دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 مرداد 1399 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

تلاش برای توانمندسازی دانشجویان در گود رقابت/ بنیاد نخبگان دست‌ به‌ کار شد

طرح شهید بابایی رقابت مسئله‌محوری برای ایجاد روحیه رقابتی، توانمندسازی و مهارت‌افزایی دانشجویان و نیروی انسانی جوان است تا برای بازار کار همواره در حال تغییر آماده شوند.
کد خبر : 504727
3210556.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-هانا حیدری؛ طرح شهید عباس بابایی یکی از طرح‌های بنیاد ملی نخبگان برای توانمندسازی دانشجویان است که به صورت رقابت مسئله‌محور برگزار می‌شود. این طرح جدید که قوانین و مقررات آن بهار امسال به تصویب رسید، باعث ایجاد روحیه رقابتی در نیروی انسانی جوان می‌شود. هدف از بنا نهادن طرح شهید بابایی مهارت‌افزایی و توانمندسازی نیروی انسانی و آماده‌سازی آنها برای بازار کار است. 


 این رقابت مسئله‌محور که پلی میان صنعت و دانشگاه ایجاد می‌کند، راهی برای حل مسائل نهاد، شرکت‌ها و صنایع توسط دانشجویان است. در هر دوره ابتدا دانشجویان را با مسئله مطرح‌شده آشنا می‌کنند، سپس دوره‌های آموزشی قبل از برگزاری رقابت برای شرکت‌کنندگان برگزار می‌شود. دوره‌های توانمندسازی در حین برگزاری دوره نیز ادامه دارند.



از صنعت تا دانشگاه


صنایع، نهادها و شرکت‌های دولتی و خصوصی که مسئله و مشکلی دارند، به دنبال راه‌حلی برای رفع آن هستند، می‌توانند از طرح شهید بابایی استفاده کنند. نهاد صاحب مسئله مشکل یا چالش خود را شرح می‌دهد و این امر تبدیل به موضوعی برای برگزاری رقابت میان دانشجویان می‌شود. در این مسابقه دانشجویان به شکل انفرادی و تیمی روی مسئله و راهی برای حل آن کار می‌کنند و در نهایت یک تا سه طرح به عنوان برگزیده انتخاب می‌شوند.


به گفته محمدعمار امینی، دستیار معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان؛ مسائل پیشنهادی از سوی صنایع، نهادها و شرکت‌ها به شورای راهبری  طرح شهید بابایی ارائه می‌شوند. در این شورا مشخص می‌شود که پیشنهادات با استانداردهای رقابت مسئله‌محور شهید بابایی مطابقت دارد یا خیر. پس از تأیید موضوع، رقابتی در خصوص برای حل مسئله مذکور برگزار می‌شود.


در برگزاری رقابت مسئله‌محور شهید بابایی محدودیتی وجود ندارد. ممکن است 10 کارگزار مختلف در یک سال روی 10 مسئله از 10 نهاد مختلف کار کنند که در نهایت منجر به برگزاری 10 رویداد رقابتی شود. 



طرح شهید بابایی ویژه دانشجویان کارشناسی


با وجود این که طرح شهید بابایی به طرح شهید احمدی روشن شبیه است؛ اما ماهیت آنها با یکدیگر تفاوت دارد. طرح شهید احمدی روشن یکی دیگر از برنامه‌های بنیاد ملی نخبگان برای توانمندسازی نیروی انسانی است. در این طرح اکثر شرکت‌کنندگان دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند. در طرح شهید احمدی روشن دانشجویان طی سال تحصیلی روی مسئله مشخصی کار می‌کند و بحث رقابت وجود ندارد .


این در حالی است که  طرح شهید بابایی به شکل رقابت مسئله‌محور برگزار می‌شود و جامعه هدف آن دانشجویان کارشناسی هستند. رقابتی بودن این طرح نه‌تنها جذابیت آن را افزایش می‌دهد بلکه نتیجه بهتری را حاصل می‌کند. همچنین در طرح شهید بابایی جوایزی برای سه تیم برگزیده در نظر گرفته می‌شود. برخی از این جوایز از سوی بنیاد ملی نخبگان، برخی دیگر از سوی نهاد صاحب مسئله به برگزیدگان اعطا می‌شود.



توانمندسازی دانشجویان برای بازار کار


یکی از استانداردهای طرح شهید بابایی برگزاری برنامه توانمندسازی برای شرکت‌کنندگان است. این دوره‌های توانمندسازی قبل و در حین برگزاری رقابت برای تمامی شرکت‌کنندگان و بعد از اتمام رقابت برای برگزیدگان  برگزار می‌شود. با توجه به برگزاری دوره‌های مهارت‌افزایی و توانمندسازی طی رقابت، شرکت‌کنندگان علاوه‌ بر یادگیری مهارت مورد نیاز بازار کار، تجربه‌های مفیدی نیز به دست می‌آورند.


امینی می‌گوید؛ وقتی فرد یا تیمی برگزیده رقابت شهید بابایی می‌شود لزوما بدین معنا نیست که در شرکت یا نهاد صاحب مسئله مشغول به کار خواهد شد. ممکن است نهاد صاحب مسئله تنها راه‌حل را بخواهد یا قصد جذب چند نیروی انسانی از میان شرکت‌کنندگان را داشته باشد. حتی ممکن است نهاد صاحب مسئله به برگزیدگان کمک کند تا کسب‌وکاری تأسیس کنند. اهداف هر نهاد و شرکتی از برگزاری رقابت متفاوت است.



اولویت موضوعی در طرح شهید بابایی وجود دارد؟


نیازهای کشور  از اولویت‌های موضوعی این رقابت مسئله‌محور هستند اما این امر بدین معنا نیست که اگر نهاد یا شرکتی مسئله‌ای خارج از این اولویت‌ها را مطرح کند، مورد پذیرش قرار نگیرد. از آنجایی که هزینه‌های برگزاری رقابت و دوره‌های توانمندسازی توسط  شرکت یا نهاد صاحب مسئله برگزار می‌شود و از سوی دیگر فرصتی برای توانمندسازی دانشجویان فراهم می‌شود، امکان برگزاری این رقابت برای طیف وسیعی از موضوعات وجود دارد.


به گفته امینی؛ از آنجایی که دور نخست طرح شهید بابایی قرار است در سال جاری برگزار شود، محدودیت‌هایی در خصوص موضوع وجود ندارد اما اگر در آینده تعداد رویدادها افزایش پیدا کند و با محدودیت منابع مواجه شویم شاید نظام موضوعاتی در نظر گرفته شود. 


گاهی اوقات موضوع رقابت توسط نهاد صاحب مسئله ارائه می‌شود، گاهی اوقات کارگزار مسئله‌ را مطرح می‌کند و سپس با نهادهای ذی‌ربط برای سرمایه‌گذاری گفتگو می‌کند و گاهی اوقات نیز بنیاد ملی نخبگان به عنوان نهاد حاکمیتی مسائل اولویت‌دار ملی را مطرح می‌کند.


آماده‌سازی نیروی انسانی برای بازار کار آینده


 امینی می‌گوید؛ اکثر پیشنهادهایی که تاکنون ارائه شده از سوی کارگزار و نهادهای صاحب مسئله بوده البته بنیاد نیز مسائلی را مطرح کرده است که تمامی آنها در حال بررسی هستند. تاکنون 6 موضوع به مرحله نهایی رسیده و قرار است  رقابت‌های آنها برگزار شود.


با توجه به این که نیازهای بازار کار به سرعت در حال تغییر است، مهارت‌افزایی و توانمندسازی نیروی انسانی بهترین روش برای تأمین نیاز صنایع است.  نیروی انسانی باارزش‌ترین سرمایه یک کشور به شمار می‌رود، بنابراین آموزش و تربیت این نیروی انسانی و تجهیز آنها به مهارت‌های روز نه‌تنها باعث  حل مسائل و چالش‌های کشور می‌شود بلکه منجر به سرعت گرفتن چرخش اقتصاد خواهد شد.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب