مخالفت دولت با طرح تخصیص یارانه کالای اساسی/ ادعای جالب ربیعی درباره پرداخت حقوق چند وزارتخانه
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، علی ربیعی سخنگوی دولت دیروز در جلسه هفتگی با خبرنگاران در واکنش به طرح مجلس برای کمک یارانهای به مردم از محل منابع تبصره 14 گفته بود: «دولت با این موضوع مخالف است. در حال حاضر حقوق وزارت نیرو، نفت و سایر دستگاههایی که منابع هدفمندی را تأمین میکنند از این تبصره است».
ربیعی اضافه کرده بود: «کمک معیشتی بنزین نیز از محل منابع هم این تبصره است. دولت در تأمین آخرین بسته معیشتی بنزین با مشکل روبرو شده و از خزانه وام گرفت. در شرایط کرونا مصرف بنزین و صادرات فراوردهها با مشکل روبرو شد. برای تأمین بسته معیشتی در برخی ماهها با مشکل روبرو میشویم».
این اظهارات سخنگوی دولت از ابعاد و زوایای مختلف قابل بررسی است.
1- منابع هدفمندی یارانهها با کسری روبرو است بنابراین مجلس طرحی را به این منابع گره نزند.
کل منابع هدفمندی یارانهها در تبصره 14 قانون بودجه بیش از 250 هزار میلیارد تومان است که باید در شش ماهه 125 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل کند. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس که براساس اطلاعات سازمان برنامه و بودجه تهیه شده، حاکی از آن است که حدود 50 هزار میلیارد تومان از منابع پیشبینی شده در نیمه اول امسال محقق نشده است.
2- تامین هزینه بسته معیشتی بنزینی با کمبود منابع روبرو شده است.
برای بسته معیشتی و احتمالا مابقی مصارف با توجه به کسری بیان شده، وام از خزانه گرفته شد. در همین رابطه یک مقام مسئول ارشد سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: «از محل فروش اوراق بخشی از هزینههای هدفمندی یارانهها جبران شده است».
اوراق مالی منتشر شده از یک تا سه سال با سود 15 تا 18 درصد سررسید خواهد شد که پس از تحقق منابع هدفمندی یارانهها بازپرداخت میشود.
3- صادرات و مصرف بنزین به نصف و کمتر از آن کاهش یافته است.
این مقام ارشد سازمان برنامه و بودجه گفت: اوایل سالجاری به دلیل شیوع کرونا و کاهش تردد و مسافرتها، مصرف بنزین داخلی به 45 میلیون یعنی نصف پیشبینی مصرف (95 میلیون لیتر) رسید. همچنین صادرات بنزین و فرآوردهها نیز به یک سوم کاهش یافته بود.
با این وجود، برخی اخبار نشان میدهد در 4ماهه اول سال بیش از یک میلیارد دلار بنزین صادر شده و البته مشخص نیست که این رقم به غیر از ارسال محموله به کشور ونزوئلا است که در قبال آن طلا پرداخت شد، یا نه؟
در کنار این سه مسئله اصلی، یک موضوع مهم مطرح شد که شفاف و روشن نیست. سخنگوی دولت گفته است: حقوق وزارت نیرو و نفت و سایر دستگاهها را با منابع هدفمندی یارانهها پرداخت میشود. آیا مراد از واژه حقوق تأمین هزینههای تولید و سربار حاملهای انرژی است؟ یا منظور پرداخت دستمزد کارمندان این دستگاهها است؟
قانون در رابطه با تأمین هزینههای تولید از محل درآمدهای هدفمندی یارانهها صراحت دارد. حقوق و دستمزد کارکنان دستگاهها از طریق ردیفهای عمومی بودجه پرداخت میشود. بنابراین باید پرسید منظور از حقوق در اظهارات سخنگوی دولت چیست؟
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/