دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 تير 1399 - 08:17

احسان سلیمانی رئیس سازمان علمی دانشجویی مهندسی برق کشور/ نقد شورای عالی انقلاب فرهنگی/////////////

/
کد خبر : 498274

همواره عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی به‌عنوان یک نهاد بالادستی در بخش‌های مختلف مورد سوال جامعه نخبگانی کشور واقع شده است. اگرچه در این سال‌ها اقدامات درخوری در این نهاد پایه‌گذاری شده است، اما برخی مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی همواره از پاسخگویی نسبت به اقدامات انجام شده و برنامه‌های پیش‌رو طفره رفته‌اند. نقشه جامع علمی کشور، کمیسیون دانشجویی و ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها بخش‌هایی از این شوراست که در سلسله مطالبی در خبرگزاری آنا به آن‌ها پرداخته خواهد شد.


ممنون میشم به سوالات زیر در قالب یک پیام مکتوب پاسخ بفرمایید تا به صورت مصاحبه با شما در خبرگزاری آنا منتشر شود.


۱) اسم و مسئولیتتان را به طور کامل بفرمایید و عکسی از خودتان که مناسب خبر باشد ارسال کنید.


احسان سلیمانی – ریاست سازمان علمی دانشجویی مهندسی برق کشور


۲) شورای عالی انقلاب فرهنگی چگونه می‌تواند به تولید علم کمک کند؟


بدیهی هست که شورای انقلاب فرهنگی به خودی خود نمیتواند تولید کننده علم باشد و ما باید برای پاسخ دهی به این سوال بیایم به عوامل تولید علم توجه کنیم . قطعا با توجه به ساختار های موجود در کشور بار اصلی تولید علم به دوش دانشگاهیان است . اما باز بیایم دقیق تر بررسی کنیم که چگونه در دانشگاه های ما علم تولید میشود . اساتید بسیاری هستند که سالانه مقالات زیادی تولید میکنند و بخش خیلی خوبی از آن ها هم مقالات روز هستند که در مجلات معتبر خارجی منتشر میشوند . در طی این راه هم دانشجویان به اساتید کمک میکنند . اما آیا علم مورد نیاز کشور ما تولید مقالاتی با موضوعات لبه تکنولوژی در جهان هستند !


 بیایم از طرف دیگر نگاه کنیم ما درصنعت کشور از بسیاری کشور های دنیا عقب هستیم . درصد خیلی زیادی از دستگاه های کارخانه های ما وارداتی هستند و حتی در تهیه ی قطعات یدکی برای آنان ما وابسته به کشور های خارجی هستیم . این در حالی است که در دانشگاه های ما اساتید و دانشجویان در حال ارائه مقالاتی برای موضوعاتی هستند که نه تنها نیاز فعلی صنعت ما نیست بلکه در لبه علم و کاربرد های جدید هست که بیشتر به توسعه صنعت غرب کمک میکند .


وقتی علت را جویا میشوید از دانشجویان عمدتا میگویند این موضوعات رو توسط اساتید به ما تحمیل شده . از اساتید که بپرسید میگویند دانشگاه از ما مقالاتی میخواهد تا در مجلات و کنفرانس های معتبر جهانی منتشر بشوند . از مسئولین دانشگاه بپرسید میگویند که وزارت ملاکی که برای ارزیابی دانشگاه ها گذاشته رتبه بندی هایی هست که در وبسایت های خارجی ارائه میشود .


دقت کردید ... اصلا مسیر رو کاملا داریم در جهتی میریم که مناسب خودمون نیست . عملا داریم در دانشگاه ها تلاش میکنیم تا صنعت غرب قوی تر بشود و ما در جای خودمون درجا بزنیم


بدیهیه که این مشکلات به راحتی حل نمیشوند و دقیقا اینجاست که اهمیت یک شورا ،تحت عنوان انقلاب فرهنگی اهمیت پیدا میکند .


شورای انقلاب فرهنگی میتواند سیاست های نادرست را حذف و اصلاح کند تا علم مورد نیاز کشور تولید شود .


۳) نقش این شورا در پیشرفت علمی کشور چیست؟


علاوه بر مواردی که در قسمت تولید علم گفتم ، فرهنگ های غلط دیگری نیز در بحث علمی کشور هست که شورای انقلاب فرهنگی به شدت میتواند آن ها را اصلاح کند . از جمله بحث استفاده از دانشجویان و فارغ التحصیلان موفق هست . شما حساب کنید یک فرد 12 سال در آموزش پرورش درس بخواند و 6 سال هم در دانشگاه حالا فرض کنید هزاران نفر با این شرایط داریم. قطعا برای 18 سال تحصیل افراد در کشور دولت کلی بودجه گذاشته است  و باید از ثمره این سرمایه گذاری اش استفاده کند . در حالی که به این صورت نیست . نتها برنامه ای برای استفاده از فارغ التحصیلان نداریم بلکه در اکثر موارد با اذیت های نا به جا باعث فرارشان میشوند .


به عنوان مثال اولین رئیس سازمان و عضو هیئت موسسین سازمان علمی دانشجویی مهندسی برق کشور ، دکتر مسعود آگاه ، ایشان علاوه بر اینک به شدت دانشجویی فعالی بودند و پایه گذار اولین سازمان علمی دانشجویی کشور بودند در تحصیلات هم به شدت موفق بودند .قطعا تاسیس یک سازمان علمی به صورت کشوری کار ساده نبوده و نیست چراکه تاحالا سازمان علمی دانشجویی دیگری در کشور تاسیس نشده است . رتبه یک کنکور سراسری ، دانشجوی نمونه کشوری در سال 77 و 6 سال تحصیل در دانشگاه شریف قطعا گواهی بر نخبه بودن ایشان است . اما ایشان الان عضو هیئت مدیره دانشگاه ویرجنیا ی آمریکا هستند و ما از نعمت حضورشون محرومیم .


هممون میدونیم که بهایی که به تشکل های سیاسی دانشجویی داده میشه قابل مقایسه با سازمان های علمی دانشجویی نیست. و من نمیدونم آیا انجمن های علمی در الویت مسئولین هستند؟!


۴) عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


واقعیتش من خودم رو در جایگاهی برای ارزیابی شورای عالی انقلاب فرهنگی نمی بینم اما در بخش های علمی پژوهشی ، به نظرم با توجه به اینک حضور یک دانشجو در هرکمیسیون الزامیست ، میتونستند بهتر عمل کنند . شیوه انتخاب و حضور این افراد رو کسی نمیدونه و جا داره بیشتر اطلاع رسانی بشه تا دانشجویان بر اساس توانمندی هاشون حضور پیدا کنند نه صرفا روابط سیاسی


 


۵) چالش‌های پیش روی این شورا چیست؟


 قطعا اگر بخواهند مسیر های تازه ای رو در بحث های علمی و دانشجویی پیش بگیرند بسیار اذیت کننده خواهد بود . چون منافع خیلی ها در این است که کشور به لحاظ علمی پیشرفت نداشته باشد اما همان طور که از اسم شورا پیداست شورا باید انقلابی عمل کند


۶) چه راهکاری برای تقویت شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد؟


ما در مهندسی برق برای کنترل کردن یک سیستم اصطلاحا از خروجی فیدبک میگیریم . و با مقایسه فیدبک با مقدار مطلوب خطا رو پیدا میکنیم . بنظرم شورای انقلاب فرهنگی برای اینکه بتواند به اهداف سند جامع علمی کشور دست یابد باید از نظرات اساتید و دانشجویان بیشتر استفاده کند


 اساسا برای ایجاد تغییر و میسر شدن پیشرفت از ایده های جدید و نو استفاده میشود . بنظرم نکته ای که  میتونه به شورای انقلاب فرهنگی کمک کنه استفاده از نیرو های جوان هست . قطعا ترکیب جوانان پر انگیزه و پر ایده با تجربه مسئولین انقلابی ما میتونیم درخشان تر عمل کنیم . دانشجویان بسیاری هستند که توانمندی هایشان را اثبات کردند و فقط به دنبال یافتن فرصتی برای خدمت هستند و قطعا شورای انقلاب فرهنگی میتونه روی کمک فعالین دانشجویی حساب ویژه ای باز کند


 


۷) کمیسیون دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی با چه رویکردی تاسیس شد و چقدر از ظرفیت دانشجویان استفاده کرده است؟


در کمیسیون دانشجویی این شورا ، تا جایی که اطلاع دارم هیچکدام از فعالین حوزه انجمن های علمی حضور ندارند و بسیار اهمیت دارد تا از دانشجویان فعال در انجمن های علمی و اتحادیه های علمی استفاده شود . بنده به عنوان یکی از دانشجویان فعال در سطح کشوری که چهارسال در این سطح فعالیت دارم تاحالا فعالیتی از این کمیسیون نشنیدم که بسیار جای تاسف دارد چرا که پتانسیل های بسیار بالایی در سطح کشور وجود دارد .


 


اما علی ع میفرمایند العِلمُ مِصباحُ العَقلِ . به امید روزی که همه به سمت استفاده از دانش مفید برویم و طلب دانش و دانش جویی دغدغه همه ملت عزیزمان بشود .


متشکرم از مصاحبه تان


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب