دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بایدها و نبایدهای تزریق واکسن آنفلوانزا/ چگونه از ابتلا به کرونا و آنفلوانزا بپرهیزیم؟

بسیاری از متخصصان بر این باورند که با حضور هم‌زمان آنفلوانزا و کرونا، پاییز و زمستان دشواری را پیش‌ رو داریم. در این میان سؤالات بسیاری در خصوص تزریق واکسن آنفلوانزا وجود دارد که در این گزارش به آن می‌پردازیم.
کد خبر : 512727
photo_2020-09-06_03-29-26.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنيان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در سالی که جهان به طور کم‌سابقه‌ای درگیر بیماری کووید-19 شده است، اغلب دانشمندان معتقدند تزریق واکسن آنفلوانزا بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. درواقع واکسن بهترین محافظتی است که در حال حاضر در برابر این بیماری وجود دارد، به رغم اینکه واکسن نیز 100 درصد مؤثر نیست. با این حال پیروی از اقدامات احتیاطی بهداشتی نیز لازم است.


در این میان پرسش‌هایی پیش می‌آید که پاسخ به آنها لازم است. منشأ ضرورت و تأکید مضاعف بر واکسن آنفلوانزا  از کجاست؟ چه زمانی به این واکسن نیاز داریم؟ آیا این واکسن به مبارزه با کووید-19 کمک می‌کند؟  در این گزارش پاسخ برخی از این پرسش‌ها داده شده است.


چرا امسال تزریق واکسن آنفلوانزا بسیار مهم است؟


تزریق آنفلوانزا از کسی در برابر کووید-19 محافظت نمی‌کند؛ اما به دلایل مختلف در سال جاری مصونیت در برابر آنفلوانزا مهم است. موارد ابتلا به آنفلوانزا غالباً آسیب زیادی به سیستم مراقبت‌های بهداشتی وارد می‌کند، بنابراین بسیار مهم است که افراد برای کاهش احتمال ابتلا به آن، هر کاری را که از دست‌شان برمی‌آید انجام دهند. در غیر این صورت، بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی به دلیل نیاز به درمان هم‌زمان بیماران آنفلوانزا و کووید-19 ممکن است تحت فشار قرار بگیرند.



در افرادی که در معرض ابتلا به بیماری آنفلوانزا و کووید-19 قرار دارند، همپوشانی پرخطری دیده می‌شود. این دسته، شامل افراد مسن و افراد با بیماری‌های زمینه‌ای می‌شود. بنابراین در سال جاری باید افرادی که دارای شرایط پرخطر هستند، زودتر از بقیه واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند تا لازم نباشد تختخواب‌های بیمارستان که می‌تواند برای مبتلایان به کووید-19 استفاده شود (بیماری‌ای که هنوز هیچ واکسنی برای آن وجود ندارد) به ناچار توسط بیماران آنفلوانزا اِشغال شود.


دریافت واکسن آنفلوانزا همچنین می‌تواند به کاهش «آزمایش غیرضروری» برای کووید-19 کمک کند چراکه  علائم کلیدی در هر دو بیماری مشابه است و ممکن است افراد را به اشتباه بیندازد. علاوه بر این، مشخص نیست که آیا افراد ممکن است هم‌زمان به آنفلوانزا و کووید-19 مبتلا ‌شوند یا خیر، و ابداً معلوم نیست عواقب این ترکیب چه عوارضی می‌تواند داشته باشد. در این مرحله، به نظر نمی‌رسد که کودکان نسبت به کووید-19 حساس باشند اما  خطر ابتلا به آنفلوانزا در آنها بیشتر است.


 هنوز مشخص نیست که اگر کودکان در معرض هر دو بیماری قرار بگیرند چه اتفاقی می‌افتد. ازاین‌رو دریافت واکسن آنفلوانزا برای هر کودک بالای شش ماه ضروری است. ایمن‌سازی کودکان در برابر آنفلوانزا نه‌تنها به محافظت از کودک کمک می‌کند، بلکه از دیگران که آسیب‌پذیر هستند نیز محافظت می‌کند زیرا برخلاف  کووید-19، کودکان قابلیت بالایی در انتقال و گسترش آنفلوانزا دارند.



چه زمانی بهترین موقع برای تزریق واکسن آنفلوانزا است؟ 


برای اکثر افراد، بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوانزا تا حداکثر اواخر مهر ماه است که حدود دو هفته به افراد فرصت می‌دهد تا قبل از شروع فصل آنفلوانزا، مصونیت بیابند. در عین حال حتی کسی که سال گذشته آنفلوانزا گرفته باشد نیز باید واکسن را دریافت کند. تنها واکسنِ آنفلوانزا است که ممکن است از ابتلای مجدد به آن جلوگیری کند.   


با این حال «هرگز دیر نیست» و اگر به دلیل کمبود واکسن، تحریم‌ها یا هر اتفاق دیگری موفق به دریافت آن نشدید و جز افراد پرخطر هستید (بیماری زمینه‌ای دارید) سعی کنید در هر زمان ممکن آن را دریافت کنید. این واکسن در تمام زمستان ارائه خواهد شد. در کشورهای پیشرفته برای تزریق واکسن آنفلوانزا در افراد مسن، کودکان و افراد پرخطر، شرایط و تسهیلات خاصی اندیشیده شده است.


درباره تأثیر واکسن آنفلوانزا چه می‌دانیم؟


واکسن‌های آنفلوانزا هر ساله کمابیش باید از نو ساخته شوند، زیرا ویروس‌های آنفلوانزا جهش می‌یابند. این واکسن‌ها بسته به میزان مطابقت آنها با ویروس در گردش خون، سالانه دارای اثربخشی مشخصی هستند. فرمولاسیون سال گذشته با اثربخشی حدود 45 درصد در پیشگیری از آنفلوانزا به طور کلی و 55 درصد در کودکان برآورد شد. واکسن‌های موجود در سال جاری برای جلوگیری از حداقل سه سویه‌ ویروس آنفلوانزا  ساخته شده‌اند.


مسئله‌ای که تا حدودی نگران‌کننده به شمار می‌رود، این است که شرایط امسال عادی نیست. شاید سال گذشته تولید واکسن برای یک‌ سوم یا یک‌ دوم جمعیت کشور کافی پنداشته می‌شد اما به نظر می‌رسد در سال جاری تولید واکسن برای همه هم‌وطنان ضروری است. خبر خوش این است که به دلیل کووید-19 امسال مردم از قبل فاصله‌گذاری اجتماعی را تمرین کرده‌اند، بسیاری ماسک می‌زنند و قطعاً تعداد بیشتری هم واکسینه خواهند شد و دور از انتظار نیست که سطح آنفلوانزای جهانی کمتر از حد انتظار باشد.  



آیا واکسن آنفلوانزا عوارض جانبی دارد؟


از عوارض جانبی واکسن آنفلوانزا می‌توان به آبریزش یا انسداد بینی، سردرد، خستگی و از دست دادن اشتها برای مدت کوتاه اشاره کرد. این واکسن همچنین می‌تواند باعث درد در بازو، درد عضلات، تب پایین به مدت یک یا دو روز شود. با وجود این همه اصرار بر تزریق واکسن، سازمان کنترل بیماری‌های واگیردار آمریکا توصیه می‌کند اگر در گذشته به واکسن آنفلوانزا واکنش آلرژیک نشان داده‌اید، از تزریق آن خودداری کنید.


علائم آنفلوانزا چیست؟


آنفلوانزا از این نظر با سرماخوردگی تفاوت دارد که علائم آن معمولاً حادتر است. افراد مبتلا به سرماخوردگی به احتمال زیاد دچار آبریزش بینی یا گرفتگی بینی می‌شوند، در حالی که علائم آنفلوانزا اغلب در مبتلایان به صورت تب، سرفه خشک، خستگی، لرز، درد مفصل یا درد عضلات ظاهر می‌شود. بیشتر اوقات افراد مبتلا به آنفلوانزا آن قدر ناخوش‌احوال‌اند که قادر به انجام کاری نیستند اما چگونه می‌توان آنفلوانزا را از کووید-19 تفکیک کرد؟


علائم آنفلوانزا و کووید-19 در بخش‌هایی با یکدیگر همپوشانی دارند؛ بنابراین اگر تب دارید، سرفه مداوم دارید یا حس بویایی یا چشایی خود را از دست می‌دهید، باید خود را قرنطینه کرده و برای آزمایش کووید-19 اقدام کنید.


واکسن


 محققان یکی از راه‌های ممکن برای تشخیص و تفکیک این دو بیماری تنفسی را علائم آنها تعیین کرده‌اند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که علائم  کووید-19 برای اولین بار به این صورت ظاهر می‌شود: تب، سپس سرفه و درد عضلانی، به دنبال آن حالت تهوع، و یا استفراغ و اسهال. به گفته دانشمندان؛ مشکلات دستگاه گوارش یکی از علائم ویروس کروناست که آن را از سایر بیماری‌ها جدا می‌کند و به پزشکان کمک کند تا آن را تشخیص دهند.


همچنین گرفتگی بینی از علائمی است که کووید-19 و آنفلوانزا را از سایر بیماری‌ها در این زمستان تفکیک می‌کند. در مطالعاتی که اخیراً در مجله رینولوژی منتشر شده است یکی از تفاوت‌های اصلی کووید-۱۹ با سایر بیماری‌های تنفسی از دست دادن حس بویایی و چشایی است، درواقع از دست دادن حس بویایی در افراد مبتلا به کووید-۱۹ یک مشخصه کلیدی تلقی می‌شود.


راه‌های مشترک جلوگیری از آنفلوانزا و کووید-19


بهداشت دست و صورت را به‌خوبی رعایت کنید و قبل از خوردن غذا یا پس از استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی، دستان خود را با آب و صابون بشویید و در صورت بروز علائم آنفلوانزا از تماس غیرضروری با افراد دیگر خودداری کنید. همچنین باید به فاصله‌گذاری اجتماعی ادامه دهید و ماسک بزنید.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب