دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

فناوری تشخیص چهره در جهان/ تکنولوژی در خدمت آرامش بشر

تشخیص چهره یکی از مؤلفه‌های مهم نظارت گسترده است که استفاده از آن در دهه اخیر رشد بالایی داشته است. در این گزارش به وضعیت استفاده از این فناوری در نقاط مختلف جهان می‌پردازیم.
کد خبر : 508799
protivkart.ru_15580008031.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تشخیص چهره یک فناوری قوی در شناسایی هر فرد از روی ویدئو یا عکس دیجیتال است. این فناوری که مبتنی بر هوش مصنوعی و الگوریتم‌های یادگیری عمیق است، قادر بوده با دقت بالایی چهره افراد را شناسایی کند. در روند شناسایی چهره، تصویر ورودی با تصاویری که در بانک اطلاعاتی موجود است مورد بررسی و مطابقت قرار می‌گیرد.


فناوری تشخیص چهره کاربردهای بسیاری در شناسایی دزدان، امنیت مدارس، حوزه سلامت، سیستم‌های امنیتی و غیره داشته و در سال‌های اخیر استفاده گسترده‌ای از آن صورت گرفته است.


در حال حاضر فناوری تشخیص چهره در تعداد فزاینده‌ای از نقاط مختلف جهان، از دوربین‌های مداربسته عمومی گرفته تا سیستم‌های شناسایی بیومتریک در فرودگاه‌ها، متداول است.



یک شرکت تحقیقاتی، 194 کشور را بر اساس میزان نظارت طبقه‌بندی کرده است. از این تعداد 98 کشور از این فناوری استفاده می‌کنند. این فناوری در 12 کشور تأیید شده، اما اجرایی نشده است. 12 کشور نیز درحال بررسی این فناوری هستند. اما فناوری تشخیص چهره در 68 کشور استفاده نمی‌شود و 3 کشور نیز استفاده از آن را ممنوع کرده‌اند.


وضعیت تشخیص چهره در سراسر جهان


آمریکای شمالی، آمریکای مرکزی و کارائیب


اخیراً وزارت امنیت میهن ایالات‌متحده طرح «خروج بیومتریک» خود را رونمایی کرد که هدف آن استفاده از فناوری تشخیص چهره برای همه مسافران هوایی تا سال 2023 است. آنها از این طریق ویزای افراد را کنترل می‌کنند.



طبق نظرسنجی «مرکز تحقیقات پیو» (Pew Research)، شاید جای تعجب داشته باشد که 59٪ از آمریکایی‌ها درواقع طرفدار اجرای فناوری تشخیص چهره هستند، و آن را برای اجرای قانون تأیید می‌کنند. بااین‌حال، برخی از شهرها مانند سانفرانسیسکو با استناد به اینکه احتمال سوءاستفاده توسط دولت وجود دارد، اقدام به ممنوعیت نظارت با این فناوری کردند.


فناوری تشخیص چهره می‌تواند به‌طور بالقوه پس از یک فاجعه طبیعی به کار گرفته شود. پس از برخورد طوفان «دوریان» در اواخر تابستان سال 2019، باهاما برای شناسایی هزاران انسانی که مفقود شده بودند، یک پایگاه‌داده مبتنی بر بلاک‌چین راه‌اندازی کرد.


اروپا


بلژیک و لوکزامبورگ دو مورد از کشورهایی هستند که به‌طور رسمی با استفاده از فناوری تشخیص چهره مخالفت می‌کنند. آنها معتقدند اتحادیه اروپا پناهگاهی برای آزمایش و نظارت بیومتریک غیرقانونی بوده است.



پس از شیوع کرونا استفاده از فناوری تشخیص چهره برای نظارت بر اوضاع قرنطینه افزایش یافت. به‌عنوان‌مثال در کشور روسیه، مقامات برای بررسی نقض قوانین قرنطینه توسط ناقلان احتمالی ویروس کرونا، به فناوری تشخیص چهره تکیه کرده‌اند. در مسکو بیش از 100هزار دوربین با قابلیت تشخیص چهره در حال کار هستند.



آسیای شرقی و اقیانوسیه


در نبرد با ویروس کرونا، ردیابی تماس از طریق شناسایی بیومتریک در کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، تایوان و سنگاپور به ابزاری متداول برای کاهش سرعت عفونت تبدیل شد. در برخی موارد، استفاده از فناوری تشخیص چهره برای نظارت بر دمای بدن افراد و همچنین مشخص کردن افرادی که ماسک نزده‌اند، به کار می‌رود.


کشور چین اغلب به‌عنوان مورد مشهور در استفاده از نظارت انبوه استناد می شود و این کشور بالاترین نسبت دوربین‌های مدار بسته به شهروندان در جهان را دارد، به‌طوری که برای هر 12نفر 1 دوربین وجود دارد.


چین در بخش صادرات نیز موفق عمل کرده و طبق پیش‌بینی‌ها تا سال 2023 بزرگ‌ترین مجری در بازار جهانی فناوری تشخیص چهره خواهد بود.



آفریقا


درحالی‌که قاره آفریقا در حال حاضر کمترین درصد فناوری تشخیص چهره در حال استفاده را دارد، اما این کسری ممکن است زیاد طولانی نشود. چندین کشور آفریقایی مانند کنیا و اوگاندا، هزینه‌ها و فناوری ارتباطات از راه دور، نظارت و زیرساخت را از شرکت‌های چینی (به‌ویژه هواوی) دریافت کرده‌اند.


اگرچه شرکت هواوی ادعا می‌کند که این امر باعث شده است که نرخ جرم منطقه‌ای روبه کاهش باشد، بااین‌حال برخی از فعالان نسبت به این همکاری احتیاط دارند.


خاورمیانه و آسیای میانه


فناوری تشخیص چهره در این منطقه بخصوص برای مقاصد نظامی، گسترده است. در ترکیه 30 فروند هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) بومی این کشور به نام کامی‌کازه از هوش مصنوعی و تشخیص چهره برای امنیت مرزها استفاده می‌کنند.



همچنین رژیم صهیونیستی در 27 ایستگاه بازرسی کرانه باختری، شهروندان فلسطینی را تحت نظارت دارد.


در مناطق دیگر خاورمیانه، پلیس در امارات متحده عربی عینک‌های هوشمندی را خریداری کرده است که می‌تواند برای اسکن جمعیت استفاده شود، درصورتی‌که چهره شخص با اطلاعات بانک داده همخوانی داشته باشد، روی صفحه‌نمایش تعبیه شده در عینک نشان داده می شود. درنتیجه این امر کار پلیس را راحت‌تر کرده است.


در قزاقستان، فناوری تشخیص چهره به‌طور کامل در گذرگاه‌های عمومی استفاده می‌شود.


آمریکای جنوبی


استفاده از فناوری تشخیص چهره در آمریکای جنوبی بیشتر باهدف سرکوب جرم صورت گرفته است. به‌عنوان‌مثال این فناوری در کشور برزیل باعث شد تا یک فرد جنایتکار که تحت تعقیب اینترپل قرار داشت، دستگیر شود.



فناوری تشخیص چهره با موافقان و مخالفان زیادی همراه است. از طرفی این فناوری در خدمات شهری، تأمین امنیت و غیره کاربردهای بسیاری دارد، اما از طرفی دیگر مردم نگران حریم خصوصی خود هستند و معتقدند جمع‌آوری داده‌های تشخیص چهره بدون اطلاع و رضایت آنها برخلاف قوانین حریم شخصی است. با وجود این موارد، فناوری تشخیص چهره در دهه اخیر رشد بالایی داشته و طبق پیش‌بینی‌ها بازار این فناوری تا سال ۲۰۲۵ به ۱۲ میلیارد دلار می‌رسد. اما شیوع کرونا نیز محرکی برای این فناوری بود و موجب شد استفاده از آن بیشتر از گذشته رونق پیدا کند.


انتهای پیام/4112/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب