دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مهر 1399 - 00:03
امینیان در گفتگوی تفصیلی با آنا:

تعیین دقیق وظایف هر سازمان از کم‌کاری در حوزه شبکه ملی اطلاعات جلوگیری می‌کند

یک کارشناس فضای مجازی گفت: سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلف می‌توانند با همکاری یکدیگر سرعت توسعه شبکه ملی اطلاعات را افزایش دهند.
کد خبر : 518338
فضای مجازی 1.jpg

گروه فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، نیاز به فناوری و فضای مجازی در جهان امروز انکارناپذیر است. میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا همه روزه فعالیت‌های روزانه خود را در اینترنت انجام می‌دهند. چنین استفاده گسترده‌ای سودجویان و افراد فرصت‌طلب را به سوء استفاده از اطلاعات شخصی مردم و حمله‌های فیشینگ سوق می‌دهد.


راه‌اندازی شبکه‌ای تحت عنوان شبکه ملی اطلاعات می‌‌تواند علاوه بر ارتقای کیفیت دسترسی کاربران به اطلاعات دقیق و جامع در حوزه‌های مختلف علم و فناوری، امنیت پایداری را برای شبکه سراسری اینترنت در کشور فراهم کند. در همین رابطه با سعید امینیان کارشناس فضای مجازی گفتگو کرده‌ایم که در ادامه مشروح آن را مشاهده می‌کنیم:



آنا: چندی پیش سخنگوی قوه قضاییه اعلام کردند فضای مجازی کشور دچار نوعی رهاشدگی است و نسبت به عدم اجرای رهنمودها و سازوکارها اعتراض کردند. تعبیر شما از این رهاشدگی چیست؟


امینیان: اینترنت فضایی بین‌المللی است که بالاخره از قومیت‌ها، ملیت‌ها و کشورهای مختلف در آن باهم تعامل می‌کنند. طبیعتاً فرهنگ‌های مختلفی هم داخل این فضا وجود دارد. به خاطر اینکه امکان ناشناس بودن در فضای مجازی وجود دارد خیلی از سازمان‌ها و گروه‌ها از چنین فرصتی سوءاستفاده می‌کنند. درواقع این افراد از این فضا برای ابراز عقاید، بیان نظرات و مخالفت‌هایشان، جهت دادن به یک سری از مسائل و هجمه‌های فرهنگی و استراتژیک استفاده می‌کنند. چنین شرایطی در اینترنت مهیا است. طبیعتاً هر کشوری در داخل حاکمیت خود به دنبال محافظت از تمام ارکان حکومت، مردم و فرهنگ است.


اینترنت ابزاری برای افزایش نفوذ فرهنگی و اقتصادی


کشور ما تجربه جنگ‌های جهانی اول و دوم را دارد. کشورهای قدرتمند به کشورهای ضعیف‌تر حمله می‌کنند تا بتوانند دایره نفوذ و حاکمیت خود را گسترش دهند. در عصر حاضر این جنگ از طریق فضای مجازی اتفاق می‌افتد و صاحبان قدرت و ثروت از بستر اینترنت برای عملی کردن مقاصد خود استفاده می‌کنند.


بنابراین در اینترنت بخشی از فرهنگ یک کشور می‌تواند به کشور دیگری وارد شده و سبب به وجود آمدن هجوم فرهنگی شود و بخواهند به این وسیله فرهنگ خود را القا کنند. بخش دیگری از تحولات فرهنگی نیز از اتفاقات درون کشور ناشی می‌شود. برای مثال در هر کشوری گروه‌هایی وجود دارند که مخالف و معارض یا حتی گروه‌های برانداز هستند که آن‌ها هم در فضای اینترنت فعالیت می‌کنند. چون فضای اینترنت ناامن و ناشناخته است و فضایی فیزیکی نیست که بتوان به‌وسیله مرز یا دیوار از آن حفاظت کرد. بنابراین باید در اینترنت سازوکارها و ابزارهایی برای کنترل شرایط ایجاد کنیم.



آنا: درحالی‌که مدیران وزارت ارتباطات در مسیر راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات خود را تنها مسئول توسعه زیرساخت‌ها می‌دانند اعضای شورای عالی فضای مجازی معتقدند این وزارتخانه با طراحی و معماری شبکه ملی اطلاعات را نیز انجام دهد. شما عملکرد دستگاه‌های مختلف در این زمینه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


امینیان: گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی که مسئولان مختلف انجام می‌دهند، برداشت یکسان یا درستی از مسئله شبکه ملی اطلاعات نشان نمی‌دهد. استفاده از واژه‌های اینترنت ملی، اینترانت ملی، شبکه ملی و اسامی دیگر به عدم تعریف درست و یکسان برمی‌گردد در چنین شرایطی باید نهادهای مختلف تلاش کنند تا هدف یکسانی را دنبال کرده و تعاریف مشترکی را به مردم ارائه دهند. در مورد پروژه‌های بزرگ ملی همچون شبکه ملی ارتباطات طبیعتاً چند ارگان، سازمان و شرکت باهم همکاری می‌کنند. در این همکاری نقش و وظیفه هر سازمان باید کاملاً مشخص باشد تا موازی کاری اتفاق نیفتاده و سرعت توسعه شبکه ملی اطلاعات کاهش پیدا نکند.


لزوم تصویب قوانین هماهنگ نیازهای جامعه


مشکل دیگری که در داخل کشور وجود دارد سیاست‌ها و قوانینی که با توجه به نیازهای کنونی جامعه و پیشرفت‌های فناوری تنظیم نشده است. به‌عنوان‌مثال در حوزه تجارت الکترونیک هنوز از همان قوانینی تبعیت می‌شود که سال‌ها پیش تصویب شده‌اند. در شرایطی که تجارت الکترونیک به‌واسطه فناوری‌هایی نظیر اینترنت متحول شده باید قوانین جدیدی نیز برای آن در نظر گرفت. نمی‌توان فعالان حوزه بااهمیتی همچون تجارت الکترونیک را به دلیل نداشتن برنامه مناسب توسعه درگیر مشکل و حیطه کاری آن‌ها را بین دو وزارتخانه ارتباطات و صمت دست‌به‌دست کرد.



عملکرد دستگاه‌های مختلف باید موردبررسی قرار گیرد


دستیابی به چنین شرایطی نیازمند تشکیل نهادهایی است که به‌درستی هنجارهای فضای مجازی را تشخیص داده و شوراهایی را ایجاد کنند که همکاری مناسبی باهم داشته باشند. تشکیل شوراهایی نظیر شورای عالی فضای مجازی نشان‌دهنده این موضوع است که گروهی از متخصصان باید فعالیت‌ها و وظایف هر سازمان را به‌دقت بررسی کرده و در موارد نیاز به آن‌ها تذکر بدهند. بنابراین باید یک نهاد مشخصی حوزه شبکه ملی اطلاعات وظایف هر وزارتخانه را معین کند. نباید طوری باشد که بحث فرهنگی این شبکه به یک وزارتخانه و بحث زیرساختی‌اش به وزارت خانه‌ای دیگر مربوط باشد. یعنی به‌جای اینکه دستگاه یا نهادی را به کم‌کاری متهم کنیم، وظایف را به‌درستی مشخص کنیم.


اهمیت استفاده از تجربه کشورهای توسعه‌یافته


اینکه سازمان یا ارگانی را به کم‌کاری متهم کنیم مشکلی از کشور حل نمی‌شود. همه باید به یکدیگر کمک کنند تا با کار گروهی مسائل مرتبط با شبکه ملی اطلاعات حل شود. اینترنت و فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات به‌تازگی ایجاد نشده است. سال‌های قبل کشورهای دیگر در این حوزه فعالیت کردند و تجربه‌های زیادی دارند. باید از تجربیات آن‌ها بهره‌مند شویم و ازلحاظ زیرساختی، فنی و فرهنگی شبکه ملی اطلاعات را درون کشور توسعه دهیم.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب