علی یزدانی
عضو هیئت نظارت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد
پس از شکست آمریکا در تصویب پیش نویس قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در سازمان ملل، رییس جمهور آمریکا خبر از بکارگیری مکانیزم ماشه جهت بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران داد!
طبق بندهای ۳۷.۳۶ برجام هر یک از طرفین توافق میتوانند نسبت به ادعای خود به کمیسیون مشترک شکایت کنند؛ که این کمیسیون ظرف مدت ۱۵ روز برای حلوفصل موضوع مورد شکایت فرصت دارد. اگر کمیسیون مشترک نتوانست موضوع را حل کند به وزیران خارجه ارجاع داده میشود. وزیران نیز باید ظرف مدت ۱۵ روز موضوع مورد اختلاف را حلوفصل کنند. پسازاین مدت کمیسیون ۵ روز فرصت دارد تا مساله را حلوفصل کند.
اگر پس از این فرآیند ۳۵ روزه موضوع حل و فصل نشد و طرف شاکی همچنان راضی نشد، میتواند موضوع را بهعنوان تخطی از قوانین به شورای امنیت ارجاع دهد. شورای امنیت نیز باید ظرف مدت ۳۰ روز در مورد این موضوع رسیدگی و قطعنامهای را صادر کند.
حال دولت ایالات متحده تاکید کرده که از حق پیشبینی شده برای اعضای برجام مبنی بر بازگرداندن یکجانبه همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، استفاده خواهد کرد.
رییس جمهور آمریکا در حالی استفاده از این حق در برجام را مطرح میکند که کشورش حدود دو سال پیش رسما از برجام خارج شده است.
باید دید چه عاملی باعث شده که او به استفاده از این مکانیزم امید داشته باشد!
در چند سال اخیر مکرر دیده ایم هر وقت آمریکا برجام را نقض کرد و خلاف مفاد آن اقدامی انجام داد، کشور های اروپایی در انفعال کامل بدون هیچ اقدام عملی موثری، سکوت میکردند.
بدون شک این رفتار عزم و امید آمریکا را برای اقدامات خصمانه خود بیشتر کرد.
از طرفی دیگر، انفعال دولت ایران نیز، سبب گستاخ تر شدن دولت آمریکا شد و پس از چندین بار نقض آشکار روح و جسم برجام! و اعمال چندیدن باره تحریم ها علیه ایران نه تنها از این توافقی که دیگر حتی هیچ سود اندکی هم برای ما نداشت، خارج نشدند، بلکه اقدام عملی عزتمندانه و متناسبی هم انجام نشد.
لذا در حال حاضر شرایط به گونه ای است که با اعمال تحریم های همه جانبه آمریکا علیه ملت ایران، دیگر عملا تاحد زیادی مکانیزم ماشه بی اثر شده است و بخش قابل توجهی از تحریم های سازمان ملل نیز توسط ایلات متحده اعمال شده است.
در یک نمونه، به موجب دستور اجرایی از سوی ترامپ که در دی ماه سال گذشته اعمال شد، زیرساخت حقوقی قرار گرفتن تمام اقتصاد ایران در لیست تحریم ها فراهم شده است. در این دستور اجرایی آمده است که تمامی بخش های اقتصاد ایران شامل ساخت و ساز، معدن، نساجی و سایر بخشهای اقتصاد، همگی شامل تحریم می شود و تمامی افراد و نهادهایی که در این بخش ها فعال هستند، در لیست تحریم آمریکا قرار می گیرند و بانک و موسسات مالی نیز در صورت انجام تراکنش برای این بخش ها از نظام مالی آمریکا محروم می شوند.
این دستور، بدین معناست که تمامی اقتصاد ایران شامل تحریم است و هرکس هر نوع فعالیتی در اقتصاد ایران داشته باشد باید به طور کامل خود را از نظام مالی آمریکا، سفر به آمریکا و نظام دلار جدا کند.
البته واضح است که در شرایط فعلی که تقریبا تمام اقتصاد ایران شامل تحریم شده، اعمال تحریم های جدید با هدف ایجاد جو روانی برای فشار به ایران جهت ورود به مذاکره و دادن امتیازات بیشتر است.
بدیهی است در این شرایط راه حل این است که دولت موضع انفعالی خود را رها کرده و با بالا بردن هزینه این اقدام دولت آمریکا، آنها را از موضعشان عقب بنشاند و از طرفی دیگر با اتخاذ روکردی عزتمندانه و منطقی در دیپلماسی خارجی، سعی در کم کردن هزینه فشار های آمریکا بر سایر کشور های موثر بر توافق و منافع ایران، داشته باشد.
عمل مثبت دیگر نیز، تلاش برای مستقل شدن از وابستگی های پولی و بانکی کشور ها به دلار و آمریکا، جهت کاهش اثر تحریم هاست.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/