دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مهر 1399 - 00:03
فضا و زندگی زمینی/ ۱۲؛قربانی مطرح کرد؛

همکاری مناسب سازمان فضایی ایران استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان/ بانوان ایرانی برای فعالیت‌های علمی هیچ محدودیتی ندارند

مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و دبیرخانه شورای عالی فضایی گفت: بانوان ایرانی هیچ محدودیتی برای فعالیت‌های علمی ندارند و کارهای ارزشمندی را در حوزه فضایی انجام داده‌اند.
کد خبر : 520656
فضا 2.jpg

گروه فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، میلیون‌ها انسان در سراسر دنیا به علوم فضایی علاقه‌مند هستند و خبرهای این حوزه را با دقت دنبال می‌کنند. کیهان یا به طور کلی فضا دارای اسرار بسیار زیادی است که بشر هنوز از آن‌ها اطلاعی ندارد. سازمان‌های فضایی در اقصی نقاط دنیا در تلاش هستند تا آگاهی انسان‌ها از علوم فضایی را ارتقا دهند.




بیشتر بخوانید:


مفاهیم فضایی به زبان ساده/ ابرنواخترها را بیشتر بشناسید




هرساله 13 تا 19 مهر به عنوان هفته جهانی فضا شناخته می‌شود. در ایران همزمان با سایر نقاط دنیا برنامه‌های متنوعی در این حوزه جذاب برگزار می‌گردد. در همین رابطه با سعید قربانی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و دبیرخانه شورای عالی فضایی گفتگویی کرده‌ایم که در ادامه مشروح آن را مشاهده می‌کنید:


آنا: برنامه‌های مجموعه فضایی ایران برای بزرگداشت هفته جهانی فضا چیست؟


قربانی: هرسال قبل از شروع هفته جهانی فضا در سازمان فضایی ستادی تشکیل می‌شود و برای اجرای برنامه‌هایی متفاوت در هفته جهانی فضا برنامه‌ریزی می‌شود. اعضای این ستاد با حکم رئیس سازمان فضایی تعیین می‌شوند. برای هفته جهانی فضای امسال هم از ماه‌ها قبل برنامه‌ریزی صورت گرفته بود.


برنامه‌های متنوع سازمان فضایی ایران برای هفته جهانی فضا


رویکرد برنامه‌های هفته جهانی فضا هر سال به شعار آن بستگی دارد. شعار هفته جهانی فضا 2020 «ماهواره‌ها زندگی را بهتر می‌کنند» است. امسال ستاد ویژه هفته جهانی فضا برنامه‌های خود را در چند کلاس تنظیم کرده است. بخشی از برنامه‌ها آموزشی، بخشی ترویجی و قسمتی دیگر بحث و گفتگوهایی است که در خصوص چالش‌های کنونی و آینده صنعت فضایی ایران است. به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور امسال تمامی برنامه‌های هفته جهانی فضا به‌صورت مجازی برگزار می‌شود. جزئیات دقیق برنامه‌ها در اینستاگرام و سایت سازمان فضایی ایران منتشر شده است. برای تمام‌ روزهای این هفته برنامه‌های متفاوتی در نظر گرفته‌شده است.



آنا: کمیته جهانی هفته جهانی فضا مراکز متعددی را در ایران برای برگزاری رویدادهای هفته جهانی فضا معرفی کرده است. همه این برنامه‌ها زیر نظر سازمان فضایی و با هماهنگی مدیران این سازمان صورت می‌گیرد؟


قربانی: تمام برنامه‌ها با هماهنگی سازمان فضایی ایران صورت می‌گیرد. پس از تشکیل کمیته هفته جهانی فضا فراخوانی به به‌منظور دعوت به مشارکت از شرکت‌هایی است که در حوزه ترویج فناوری‌های فضایی فعالیت دارند، منتشر می‌شود.


درخشش ایران در کشورهای عضو مجمع جهانی فضا


سازمان فضایی با دانشگاه‌ها و ادارات کل فناوری اطلاعات استان‌ها همکاری دارد و برنامه‌های هفته جهانی فضا را با هماهنگی این نهادها اجرا می‌کند. همچنین درزمینهٔ ارتقای سطح علمی عموم مردم با آموزش‌وپرورش، استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان همکاری صورت می‌گیرد. در پایگاه اینترنتی انجمن هفته جهانی فضا بخشی است که همه نقش‌آفرینان و اثرگذاران صنایع فضایی می‌توانند برنامه‌ها و رویدادهای خود را ثبت کنند. در انتهای هفته جهانی فضا گزارش جامعی از عملکرد جمهوری اسلامی ایران ارائه می‌شود. سال گذشته ایران عملکرد بسیار خوبی در خصوص ترویج علوم فضایی داشت و مجمع جهانی فضا ایران را به‌عنوان سومین کشور فعال در صنایع فضایی انتخاب کرد.



آنا: با توجه به شعار «بهبود زندگی با ماهواره‌ها»، کمیته هفته جهانی فضا در ایران دقیقاً چه برنامه‌ای در مورد ماهواره‌ها دارد؟


قربانی: در نخستین روز هفته جهانی فضا دو آزمایشگاه مرجع افتتاح شد. این آزمایشگاه‌ها بستر و زیرساخت خوبی برای آزمایش‌های عملیاتی ماهواره‌ها دارند. این‌گونه اتفاقات پازل‌های زیرساختی صنعت فضایی کشور را تکمیل و به سمت به نقطه تعالی سوق می‌دهد. اخیراً طراحی دو ماهواره تحقیقاتی کامل شده و به‌تدریج آماده بهره‌برداری می‌شوند. امیدواریم این ماهواره‌ها با موفقیت پرتاب شده و در مدار زمین تثبیت شوند تا کشور از خدمات آن‌ها بهره‌مند شود.


اکنون فعالیت‌هایی فضایی متعدد در کشور در حال انجام است. به‌زودی خبرهای خوشی به اطلاع همه علاقه‌مندان به علوم فضایی خواهد رسید. البته این فعالیت‌ها خاص هفته جهانی فضا نیست و شاید خبر خیلی از آن‌ها در این هفته اعلام نشود.


طراحی اپراتور فضایی برای ارتباط با ماهواره‌ها


مجموعه فضایی ایران به سمت طراحی و بهره‌برداری از اپراتور خدمات فضایی می‌رود. این اپراتور خدمات مختلفی را در ارتباط با ماهواره‌ها ارائه می‌دهد. اپراتور فضایی با استفاده از سرمایه‌ بخش خصوصی در آینده‌ای نزدیک به‌طور کامل طراحی شده و به مردم عزیز ایران معرفی می‌شود. خدماتی مثل سرویس‌های ناوبری زمینی و هوایی که امروز مشاهده می‌کنیم به مسیریابی کمک زیادی می‌کنند. هم‌اکنون سرویس‌های مختلفی مانند تاکسی‌های اینترنتی با استفاده از ناوبری به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند. اپراتور فضایی نه‌تنها در حوزه ناوبری زمینی بلکه برای موقعیت‌یابی در دریا، آسمان و ارتقای کیفیت ارتباطات مخابراتی قابل‌استفاده است. در آینده نزدیک اتفاقات خوبی در حوزه فضایی خواهد افتاد و اخبارش منتشر خواهد شد.



آنا: چه برنامه‌ای برای بیشتر کردن نقش بانوان دانشمند در صنعت فضایی کشور در نظر گرفته شده است؟


قربانی: هیچ محدودیت جنسیتی در عرصه‌های مختلف حوزه فضایی در کشور برای بانوان وجود ندارد. بانوان دانشمند اکنون حوزه‌های پژوهش، آموزش، دانشگاهی، صنعت، خدمات، عملیات و ... فعال هستند. واقعاً از این نظر محدودیتی برای بانوان وجود ندارد.


در حال حاضر در سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه فضایی و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات خانم‌های بااستعدادی زیادی حضور دارند و در حال کار هستند. در سال‌های اخیر مقالات و پژوهش‌های متعددی از بانوان ایرانی منتشر شده است.


لزوم نظارت بر عدالت جنسیتی در توزیع مسئولیت‌ها


در خیلی از دانشگاه‌های کشور مثل دانشگاه امیرکبیر ،انجمن‌های علمی هوا و فضا با تلاش فراوان مشغول کار هستند و موفقیت‌های درخشانی را به دست آورده‌اند. ماهواره‌های پیشرفته‌ای همچون «پیام» در این دانشگاه ساخته شده و اکثر این پروژه‌ها زیر نظر بانویی دانشمند بوده است. واقعاً خانم‌ها به‌صورت مؤثری در صنعت فضایی نقش ایفا می‌کنند. مدیران صنایع فضایی ایران باید با دقت بر توزیع مسئولیت‌ها نظارت کنند تا هیچ‌کدام از عرصه‌های این حوزه به‌طور 100 درصدی در اختیار آقایان قرار نگیرد.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب