دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 شهريور 1399 - 03:30

طبع، خواص، مضرات و مُصلح زردک در ویکی آنا

شقاقل یا زردک نوعی گیاه خوشمزه از گیاهان ریشه ای است که حدود هزاران سال در سراسر جهان کشت شده و از آن لذت می برند.
کد خبر : 516433
500x500_1552174917849941.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، زردک یا جزر یک ریشه‌ خوراکی است. این گیاه بومی ایران و کاربردهای وسیعی در طب و سفره ایرانیان داشته است، اما مدتی است که تولید و مصرف آن به شدت کاهش یافته و کمتر در میوه فروشی ها دیده می شود.


 زردک خواص بسیاری دارد که از آن جمله می‌توان به پیشگیری از سرطان، کاهش بیماری‌های قلبی، کمک به سلامت چشم و… اشاره کرد.


شقاقل دارای ریشه های بلند و خامه ای رنگ و دارای طعمی کمی شیرین و البته مغذی است.


از قول امام صادق (ع) در کتاب کافی نقل شده است که زردک مایه ایمنی از قولنج و بواسیر است و ‌توان نزدیکی را تقویت می‌کند؛ نعوظ ایجاد می کند و کلیه‌ها را گرم می‌کند.


امام کاظم (ع) به شخصی توصیه فرمودند که زردک استفاده کند، وی گفت دندان ندارم چگونه آن را مصرف کنم؟ امام فرمودند: آن را بپز و بخور.



خواص و مضرات زردک



  • کلسترول بالای خون یکی از عوامل مهم در ابتلا به بیماری‌های قلبی است. مصرف زردک و سایر انواع هویج باعث کاهش سطح کلسترول خون می‌شوند.

  • فیبر رژیم غذایی محلول در زردک جزء اصلی فرآیند هضم بدن ماست و باعث تسهیل حرکت سالم غذا از طریق دستگاه گوارش می شود. این ماده در کاهش یبوست و جلوگیری از سایر اختلالات دستگاه گوارش کمک می کند.

  •  دارای نیروی بازکنندگی انسدادهای کبدی است.

  • معده را تقویت می کند.




  •  ملین و آسان کننده عمل دفع است.

  •  زردک، به عنوان یک خوراکی کم کالری می‌تواند موجب سیری و کاهش پرخوری شود. به همین علت، می‌تواند یک افزودنی مناسب به رژیم غذایی لاغری باشد.

  • زردک ها سرشار از عناصر قلیایی بوده که با ایجاد تعادل در نسبت اسیدی - قلیایی بدن، موجب احیاء و تصفیه خون می شوند.

  • باعث بهبود سلامت کلی دهان با جلوگیری از لثه، التهاب زبان، درد دندان و بوی بد دهان می شود. این مواد، لثه سالم را حفظ می کند و باعث ایجاد دندان های قوی می شود.

  • زردک همچنین حاوی عناصر گیاهی بسیای از جمله کاروتنوئید است. این‌ آنتی اکسیدان‌ها با بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی و سرطان همراه هستند.

  • زردک سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و ترکیبات آلی با محافظت از بدن در مقابل مهاجمان خارجی و همچنین فرآورده های سمی از متابولیسم سلولی خود ایمنی را بهبود می بخشد.

  •  ویتامین C و E به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کنند و رادیکال های آزاد مضر را از بین می برند یا خنثی می کنند، و از استرس اکسیداتیو رهایی می بخشد.

  • بتا کاروتن، کاروتن اصلی موجود در انواع هویج، می‌تواند در بدن به ویتامین آ تبدیل شود.

  • خوردن چربی همراه با هویج می‌تواند به شما در جذب بیشتر این ماده کمک کند.




  • کسانی که سطح ویتامین A پایینی دارند، احتمالا شب کوری را تجربه می‌کنند. با مصرف زردک و سایر غذا‌های سرشار از ویتامین آ یا کاروتنوئید‌ها احتمال بروز این بیماری کاهش پیدا می‌کند.

  • زردک سرشار از منگنز، کلسیم و روی است که به بهبود سلامت استخوان ها کمک می کند.

  • مصرف شقاقل اختلالات نعوظ در آقایان را برطرف می کند و در تقویت جنسی آنها موثر است. از دیگر خواص شقاق برای مردان بهبود زود انزالی و تقویت اسپرم برای تولید مثل است.

  • زردک سرشار از ویتامین B۹ است که تامین آن از ابتلا به بیماری‌های مادرزادی در نوزادان جلوگیری می‌کند، بنابراین به مادران باردار توصیه می‌شود به اندازه‌ی کافی از این ریشه گیاه مصرف کنند.

  • خواص ضد التهابی زردک و کاروتنوئید موجود در آن به درمان بسیاری از مشکلات تنفسی و عفونت ها کمک می کند.

  • سبب کاهش دردهای قاعدگی شده و وجود فولات در آن مانع از کم خونی بانوان در دوره قاعدگی می‎شود. بهتر است بانوانی که به دلیل ضعف تخمک‎های ‎رحم، قادر به باردار شدن نیستند شقاقل یا زردک مصرف کنند.

  • پتاسیم و فولات موجود در شقاقل با افسردگی، اضطراب و سایر موارد ذهنی مبارزه می کند. همچنین به شما کمک می کنند متمرکز تر و هوشیار باشید، بنابراین تأثیر مثبتی بر سلامت کلی عصبی می گذارد.




  • زردک را نباید خام مصرف کنید زیرا نفاخ و دیرهضم است و بهتر است پخته باشد تا هضم راحت تری داشته باشد.

  • برخی از افراد حساس ممکن است بعد از مصرف زردک، سندرم آلرژی دهان (OAS) و درماتیت تماسی را تجربه کنند. بثورات یا احساس سوزش در لب، دهان و گلو برخی از علائم OAS هستند.


 


طبع زردک چیست؟
طبع زردک گرم و تر است، از این‌رو افرادی که طبع گرمی دارند باید آن را با مصلح زردک مصرف کنند.


 


مصلح زردک چیست؟


از این‌رو افرادی که طبع گرمی دارند، ترجیحا باید آن را همراه با گوشت در غذاها استفاده کنند. به علاوه این افراد نباید هویج ایرانی را با سایر خوراکی‌هایی که طبع گرمی دارند، استفاده کنند.
اگر سرد مزاج هستید، بهتر است زردک را با عسل میل کنید تا عوارضی برای شما نداشته باشد.


 


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب