تجویز سلیقهای پزشکان با چاشنی برندسازی/ وقتی قانون دور میخورد!
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- امیرمحمدزندی؛ این روزها موضوع تجویزهای سلیقهای با یک برند خاص توسط پزشکان برای بیماران، به یک چالش برای نظام سلامت تبدیل شده است، اگر به مطب یک پزشک مراجعه کنید پس از چکاپ اولیه و تجویز دارو به شما میگوید که از یک برند خاص دارویی استفاده کنید که این موضوع باعث میشود تقاضا برای یک برند خاص دارو به صورت قابل توجهی افزایش یابد و یا ممکن است تهیه دارو را یا با مشکل و یا افزایش قیمت رو به رو کند.
توپ در زمین سازمان نظام پزشکی
برای بررسی بیشتر چنین مواردی، موضوع را از مسئولان سازمان غذا و دارو جویا شدیم که علی رزازان، مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد وجود برخی تجویزهای القائی به بیماران توسط برخی پزشکان اظهار کرد: این موضوع در بسیاری از مراکز درمانی کشور وجود دارد و غیر قابل انکار است.
وی افزود: این موضوع میتواند باعث ایجاد سودجویی شود و همچنین میتواند به نظام سلامت کشور نیز ضربههایی را وارد کند.
مسئول امور توزیع سازمان غذا و دارو بیان کرد: باید به موضوع تجویزهای القائی هرچه سریعتر رسیدگی شود؛ زیرا میتواند باعث ایجاد مشکلات بزرگی شود.
رزازان گفت: رسیدگی به این موضوع از اختیارات سازمان غذا و دارو خارج است و مردم باید در این حوزه به سازمان نظام پزشکی مراجعه کنند.
سوگندنامهای که عملی نشد
بسیاری از پزشکان در سوگندنامه خود قسم خوردهاند که تنها به موضوع درمان بیمار توجه کنند و هدف فقط رضایت بیمار از روند درمان باشد؛ اما متأسفانه کسب منافع اقتصادی گاهی اوقات حواس عدهای از این جماعت نخبه را هم پرت میکند و برخی پزشکان به جای کسب رضایت بیمار خود، کسب سود و جیب خود را در نظر گرفته و بر این اساس با زد و بند با برخی داروخانهها به سود جویی روی میآورند.
فروش دارو در مطب!
از سوی دیگر برخی از مطبها اقدام به فروش برخی از داروها کرده و به صورت خودسرانه اقدام به پخش داروهایی با برند خاص میکنند.
قاسم جانبابایی، معاون درمان وزارت بهداشت درباره فروش برخی از داروها و مکملها در مطبها و ارجاع بیماران برای تهیه دارو یا گرفتن آزمایش به برخی از مراکز خاص، توضیح داد: به طور قطع فروش مکمل و دارو در مطب ممنوع است، هر چند که نظام پزشکی متولی این مراکز بوده و باید به تخلفات رسیدگی کند و برخورد قانونی صورت گیرد.
وی افزود: در این راستا نیز دستورالعملی ابلاغ شده تا بتوانیم زد و بند برخی از پزشکان با برندهای خاص و دریافت هدایا در قبال نوشتن نسخهها را کنترل کنیم و این موارد در کمیته اخلاق حرفهای بررسی خواهد شد و راهکارهایی برای برخورد قانونی نیز تدوین شده است.
بیماران قربانی
مرتضی یکی از هزاران بیماری است که با توجه به مراجعه به مطب پزشکی برای درمان بیماری پسوریازیس (خارش پوستی) متوجه شده است که پزشک مربوطه اقدام به تجویزهای دارویی با برندهای خاصی کرده است که در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری آنا در مورد این گونه تجویزها میگوید: حدود سه سالی است که با بیماری پسوریازیس دست و پنجه نرم میکنم و با توجه به مراجعاتی که به پزشکان مربوطه داشتم، با برندهای خاصی برای درمان موضعی آشنا شدم
وی در ادامه گفت: با این وجود برای تهیه برخی از داروها مد نظر پزشک که با برند خاصی است به بسیاری از داروخانهها سرکشی کنم که قیمتهای متفاوتی دارد.
فکر بد نکنید
محمد جهانگیری، معاون نظارت و برنامهریزی نظام پزشکی کشور در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری آنا در این مورد اظهار کرد: بعضی از داروهای خاص است که باید پزشکان به بیماران توضیح دهند که علت پافشاری برای خرید
وی افزود: ممکن است پزشکان از برخی داروها اثر بهتری گرفته باشند که بیمار را تشویق کنند از یک دارو با یک برند مشخص و معتبر خرید کند و نمیتوان اشکالی به اینکار پزشک وارد کرده است؛ لذا نیازی نیست همه چیز را به فال بد بگیریم و لزوما قرار نیست فسادی صورت گرفته باشد.
معاون نظارت و برنامهریزی نظام پزشکی کشور ادامه داد: سازمان نظام پزشکی اما با متخلفین برخورد میکند و اگر تخلفی صورت بگیرد قطعا ما باید پاسخگو مردم باشیم و اگر تخلفی توسط مردم مشاهده شد حتماً با سامانه 190 تماس بگیرند.
لزوم توجه دستگاههای نظارتی
به نظر میرسد لزوم نظارت بر عملکرد تجویز پزشکان از سوی وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی کشور باید بیشتر شود و همچنین سازمان غذا و دارو نیز باید به عملکرد برندهای دارو سازی توجه بیشتری داشته باشند؛ لذا اگر اینگونه پیش برود ممکن است فسادهای بزرگتری در حوزه تجویز دارویی را شاهد باشیم.
انتهای پیام/4148
انتهای پیام/