ما انفجار نور بود ؟؟؟
و بار این تحول بینالمللی روی اسلام و روی شیعه است. به خاطر همین است بدلهای شیعه را از 10 سال، 20 سال پیش طراحی کردند و دارند اجرا میکنند مثل طالبان و داعش و ... که بگویند این اینجوری است؟؟؟
یعنی باید نظریه سیستمها را اعمال کنیم و سیستمی ببینیم. نگاهمان سیستمی باید باشد نه نقطه وسطی و سطح. میخواهم بحث این جنگی که الان هست با یک نگاه سیستمی تاریخی، منطقهای، بینالمللی عرض کنم.
گروه ؟؟؟
یک بحثی بود که دولت آذربایجان از نظر نظامی قوی شده و حالا میخواهد پس بگیرد، گفتم بله، نه اینکه این نیست، این هست، بالاخره از ترکیه تجهیزات نظامی گرفته؟؟؟
اما یک مطلب دیگری هست که دلیل اصلی این جنگ هم همین است، دلیل اصلیاش که بعد کشورهای دیگر هم، هم منطقهای و هم فرامنطقهای دارند از این نقاط کور ورود پیدا میکنند چون قفقاز خیلی مهم است. همسایه یک کشوری است که انقلاب اسلامی کرده و نفوذ منطقهای و نفوذ بینالمللی جمهوری اسلامی بسیار در بازیگری آینده دنیا تعیین کننده است. فرمانده اسبق ناتو میگوید که ما هفت کشور را در نظر گرفته بودیم؟؟؟
سوریه، عراق، لبنان، لیبی، سومالی، یمن، ایران را هم میگوید که تقریباً در بیشتر آنها موفق شدیم اما در ایران ما توفیق نیافتیم. بعد دلیلش را هم میگوید که دلیل این ناتوانی آمریکا در از بین بردن ایران، قدرت دفاعی ایران است.؟؟؟
اگر صنایع دفاعی دست دولتها بود الان چه وضعی داشتیم؟ آیا یک هزارم وضع موجود میشد؟ حضرت آقا تدبیر کردند که ؟؟؟
آیندهنگری رهبری و حضرت آقا را ببینید که چقدر قوی بوده که الان ایشان میگوید به دلیل قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران است. میگوید از زمانی که متوجه شدیم نمیتوانیم از نظر سختافزاری برای ایران مشکل درست کنیم، با جنگ نرم؟؟؟
و تحریمها یا به ایران فشار میآورد و مردم شورش میکنند و این حوادث 88 و 98 با این نگاه است که مردم را بشورانند و بتوانند ایران را تسلیم خودشان کنند. یا شورش میشود و ایران تسلیم ما میشود یا به ضعف میرسد ایران تسلیم ما میشود یا ایران موفق میشود. خود ایشان میگوید اگر ایران موفق شود، قطعاً یکی از قدرتهای جهانی آینده است. آقای کلاک فرمانده اسبق ناتو این حرف را میزند.
علت اصلی این بحثها این است، حاکمیت آذربایجان، این را هم بگویم ما هر دو کشور آذربایجان و ارمنستان را به عنوان کشور همسایه خودمان موظفیم تعامل داشته باشیم، مثل پاکستان، مثل کشورهای شمالی، یعنی رفتار با همسایگان بسیار ویژه است، بیشتر از معاملات بینالمللی. همه جای دنیا همین جور است. با همسایگان خودشان یک مناسبات ویژهتری دارند تا با سایر کشورهای دنیا. من میخواهم این را به عنوان اصول عرایضم عنوان کنم که خداینکرده برداشت سوء نشود.
دو، ما در همه زمانها اشغال را مردود میدانیم و قبول نداریم ؟؟؟
یکی از حرفهایی که به من میزدند میگفتند مگر اسرائیل خاک مسلمانان را اشغال نکرده است؟ شما میگویید باید توافق شود؟ حال آنکه سنیها را اشغال کرده، اینجا که خاک شیعهها را اشغال کرده است. این قضاوت حرف درستی است اما ؟؟؟
این دوتا با هم تفاوت دارد ولی بخشی از آن درست است.
یک، روابط با همسایگان ما اختیارش با خودمان است بر اساس منازعات همسایگی رفتار میکنیم. دو، حاکمیت کشورها را، تمامیت ارضی هر کشوری را ما رویش به عنوان یک اصل، نه ما، قطعنامههای سازمان ملل هم همین را گفته، پس تمامیت آذربایجان باید حفظ شود. افراد غیرنظامی در هر دو کشور باید مصون از عملیات نظامی باشند. این قرارداد و معاهدات بینالمللی و مالِ سازمان ملل است.
حالا اینها را گفتم تا برگردم به آن چیزی که به نظر من خیلیها آن را نمیبینند، بعضیها هم میبینند. الان حاکمیت جمهوری آذربایجان دیگر توان پاسخگویی به افکار عمومیاش را ندارد که چرا نمیآید پس بگیرد؟ برای اینکه روسیه ضعیفتر شده، نفوذش کمتر شده. الان که حکومت ارمنستان به طرف غرب رفته و روسیه از آن ناراحت است.
سه، الان که انتخابات ایالات متحده آمریکاست با این اوضاع قمر در عقربشان، بهترین فرصت است. مردم الان برنمیتابند که حاکمیتشان نرود و پس نگیرد. اگر پس نگیرد، دیگر مشروعیت و مقبولیتی در افکار عمومی مردم آذربایجان نخواهد داشت و عامل سقوطش است. هیچ دلیل و برهان دیگری ندارد مگر اینکه ناتوان باشد.
این را خیلی باید مد نظر داشت. البته بعضی از کشورهای منطقه مثل ترکیه به جای اینکه آب بر آتش بریزند، ؟؟؟ میکنند. یعنی الان موضعگیری ترکیه به نظر من از لحاظ معادلات بینالمللی ما، روسیه و ترکیه میتوانیم با کمک ؟؟؟ به صورت منطقهای این مشکل را حل کنیم. اگر بسپاریم دست کشورهای فرامنطقهای، یعنی به جای اینکه آب بریزیم، یکی از موفقیتهای آینده دنیا این است که کشورهای فرامنطقهای نتوانند در مناطق نفوذ کنند، مسئله حل کنند، مشکل ایجاد کنند، سازمانهای منطقهای هر چه الان قوّت بگیرند و مؤثر باشند، قطعاً به ضرر ؟؟؟
اسرائیل هم الان آمده از این داستان سوءاستفاده میکند؟؟؟
الان شرایطی پیش آمده ؟؟؟
از طریق غیرجنگ حلش کنیم چون مردم غیرنظامی الان؟؟؟
مگر عربستان بدون مجوز روسیه میتواند موشک به گنجه بزند؟ موشکها را چه کسی داده؟ یا اسرائیل داده یا روسیه؟؟؟
30 سال است حل نشده؟؟؟
ثانیاً ؟؟؟
بعد از آتشبس؟؟؟
الان اسرائیل دارد سوءاستفاده میکند. گروه ؟؟؟
الحمدلله آذریهای ما خیلی ؟؟؟
یعنی میشود گفت نرخ ولایتمداری و ؟؟؟به جمهوری اسلامی و ایران در بین آذربایجانیهای ایرانی از خیلی از ؟؟؟
اما مطلبی که هست، جمهوری اسلامی اجازه نخواهد داد؟؟؟
غیر از قرهباغ، بخشهای اشغالی ؟؟؟
یک بریدگی از مرزهای ما هم ؟؟؟
اسرائیل دلش به حال این و آن نسوخته. اسرائیل دلش میخواهد با نفوذی که دارد مستقر شود. نه استقرار فیزیکالی و سختافزاری.
آخرین مطلبم این است که این را ؟؟؟
ما باید بر اساس ؟؟؟ و مصالح ملی خودمان ؟؟؟
باید در سیاست منطقهای جمهوری قفقازمان یک بازنگری ؟؟؟
البته ما اسلام، ائمه، ولایت از زبان و رنگ و پوست برای ما اولویت است. این جنگ هم تمام میشود.
؟؟؟؟
مصلحت ارمنستان و آذربایجان این است که به فضل جمهوری اسلامی ایران، حل مسئله مناقشات از طریق سازمان منطقهای، پیشضنهاد من این است، ایران، ترکیه و روسیه طرحی که ایران دارد بپذیرند، آتشبس شود، مرزهای اشغالی تخلیه شود و صلح و آرامش برای منطقه ؟؟؟
اسرائیلیها و آمریکاییها دنبال این هستند که ؟؟؟
امیدواریم که نتوانند آتشی به پا کنند و اگر به پا کردند بال و پر خودشان را بگیرد.
انتهای پیام/