دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 اسفند 1393 - 13:30
در همایش اجتماعی سازی مبارزه با مواد مخدر در واحد تهران غرب مطرح شد؛

آمارهای نگران‌کننده از اعتیاد در ایران و جهان/ جهان 240 میلیون معتاد دارد

مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، آمارهایی را از مصرف مواد مخدر و سن مصرف کنندگان در ایران و جهان اعلام کرد و بر ضرورت آموزش در خصوص مواد مخدر از سال‌های ابتدایی تحصیلات تاکید کرد.
کد خبر : 5028

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دکتر حمید صرامی در همایش اجتماعی سازی مبارزه با مواد مخدر که عصر یکشنبه در ساختمان دانشکده فنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب برگزار شد، مواد مخدر و روانگردان‌ها را به عنوان یک معضل و تهدید اجتماعی توصیف کرد و افزود: به همین دلیل ضرروت دارد تا مبارزه با مواد مخدر به شکل اجتماعی در بیاید.


مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با مقایسه شرایط قرن های 18 و 21 میلادی عنوان کرد: تغییر در ارزش ها و سبک های جدید زندگی، وجود شبکه های ماهواره ای و ابرازهای تبلیغاتی همه از مواردی است که در قرن 21 بروز پیدا کرده است به طوری که در قرن 18 جامعه با یک تهدید سخت روبه رو بود اما امروزه یک تهدید نرم جامعه را تهدید می کند.


صرامی با توجه به پرسش هایی که ممکن است در ذهن برخی از دانشگاهیان و شهروندان ایجاد شود، خاطرنشان کرد: ممکن است برخی بپرسند که چرا قوه قضاییه با عاملان خرید و فروش این مواد قاطعانه و با احکام سنگین برخورد نمی کند، یا اینکه پرسیده شود چرا عوامل گرایش به اعتیاد نظیر بیکاری رفع نمی شود؟، اینکه چرا از آموزش های مربوط به مبارزه و پیشگیری از اعتیاد خبری نیست هم سوال دیگری است که ممکن است ایجاد شود. برخی هم ممکن است بگویند چرا مواد مخدر در کشور ما مانند هلند که ماری جوانا تا سقف پنج گرم در آن آزاد است، آزاد نمی شود و برخی هم ممکن است از آن سو مطرح کنند باید تمام معتادها را جمع کرد تا درس عبرت شود و سوال های دیگر که باید برای همه آنها جوابی مناسب یافت.


وی با بیان اینکه از میان 173 کشور جهان که با پدیده مواد مخدر روبه رو هستند، غالبا معتقدند که مسیر جهان از یک موقعیت معلوم به سمت یک موقعیت نامعلوم در حال حرکت است، گفت: درست مانند واگنی که مردم جهان سوار بر آن شده اند و از هر سو بر آن هجمه هایی وارد می شود.


مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با توجه به اینکه فقدان مهارت های اجتماعی و زیستی مشکلات زیادی را در جامعه پدیدآورده است، عنوان کرد: مواد مخدر و روانگردان ها امروزه به شکل پویا، هوشمند، فعال، دینامیک در حال گسترش است و از رفتارهای غلط جوانان سوءاستفاده می کند تا در میانشان شیوع پیدا کند. بنابراین باید برای پویا شدن جوانان وارد عمل شویم. سیر تحول مواد مخدر از تریاک تا شیشه و انوع روانگردان ها امروز نشان می دهد که مواد مخدر چقدر پویا و فعالانه در حال گسترش است.


صرامی با بیان اینکه اعتیاد افراد با سنین، جنسیت، تحصیلات را به دلایل مختلف تهدید می کند، گفت: امروز حتی فرزندان معتادی از مادران و پدران معتاد در حال تولد هستند.


ایران تنها کشوری که معتادان متاهل آن از مجردان بیشتر است



مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر، ایران را به عنوان تنها کشوری در جهان که تعداد معتادان متاهل در آن بیشتر از معتادان مجرد است دانست و با ابراز تاسف از این موضوع عنوان کرد: این موضوع ناشی از فقر عملکرد برخی دستگاه های ما برای انتقال مفاهیم علمی در حوزه اعتیاد است، باید از سال های کودکستان و ابتدایی تا دوران دانشگاه جوانان با موضوع اعتیاد آشنا شوند.


صرامی با تاکید بر اینکه باید در این موضوع صریح صحبت کرد، گفت: عدم رضایت عاطفی، عدم رضایت جنسی و مشکلات اقتصادی سه مولفه اصلی گرایش افراد به مواد مخدر به ویژه در میان افراد متاهل است.


دستگیری بیش از چهار میلیون نفر در حوزه مواد مخدر از ابتدای انقلاب تاکنون


وی افزود: از ابتدای انقلاب تاکنون بیش از چهار میلیون نفر در حوزه مواد مخدر دستگیر شده اند، از این میان 30 درصد تکراری بودند. اما آیا با این تعداد دستگیری معضل مواد مخدر و اعتیاد حل شده است؟ اکنون در دانشگاه ها دیده می شود برگه های ال اس دی بسیار ارزان خرید و فروش می شود.


مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با توجه به فعالیت مافیای مواد مخدر اظهار کرد: در راستای مبارزه با مواد مخدر فعالیت های زیادی صورت گرفته است؛ 300 کیلومتر از مرزهای شرقی را دیواری هشت متری کشیده شده و بالای این دیوارها هم سه متر سیم خاردار قرار دارد، اما متاسفانه در مقابل مافیای مواد مخدر هم آمد مواد مخدر دیگری مانند شیشه و امثال آن را تولید می کند.


سالانه 183 هزار نفر به علت مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می دهند


صرامی با ارائه تحلیلی از وضعیت جهان در حوزه مصرف مواد مخدر، ادامه داد: سن مصرف مواد مخدر از 22 سال به 18 سال رسیده و تعداد زنان معتاد هم افزایش داشته است. سالانه 183 هزار نفر هم به علت مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می دهند. همچنین در سطح جهان 240 میلیون معتاد داریم.


وی در جمع دانشجویان تحلیلی هم از وضعیت اعتیاد در کشورمان ارائه و خاطرنشان کرد: در طول 35 سال مبارزه جدی با مواد مخدر در کشورمان و تقدیم 3750 شهید ،12 هزار جانباز در این راه جان خود را نثار حفظ جوانان و از بلای خانمان سوز اعتیاد کرده اند. البته در این بین بیش از چهارمیلیون نفر نیز دستگیر شده اند. در این مدت 8 هزار تن انواع مواد مخدر هم که از سمت افغانستان وارد کشور شده بود، کشف شده است.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه بر اساس آمارها در سال 50 هزار نفر به علت سومصرف مواد و ناخالصی های موجود در آن فوت می کنند، ادامه داد: ناخالصی های مواد مخدر زیاد شده است و مواد مخدر با افزایش قیمت همراه بوده است همینطور روزانه 8 نفر به دلیل مصرف مواد مخدر در کشورمان جان خود را از دست می دهند.


65 درصد همسرآزاری ها، 55 درصد طلاق ها،20 درصد منکرات، 23 درصد خشونت ها با اعتیاد مرتبط هستند


وی آمارهایی در خصوص پیامدهای مصرف مواد مخدر نیز ارائه کرد و گفت: 65 درصد همسرآزاری ها، 55 درصد طلاق ها،20 درصد منکرات، 23 درصد خشونت ها همه به اعتیاد مرتبط هستند.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر از ضرر 10 هزار میلیارد تومانی اعتیاد به اقتصاد کشور نیز خبر داد و گفت: 3 هزار میلیارد این رقم گردش صرف خرید مواد از سوی معتادان می شود و به قولی دود می شود. 3 هزار میلیارد دیگر هم صرف هزینه های دستگیری و محاکمه می شود و در نهایت فرد دستگیر شده به دلیل فقدان حمایت پذیری، دوباره به اعتیاد باز می گردد.


دامنه اعتیاد قشر دانش آموز و دانشجو را درگیر کرده است


صرامی آمارهایی را نیز درباره سن و سال معتادان در کشور اعلام کرد و ادامه داد: 58 درصد معتادان زیر 35 سال سن دارند، 13 درصدشان نیز بین 15 تا 19 سال سن دارند که این یعنی دامنه اعتیاد حتی قشر دانش آموز و دانشجو را نیز درگیر کرده است.


وی ادامه داد: بر اساس نتایج تحقیقاتی که در دانشگاه های دولتی انجام شده است، 2.6درصد دانشجویان به مصرف مواد مخدر مبادرت کرده اند. همچنین 1.5 درصد دانشجویان علوم پزشکی نیز به مصرف مواد مخدر مبادرت کرده اند.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر اضافه کرد: در دانشگاه آزاد اسلامی هم با همکاری دکتر واشقانی تحقیقاتی را در این خصوص آغاز کرده ایم.


21 درصد از معتادان دارای مدرک لیسانس و فوق لیسانس و دکتری هستند


صرامی با بیان اینکه 21 درصد از کسانی که گرفتار اعتیاد شده اند، دارای مدرک لیسانس و فوق لیسانس و حتی دکتری هستند، گفت: دیگر مانند گذشته نیست که بگویند معتادها بی سواد هستند.به گزارش آنا، وی با اشاره به 12 استانی که دارای وضعیت گران کننده در حوزه اعتیاد هستند، نیز گفت: زنجان و چهارمحال بختیاری نیز در رده آخر این جدول قرار دارند.



مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر فقر اطلاعات را از عوامل گرایش به مصرف مواد مخدر اعلام کرد و گفت: افرادی که از روی کنجکاوی دست به مصرف مواد می‌زنند مانند افرادی هستند که بدون تسلط به شنا و از روی کنجکاوی وارد دریا می شوند. بنابراین باید حجم اطلاعات، آموزش های مهارت و ارتباط با دانشجویان افزایش یابد.


حمایت مالی از پایان‌نامه های دانشجویی


صرامی خبری خوش برای دانشجویان نیز داشت و گفت: دانشجویانی که پایان نامه خودشان را در یکی از موضوعاتی که در سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری آمده است انتخاب کنند از حمایت های مالی ما نیز برخوردار خواهند شد.


به گزارش آنا، در ابتدای این همایش معاون امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با تشکر از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی به واکاوی مشکلات و بحران‌های پیش روی جوانان و نقش خانواده و دانشگاه در زمینه اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر پرداخت و به پیشینه فرهنگی و اجتماعی غنی کشور در مواجه با بحران های اجتماعی اشاره کرد.


سیاوش شهریور گفت: در ادبیات هیچ ملتی مانند ما شعر و نثر خود را نمایان نکرده است، اینها جزئی از گفتمان و بن مایه های اجتماعی روزمزه در آمده است، امروز در زمینه های بحران هایی روبرو هستیم که در دنیای امروز از آن به عنوان بحران های اجتماعی یاد می شود، خوشبختانه با توجه پیشینه غنی و فرهنگی ملت ما توانسته است تمامی این بحران ها را به خوبی پشت سر بگذارد، در زمینه حل بحران ها از یک سو خانواده به عنوان اولین جایی که فرد در آن رشد و نمو می یابد مطرح می شود و از سوی دیگر دولت قرار دارد.


معاون امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با توجه به برنامه های نهادهای مرتبط دولتی با مقوله اعتیاد گفت: اعتیاد مسئله ای است که تنها یک بعد ندارد از همین رو تلاش مداوم تمامی ارکان ها و نهاد ها را در این زمینه می طلبد. در این میان دانشگاه و محیط های آموزشی به دلیل اینکه بعد از خانواده می توانند بیشترین تاثیر را در روحیه و رشد و بالندگی افراد داشته باشند از اهمیت دو چندانی برخوردارند.


شهریور افزود: احساس نبود عاطفه جمعی در جوانان باعث ایجاد افسردگی می شود، همه اینها به اضافه شرایط روحی و ذهنی جوانان زمینه های ایجاد و روی آوری به این بلای خانمان سوز را افزایش می دهد که امید است با ادامه کارگروه ها و این برنامه ها که دانشگاه آزاد واحد تهران غرب به حق در این زمینه خوب عمل کرده اند بتوانیم تاثیر ماندگاری در این زمینه داشته باشیم.


وی خطاب به دانشجویان خاطرنشان کرد: دانشجویان باید به اعتیاد به عنوان عامل و بلای توسعه پایدار نگاه کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب