دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 اسفند 1397 - 14:35
نگاه آنا به یک مطالبه؛

«عدالت» و «شفافیت» اولین مطالبه جنبش دانشجویی از رئیس قوه قضائیه

جنبش دانشجویی پس از انتصاب رئیس جدید قوه قضائیه مطالبات بسیاری از وی داشته است که «عدالت» و «شفافیت» اولین مطالبه جنبش دانشجویی از رئیسی است.
کد خبر : 368955
AG8I0595.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - محسن محمدی، قوه قضائیه یکی از قوای سه‌گانه جمهوری اسلامی ایران است که برای پی بردن به اهمیت جایگاه آن می‌توان به قانون اساسی که عصاره آرمان‌های ملت ایران است، مراجعه کرد.


در فصل یازدهم قانون اساسی، قوه قضائیه را قوه‌ای مستقل، پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت معرفی کرده است.


عجین شدن عنوان «عدالت» و قوه قضائیه، وظایف و مسئولیت‌های این نهاد را سنگین‌تر می‌کند.


پس از انتصاب حجت‌الاسلام و المسلمین سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه‌قضائیه، جنبش دانشجویی نیز به‌عنوان جریان پیشرو، مطالبه‌گر و آرمان‌خواه نسبت به این انتصاب واکنش نشان داده و با انتشار نامه، بیانیه و یادداشت‌هایی دغدغه‌ها و مطالبات خود را بیان کردند.


رئیس قوه قضائیه محاکمه سران فتنه را فراموش نکند


بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی سهند تبریز طی بیانیه‌ای با اشاره به انتصاب رئیس جدید قوه قضائیه هشت مطالبه از وی را بیان کردند.


 بسیج دانشجویی

در ادامه این بیانیه در مورد اولین مطالبه دانشجویان از رئیس جدید قوه قضائیه بیان شده است: تحقق وعده رئیس سابق قوه مبنی بر افشای اسامی قضات فاسد که متأسفانه با پخش دو اسم، پرونده این وعده رئیس قوه قضائیه فیصله داده شد و دیگر پیگیری نشد.


دومین مطالبه دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند تبریز از رئیسی، اجرای دقیق اصل ۱۶۵ قانون اساسی مبنی بر برگزاری علنی دادگاه‌ها مطابق با قانون اساسی که متأسفانه عملاً این بخش از قانون نادیده گرفته شده است؛ عنوان شد.


بسیج دانشجویی درباره دو مورد دیگر از مطالبات خود از رئیس جدید دستگاه قضایی ذکر کرده است: حذف بعضی تشریفات غلط و دست و پاگیر در برخورد با فساد که گاهی باعث تنفسی برای مفسدین و فرار از محاکمه آن‌ها می‌شود؛ تصحیح برخورد قاطع با قاچاق سازمان‌یافته که بارها مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است و متأسفانه شاهد کم‌کاری در این زمینه بوده‌ایم.


در ادامه این بیانیه آمده است: برخورد قاطع و انقلابی با مفسدین متصل به کانون‌های قدرت و ثروت ازجمله برادران رؤسای قوا و در نظر نگرفتن مصلحت‌های سلیقه‌ای که متأسفانه شاهد آن بودیم، همچنین تعیین تکلیف وضعیت برخی پرونده‌ها که سال‌ها مفتوح است و با دلایل مختلف پاسخی به آن داده نمی‌شود؛ پاسخگو بودن قوه در برابر انتقادات و شبهات پیرامون آن و دارا بودن از یک رسانه قوی جهت تنویر افکار عمومی از شبهات مختلف که در ادوار گذشته این بخش در اصل، پاشنه آشیل قوه بوده تا تقویت‌کننده آن باشد.


هفتمین خواسته دانشجویان از رئیسی حضور رئیس قوه در مجامع دانشگاهی و شنیدن صدای قشر نخبگانی جامعه که متأسفانه در دوره‌ قبلی صرفاً دیدار پشت درهای بسته بوده، بیان شده است.


یکی از مهم‌ترین خواسته‌های دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند تبریز تعیین تکلیف وضعیت سران فتنه و محاکمه‌ علنی آنان اعلام شده است.


استقرار عدالت و شفافیت مطالبه اصلی مردم از قوه قضائیه


انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر با انتشار نامه‌ای ضمن تبریک انتصاب آیت‌الله رئیسی به‌عنوان ریاست قوه قضائیه، خواستار استقرار عدالت و شفافیت شد.


دفتر تحکیم وحدت

در ابتدای این نامه آمده است: در سایه تائیدات الهی در این عرصه خطیر و خدمت به مردم و اعتلای میهن عزیز اسلامی موفق و سربلند باشید. در چهل سالی که از عمر انقلاب اسلامی می‌گذرد، همواره انتقادهایی به قوه قضائیه وارد بوده است. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر(عضو دفتر تحکیم وحدت- تأسیس ۱۳۴۲) به‌عنوان یک تشکل دانشجویی-انقلابی همواره سعی داشته است تا این موارد را به قوه قضائیه متذکر شود تا با برطرف کردن آنان، دست دشمنان انقلاب را از سوءاستفاده کوتاه کند.


در ادامه این نامه خطاب به رئیس قوه قضائیه عنوان شده است: ما وظیفه خود می‌دانیم که تک‌تک مطالبات رهبری را بدون ملاحظه و صریحاً از شما پیگیری کنیم. و با سابقه انقلابی که از شما در خاطر داریم انتظار می‌رود در دوران خدمت خود در این منصب حیاتی و دارای اهمیت بالا، با اقداماتی انقلابی در جهت رفع موانع و کمبودها و رسیدن به هدف‌های حکومت اسلامی، تمام تلاش خود را داشته باشید.


توصیه‌های هشتگانه رهبری در دستور کار ریاست قوه قضائیه قرار گیرد


دبیر جامعه اسلامی دانشگاه قم در باره انتصاب رئیسی به خبرنگار آنا گفت: علاوه بر اینکه توصیه‌های هشت‌گانه مقام معظم رهبری باید در دستور کار ریاست جدید قوه قضائیه باشد، او باید به بندهای پنجم و ششم آن توجه کند؛ البته نباید فراموش کند که در چهل‌ساله دوم انقلاب، این قوه و عملکرد قاطع مثبت و مؤثر آن نقش بسزایی در تقویت اعتماد مردم به حاکمیت خواهد داشت.


مجید شهماروند با بیان اینکه در «گام دوم انقلاب» و حیات جدید قوه قضاییه، وقت آن رسیده که از شمالی‌ترین نقاط کشور تا جنوبی‌ترین آن طعم عدالت را در نظام اسلامی به‌واسطه دستگاه قضایی بچشند و لمس کنند، گفت: دستگاه قضایی باید در برخورد قضایی با مفسدان و رانت‌خواران و یقه‌سفیدها اعم از هر نژاد، دسته و گروهی که باشند، برخورد قاطع کند و نباید برخی از مفسدان به‌واسطه اتصال به برخی شخصیت‌های شاخص نظام و مسئولان عالی‌رتبه، برای خود مصونیت قضایی قائل باشند.


دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه قم افزود: دستگاه قضایی با لوکس‌‌نشین‌های متصل به حلقه‌های قدرت و ثروت، یقه‌‌دیپلمات‌های ریش‌دار منصب‌نشین، عمامه‌‌دارانِ صاحبان منابر طلایی متصل به جریانات فاسد قدرت و ثروت و عامی‌ترین مردم، باید قاطع و عادلانه برخورد کند و هر دستی را که مانع این وظیفه خطیر است، قطع کند.


 


اگر در مقابل فساد بایستید تمام مردم از شما حمایت خواهند کرد


اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل سراسر کشور نیز در بیانیه‌ای تفصیلی به اهم وظایف رئیس جدید قوه قضائیه پرداختند و طی آن اذعان کردند: نیک مستحضرید که نظام مقدس جمهوری اسلامی در طلیعه گام دوم و فصل جدید خود قرار دارد. ناگفته پیداست که قوه قضاییه از جایگاهی ویژه در حکمرانی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است. انتصاب جنابعالی از سوی رهبر معظم انقلاب و نیز سنخیت بالای کارکرد‌های قوه قضائیه با فقه و حقوق اسلامی تأثیری بی‌بدیل در اثبات کارآمدی ایده انقلاب اسلامی‌ دارد و به همین دلیل هزینه‌های ناکارآمدی قوه قضائیه با ضریب بسیار بالا متوجه کلیت نظام خواهد بود.


اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل

در ادامه این بیانیه آمده است: تجربه انباشته‌شده جمهوری اسلامی در ۴ دهه گذشته حیات خود، باید ذیل یک نظام تحلیلی حکیمانه، مورد ارزیابی قرار گیرد. این مهم همواره از سوی نخبگان با تکیه‌ بر مؤلفه‌های اساسی و اهداف انقلاب، همچون آزادی، عدالت، استقلال، پیشرفت، معنویت و کارآیی اقتصادی صورت پذیرفته است. ازاین‌رو جهت‌گیری کلی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل در دهه پیش رو، مبتنی بر شعار «نوگرایی در حکومت و پایبندی به حاکمیت» بنا شده است. نوگرایی در حکومت به معنای بازتعریف و بازسازی ساختارها، رویکرد‌ها و رفتار حاکمان بوده و پایبندی به حاکمیت به معنای دفاع ابدی از ایده نظام انقلابی است. اکنون در آغاز دهه پنجم لازم است، دستگاه قضایی، نقش خود را در فرایند تحقق این مؤلفه‌ها، خصوصاً مقوله عدالت ارزیابی کرده و در صورت لزوم بازتعریف کند.


خدمتگزاری واقعی برای انقلاب نیازمند مدیریت جهادی است


اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان طی نامه‌ای ضمن تبریک انتصاب آیت‌الله رئیسی به ریاست قوه قضائیه بیان کرد: ما و همه دانشجویان و تشکیلات انقلابی دانشگاهی پیگیری پرونده‌های فساد را جدا از شما خواستاریم و اعلام حمایت و همکاری کرده و در راستای این هدف از هیچ کمکی دریغ نخواهیم کرد.


اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان

در پیام جامعه اسلامی دانشجویان اعلام شده است: مبارزه با فساد با قاطعیتی تمام وظیفه قوه و مطالبه جدی همه است. ما و همه دانشجویان و تشکیلات انقلابی دانشگاهی پیگیری پرونده‌های فساد را جدا از رئیس جدید قوه قضائیه خواستاریم و اعلام حمایت و همکاری کرده و در راستای این هدف از هیچ کمکی دریغ نخواهیم کرد. بدترین نوع ناعدالتی و تبعیض در سیستم قضایی است که رخ می‌نماید. انقلاب نیز جز با رسیدن به هدف اصیل خود یعنی عدالت پابرجا نخواهد ماند. البته امیدواریم که طرح تحول ارائه شده بتواند قوه قضائیه را کارآمدتر از همیشه متحول بسازد.


رئیس قوه قضائیه در دانشگاه‌ها حضور فعال داشته باشد


جنبش عدالتخواه دانشجویی در نامه‌ای خطاب به رئیس جدید قوه قضائیه نوشت: مردم ایران در سال‌های اخیر، اخبار نامناسبی از بروز فساد و تخلف از سوی خویشاوندان نسبی برخی مسئولین عالی‌رتبه کشور شنیده‌اند؛ جدا از این‌که معاندان خارجی برای سوءاستفاده از این مفاسد جهت هجمه به نظام اسلامی دست‌وپا می‌زنند، مطالبه حقیقی این است که در رسیدگی و روند قضایی افراد خاص و نامدار با دیگران کمترین تفاوتی حس نشود.


جنبش عدالتخواه دانشجویی

جنبش عدالتخواه دانشجویی تصریح کرد: با توجه به اینکه ریاست قبلی این قوه چند سال است در ابلاغ و اجرای اصل ۱۴۲ قانون اساسی مبنی بر رسیدگی به اموال مسئولان کوتاهی کرده است، لطفاً در اولین فرصت اجرای این اصل را محقق کنید.


در این نامه آمده است: یکی از مطالباتی که متأسفانه اسیر حواشی سیاسی شده و بدین علت به‌جای تلاش برای حل آن، ابزار دعواهای جناحی تبدیل شد، موضوع ۶۳ حساب بانکی قوه قضائیه است؛ حساب‌های مذکور بیش از هر چیز به عامل ایجاد تعارض منافع در ساختار قوه قضائیه شده؛ و آنچه باید شما محقق کنید، سروسامان دادن به ۶۳ حسابی است که به نام رئیس قوه می‌باشد؛ با حضور حضرت‌عالی، امیدواریم با حساسیت بیشتری به این موضوع رسیدگی شود.


آزمون بزرگ قوه قضائیه


متین منتظمی، دبیرکل اسبق اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نیز طی یادداشتی نوشت: با انتصاب حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی به‌عنوان رئیس قوه قضائیه، مسائل و مطالبات متعددی از این قوه مطرح می‌شود؛ تا جایی که بسیاری از این مطالبات در راستای بهبود وضعیت رسانه‌ای و عملیاتی قوه قضائیه است. اما نکته‌ای که به نظر نگارنده حائز اهمیت بوده و در بسیاری از مطالبات جامانده است، مطلبی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی به آن تأکید کردند و حتی پیش از آن نیز اقداماتی توسط جریان مخالف انقلاب برای بایکوت آن انجام گرفت. با این همه به نظر نگارنده حجت‌الاسلام رئیسی آزمونی بزرگ در پیش دارد.


وی اضافه کرد: رسیدگی، بازخوانی و جریان‌شناسی پرونده‌های دهه ۶۰، مسئله‌ای است که قوه قضائیه باید آن را در دستور کار خود قرار دهد. در دیداری که رهبر معظم انقلاب با دانشجویان داشتند نیز به این مسئله تأکید شد. اما این مسئله از چند زاویه قابل‌ بررسی است؛ چراکه یکی از مهم‌ترین دستور کارهای قوه قضائیه، رسیدگی دوباره و علنی به پرونده‌های مسکوت دهه ۶۰ است. حجت‌الاسلام رئیسی خود نیز در برهه‌ای مورد آماج حملات کسانی قرار گرفت که خود ماحصل این قضایای دهه ۶۰ هستند. به نظر می‌رسد نکات زیر مسائلی است که اهمیت بررسی دوباره پرونده‌های دهه ۶۰ را بیش‌ازپیش نمایان می‌سازد


وظایف رئیس جدید قوه قضائیه نسبت به گذشته سنگین‌تر شده است


فصل مشترک مطالبات دانشجویان از رئیس جدید قوه قضائیه اجرای فرمان هشت ماده‌ای مقام معظم رهبری که در حکم انتصاب آمده است، رسیدگی سریع به پرونده‌های فساد، به پرونده‌های منتسبین به افراد باقدرت و رسیدگی دوباره به پرونده‌های راکد و فراموش شده در قوه قضائیه ازجمله محاکمه سران فتنه و رسیدگی دوباره به پرونده‌های دهه 60 بود.


جنبش دانشجویی با واکنش‌هایی که نسبت به این انتصاب نشان داد، ثابت کرد که جریان دانشجویی نسبت به اتفاقات کشور بی‌تفاوت نبوده و مطالبه‌گری و خط قرمزی ندارد.


وظایف رئیس جدید قوه قضائیه نسبت به گذشته سنگین‌تر شده است و مطالبات مقام معظم رهبری که در حکم انتصاب آمده همچنین پای کار بودن دانشجویان برای مطالبه‌گری از این قوه با رئیسی همراه خواهد بود. باید منتظر ماند و دید که حجت‌الاسلام رئیسی چه اقداماتی در برابر این حجم از مطالبات قشر فرهیخته جامعه انجام خواهد داد.


انتهای پیام/4107/4115/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب