تغییر مشاغل با اتوماسیون/ فناوری جدید، شغلهای سنتی را حذف میکند؟
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در شرایط نامشخص اقتصادی کنونی، برخی استدلال میکنند كه شرکتها برای برطرف كردن چالشهای بیماری همهگیر کرونا، به اجرای اتوماسیون سرعت میدهند.
مطالعه اخیر دانشگاه جورجیا این روند را بهاینصورت پیشبینی میکند: در حقیقت، به دلیل نگرانی در مورد شیوع ویروس و همچنین اقدامات فاصلهگذاری اجتماعی، صنایع مختلف مجبور شدهاند از فناوریهای دیجیتال در آموزش، تجارت و پزشکی استفاده خلاقانه کنند. بنابراین این موارد باعث افزایش سرعت انتقال به سمت اتوماسیون میشود.
باتوجه به بیماری همهگیر کنونی، بحث قدیمی پیرامون اینکه آیا اتوماسیون باعث ایجاد یا حذف شغل میشود، وارد پیچیدگی جدیدی شده است. اما برای فهمیدن چگونگی تأثیرگذاری اتوماسیون در مشاغل در هنگام بروز ویروس کرونا، ابتدا باید نگاهی بیندازیم که این موضوع قبل از بحران کرونا بهکجا رسیده بود.
آیا اتوماسیون موجب ایجاد، تغییر یا حذف مشاغل میشود؟
موضوع اصلی بر سر اینکه آیا اتوماسیون باعث ایجاد، تغییر و یا از بین رفتن شغل میشود، متمرکز است و نظرات متفاوتی روی آن وجود دارد.
به گفته سامی آتیا، مدیرعامل شرکت Robotics & Motion، فناوری اتوماسیون بیش از آنکه موجب حذف شغل شود، درواقع شغلهای بیشتری را ایجاد خواهد کرد. یک استاد دانشگاه MIT نیز معتقد است اتوماسیون باعث تغییر شغلهای کنونی خواهد شد. همچنین اندرو ینگ، نامزد ریاست جمهوری آمریکا در سال 2020، ادعا میکند اتوماسیون به کارگران آسیب زده و شغلها را از بین میبرد.
این گفتهها همه گمانهزنیهایی است که با اتوماسیون امکان دارد اتفاق بیفتد. اما دادههای مربوط به تلاشهای گذشته برای اتخاذ اتوماسیون به ما چه میگویند؟ براساس مطالعات انجامشده توسط نارون عجم از دانشگاه MIT و پاسکال رستری پو از دانشگاه بوستون، اتوماسیون از دهه 1980 به بعد نابرابری، دستمزدها و بهرهوری را بدتر کرده است.
بااینحال، ماهیت اتوماسیون با سرعت زیادی در حال تغییر است و نابودی شغل تضمینشده نیست. اگر به نمونههای گذشته مانند انقلاب صنعتی نگاه کنیم، فناوری منجر به از بین رفتن شغل شد، اما درنهایت مشاغل جدیدی را ایجاد کرد.
همچنین، بسیاری از اتوماسیونهای امروزی برای جایگزین کردن کارگران نبوده بلکه برای از بین بردن وظایف روزمره سازمانی (سیستمهای مرتبط با امور فناوریاطلاعات، واحدهای منابع انسانی و حسابداری) طراحی شده است. برای مثال یک مهندس داده را با استفاده از پلتفرم مدیریت داده برای خودکارسازی انتقال به زیرساخت ابری در نظر بگیرید. این نوع اتوماسیون باعث میشود تا بسیاری از مشغلههای کاری او از بین رفته و زمان او آزاد شده تا به وظایف مهمی که نیاز به تخصص وی دارند بپردازد. این امر مانند برخی از اشکال اولیه اتوماسیون نیست، جایی که ماشینها بهطور کامل جایگزین کارگران مونتاژ شدند.
فرایند اتوماسیون چند ماه پیش، قبل از همهگیری کرونا، در این مرحله قرار داشت. از آن زمان، ماهیت کار به طرز چشمگیری (شاید برای همیشه) تغییر کرده است. و اکنون برخی در حال ارزیابی مجدد آینده اتوماسیون هستند.
آیا شرایط ناشی از کرونا، اتوماسیون را به مشاغل تحمیل میکند؟
براساس گزارش دانشگاه جورجیا، این بیماری همهگیر، به دلیل محدودیتهای اجتماعی ایجاد شده، میتواند اتوماسیون را تسریع کند. اقداماتی مانند ماندن در خانه، فاصلهگذاری اجتماعی و ماهیت انتقال ویروس همگی باعث میشود فرایند اتوماسیون برای کارفرمایان جذابتر شود.
براساس این گزارش، برخی از حوزهها که بیشتر در معرض خطر کرونا هستند، بیشتر تمایل به اتخاذ اتوماسیون دارند. وظایفی که میتوان آنها را خودکارسازی کرد شامل 73درصد از خدمات غذایی، 41درصد از خدمات تفریحی و سرگرمی و 44درصد از تجارت عمدهفروشی است. بخشهایی که کمتر در معرض کرونا هستند ازجمله ساختوساز (47٪)، مراقبتهای شخصی (49٪) و تولید (60٪) نیز از پتانسیل اتوماسیون بالایی برخوردارند.
اگرچه این ارقام نگرانکننده به نظر میرسند، اما در گزارش، این صنایع "در معرض" اتخاذ اتوماسیون توصیف میشوند. درواقع این بدان معنا نیست که کارفرمایان قطعاً اتوماسیون را اعمال میکنند. بهکارگیری اتوماسیون در مقیاس بزرگ در حد یک حرف است و برای مثال کلید روشنکردن یک چراغ نیست که بهراحتی انجام شود. اتفاقی که احتمالاً حداقل در ابتدا رخ خواهد داد، اتوماسیون متوسط است که به کارایی کلی کمک میکند.
طبق گفته نیویورکتایمز، شرکت Brain Corp سازنده روباتهای تمیزکننده سطوح، از ماه آوریل شاهد افزایش 13 درصدی مصرف بوده است. شرکت PayPal نیز که در حوزه پرداخت الکترونیک و انتقال وجه آنلاین فعال است، با بسته شدن دفاترش، از روباتهای مکالمه خودکار برای پاسخگویی به سؤالات مشتریانش استفاده کرده است.
این گزارشها نشان میدهند که در طول همهگیری کرونا، اتوماسیون در حال افزایش است. اگرچه عدم تطابق بین پیشبینیهای کارشناسینشده با واقعیت باید ذکر شود.
درنهایت، میزان اختلال شغلی میتواند به خود ویروس وابسته باشد. درواقع اگر واکسن کرونا تا پایان سال آماده شود، ممکن است مشاغل عجلهای برای اتوماسیون نداشته باشند. اما اگر ویروس تا سال 2022 ادامه پیدا کند، اتوماسیون ممکن است بسیار جذابتر شود. اگرچه، برای اکثر مشاغل کوچک، اتوماسیون هزینه غیرقابلکنترلی را به بار میآورد. اما فروشگاههای زنجیرهای و مشاغل بزرگ بودجه لازم برای سرمایهگذاری در این زیرساخت جدید را دارند.
درباره آنچه اتفاق خواهد افتاد و آنچه که در حال حاضر اتفاق میافتد بحثهای زیادی وجود دارد. درواقع در دوران شیوع کرونا، اتوماسیون مزایای بسیاری را به کارگران ارائه داده است.
در حال حاضر اتوماسیون برای کارگران چه معنی دارد؟
علیرغم تمام صحبتهایی که درباره از بین رفتن مشاغل توسط اتوماسیون وجود دارد، این فناوری درواقع به کارگران کمک میکند تا در طول همهگیری کرونا ایمن و کارآمد باشند. اتوماسیون در اصل مربوط به حذف انسان از فرآیندهای کاری است. این امر در شرایط عادی موجب کارآمدی میشود، اما باوجود ویروس کرونا، باعث افزایش ایمنی نیز خواهد شد.
اتوماسیون میتواند برای بسیاری از افراد از قبیل کارمندان فروشگاهها و سوپرمارکتها، پرستاران، منشیهای بیمارستان، افسران پلیس و غیره مفید باشد و آنها را از تماسهای اضافی نجات دهد.خودکارسازی گیشههای پرداخت، تصویربرداری پزشکی مبتنی بر یادگیری ماشین، خودکارسازی فرمهای پذیرش و تشخیص هویت مبتنی بر هوش مصنوعی، همگی میتوانند ارتباط انسان را محدود کرده و از انتشار ویروس جلوگیری کنند.
اتوماسیون حتی میتواند به مشاغل عادی کمک کند که با رعایت نکات ایمنی مناسب به کار خود برگردند. برای مثال تولید را در نظر بگیرید؛ بهمنظور حفظ فاصله اجتماعی، برخی مشاغل تولیدی از روباتهای مشارکتی (Cobots) بهعنوان بخشی از خط مونتاژ استفاده میکنند. مشاغلی که باید با 25 الی 50 درصد ظرفیتشان کار کنند، میتوانند از روباتهای مشارکتی ضمن کسب ایمنی، برای پویایی کسبوکار خود استفاده کنند.
بازده و راندمان کاری اتوماسیون نیز در زمان کرونا اهمیت جدیدی به خود گرفته است. یک پزشک را تصور کنید که در مطب به تهیه فرمهای بیمه میپردازد. یک برنامه بینایی کامپیوتر میتواند برگهها را اسکن، دادهها را استخراج کرده و پروندههای بیمهای کاملی ایجاد کند. این امر باعث میشود پزشک وقت خود را صرف بهترین کار ممکن یعنی معالجه بیماران کند. اتوماسیون همچنین میتواند خطاهای پرهزینه انسان را کاهش دهد. بهعنوانمثال، خودکارسازی سیستمهای کنترل در بیمارستانها میتواند خطاهای پزشکی را در بیمارستانها کاهش دهد.
درمجموع میتوان گفت ویروس کرونا یک متغیر عظیم برای اتوماسیون است. یکی از مهمترین تأثیرات اتوماسیون در دوران کرونا، این است که انجام وظایف ایمنتر و مؤثرتر شد. همچنین مشاغلی که بهدلیل اعمال محدودیتها مجبور هستند با ظرفیت کمتری کار کنند، میتوانند با بهکارگیری اتوماسیون بهرهوری خود را افزایش دهند.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/