دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

شروع و پایان عجیب پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن/ چرا وام رهن مسکن ناکارآمد شد؟

تعداد پایین تسهیلات پرداخت‌شده در مقابل یک میلیون نفر اعلامی توسط رئیس جمهور و همچنین شش میلیون نفر مستأجر، رقم بسیار ناچیزی بوده که عملا در کنترل قیمت رهن و اجاره اثری نداشته است.
کد خبر : 520795
BS0K9769.JPG

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، هر ساله با توجه به شرایط تورمی کشور و تغییرات قیمت بازار خرید و فروش مسکن، بازار رهن و اجاره مستغلات نیز تغییراتی پیدا می‌کند. اما در برخی از سال‌ها عوامل مختلفی سبب جهش قیمتی در این بازار می‌شود.


برخلاف تصور بسیاری از کارشناسان سال 99 نیز برای بازار مسکن با جهش قیمتی همراه بوده، طبق آمارهای اعلام شده در فصل بهار نزدیک به 50 درصد قیمت هر متر مسکن نسبت به زمان مشابه افزایش یافته است همچنین قیمت اجاره بها در 4 ماه آغازین سال نیز بیش از 30 درصد افزایش داشته است.


بااین‌حال، تغییر رفتار موجران برای دریافت مقدار رهن و اجاره در فصل بهار و تابستان بستگی به تغییرات قیمتی در بازارهای موازی دارد زیرا در حال حاضر مسکن به کالایی سرمایه‌ای برای مردم تبدیل شده است.


ناکارآمدی طرح‌های دولت برای ساماندهی بازار مسکن


دولت نیز برای کنترل نابسامانی‌ها و جهش‌های قیمتی در بازار مسکن طرح‌هایی را اجرایی کرده اما به دلیل تحلیل نادرست و نپرداختن به معضل اصلی بازار مسکن، وضعیت بازار نشان می‌دهد که راهکارهای دولت در زمینه کنترل قیمت‌ها ناکارآمد بوده است.


دولت ابتدا سعی کرد سقف افزایش قیمت رهن و اجاره را 25 درصد قرار دهد اما عملا قیمت در این محدوده باقی نماند و قیمت اجاره بین 25 تا 50 درصد افزایش یافت. با افزایش مشکلات اقتصادی ناشی از انتشار ویروس کرونا و تشدید مشکلات اقتصادی مردم، دولت نیز در ستاد کرونا تدابیری برای حمایت از مستاجران در نظر گرفت. تسهیلات ودیعه مسکن اصلی‌ترین ایده وزارت راه و شهرسازی و دولت برای حمایت از مستأجران بود که به تصویب ستاد ملی کرونا رسید.


رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی کرونا از پرداخت ودیعه مسکن به یک میلیون نفر از مستاجران سخن گفت که به نظر می‌رسید پرداخت به این تعداد می‌تواند بر بازار رهن و اجاره اثر مثبت بگذارد. با این حال برخی از کارشناسان معتقدند که پرداخت وام ودیعه به مستاجران باعث افزایش قیمت رهن و اجاره می‌شود زیرا توان پرداخت رهن مستاجران را افزایش می‌دهد و این خود به نابسامانی در بازار رهن و اجاره دامن می‌زند.


تعداد عجیب تسهیلات پرداخت شده ودیعه مسکن


در مرحله ثبت درخواست دریافت وام ودیعه رهن و اجاره که به مرابحه کالا و خدمات معروف شده، بیش از دو میلیون و چهارصد هزار نفر ثبت‌نام کردند که پس از پایان زمان ثبت‌نام روند دریافت مدارک از متقاضیان آغاز شد. شواهد و نمونه‌های بسیاری نشان می‌دهد که مردم در دریافت این تسهیلات با مشکلات عدیده‌ای از جمله ضوابط سخت برای ضامنین مواجه بوده‌اند.


براساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی مدیران وزارت راه و شهرسازی، تنها 33 هزار نفر موفق به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن شده‌اند. همین تعداد نیز در اواخر شهریور و ابتدای مهرماه موفق به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن شده‌اند.


مهمترین علتی که روند دریافت تسهیلات را کند کرده، سخت‌گیری بانک‌ها در تهیه ضمانت است که موجب شده بسیاری از متقاضیان نتوانند ضامن درخواستی توسط بانک را تهیه کنند. زیرا بسیاری از بانک‌ها شرط داشتن بیش از یک ضامن کارمند را دارند و از آنجایی که بسیاری از افراد متعلق به دهک‌های پایین جامعه هستند در تامین ضمانت لازم ناتوان مانده‌اند.


از سوی دیگر کندی روند پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن باعث شده تا بسیاری از افرادی که نیازمند دریافت این وام بوده با به اتمام زمان نقل و انتقالات تابستانی از دریافت آن منصرف شده‌اند که بازهم نشان می‌دهد این تسهیلات اثری بر بازار رهن و اجاره نداشته است.


 تعداد پایین  تسهیلات پرداخت شده در مقابل یک میلیون نفر اعلامی توسط رئیس جمهور و همچنین شش میلیون نفر مستاجر، رقم بسیار ناچیزی است که عملاً در کنترل قیمت رهن و اجاره بی‌اثر بوده است. جالب توجه است که وزیر راه و شهرسازی در اظهارنظری تمهیدات این وزارت خانه را عامل کنترل قیمت در بازار مسکن بیان کرده درحالی‌که شواهد بازار نشان می‌دهد که کاهش روند صعودی قیمت‌ها در بازار رهن و اجاره بیشتر به دلیل پایان یافتن فصل نقل و انتقالات مستأجران مربوط بوده است.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب