دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 خرداد 1399 - 00:26

مارچوبه چیست؟ / آشنایی با انواع این گیاه گران قیمت در ویکی آنا

در واقع مارچوبه یک نوع سبزی گران‌قیمت است که در کشورهای اروپایی در شب عید پاک همانند سبزی‌پلو و ماهی ایرانی در شب عید، پرطرفدار است.
کد خبر : 493906
1567435645186-nazweb-ir-nazweb-ir.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مارچوبه گیاهی علفی پرخاصیتیه، که دارای ارزش غذایی زیادی هست. مارچوبه، نوعی سبزی خوراکیه که به صورت خام یا پخته مصرف می‌شود. گران‌بها بودن این سبزی باعث شده است که طرفداران زیادی داشته باشد. به علت زیبایی مارچوبه، خیلی از افراد این گیاه را برای تزئین باغچه می‌کارند.



چرا مارچوبه گران است؟


در آمار سازمان خوار و بار جهانی، سطح زیر کشت کشورهایی مانند چین، امریکا و پرو به ترتیب ۱۱۶۱۱۵، ۲۱۲۵۰، ۲۱۱۰۰ و ۱۸۸۰۰ هکتار به عنوان مهم ترین کشورهای تولیدکننده مارچوبه در دنیا آمده‌اند. آماری که در سال ۱۹۹۶ گرفته شده و به واقعیت بیشتر نزدیک است، نشان داده که مارچوبه با سطح زیر کشتی معادل ۲۰۸۵۰۰ هکتار در جهان در سال ۱۹۹۶ حدود ۶۰۰ هزار تن تولید داشته است. سطح زیر کشت این محصول در ایران کم و پراکنده در جنوب و شمال کشور است؛ اما با توجه به خواص تغذیه‌ای و درمانی و ارزش اقتصادی آن، سطح زیر کشت آن در حال گسترش است. بنابراین یکی از دلایل گرانی این گیاه این است که سطح زیر کشت این محصول در ایران کم است.


تاریخچه‌ی مارچوبه


مارچوبه از زمان های قدیم مورد استفاده بشر بوده است. در اهرام ثلاثه مصر نقاشی‎هایی وجود دارد که در آن‌ها این گیاه دیده شده.
رشد این گیاه بیشتر در مناطق اروپایی و آفریقای شمالی است. از سال 2007 میلادی کشور پرو بزرگترین صادر کننده مارچوبه در جهان بشمار می‌رود، بعد از این کشور، کشورهای چین و مکزیک صادرات قویی در زمینه گیاه مارچوبه دارند.



خواص مارچوبه


مارچوبه،‌ منبعی غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌های ضروری است. این گیاه حاوی ویتامین‌های ‌A ،B۱ (تیامین)، B۲ (ریبوفلاوین)، ‌B۳ (نیاسین)، B۵ (اسید پانتوتنیک)، ویتامین B۶، فولات، ویتامین C، ویتامین E ( آلفاتوکوفرول) و ویتامین K (فیلوکوئینتون) است. از مواد معدنی موجود در این گیاه، می‌توان به آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، روی، سلنیم و پتاسیم اشاره کرد. مارچوبه به‌دلیل اینکه کلسترول ندارد، خوراکی کم کالری محسوب می‌شود و در عین حال سدیم بسیار کمی دارد. همچنین حاوی منبعی غنی از فیبرهای رژیمی است که برای بدن ضروری‌اند.


مارچوبه مانند دیگر سبزیجات، سرشار از آنتی اکسیدان است. از این آنتی اکسیدان‌ها می‌توان به ویتامین E ،C و گلوتاتیون (ترکیبی پروتئینی)، فلاونوئیدها و پلی‌فنول‌ها اشاره کرد. آنتی اکسیدان‌ها به حفاظت از سلول‌های بدن در برابر تنش اکسایشی و رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند. تنش اکسایشی موجب پیری پوست، التهاب مزمن و بسیاری از بیماری‌های دیگر مانند سرطان می‌شود. همچنین ویژگی‌های ضدویروسی و ضدسرطانی دارند. در ضمن مارچوبه ارغوانی به‌دلیل وجود رنگدانه آنتوسیانین، اثرات آنتی اکسیدانی روی بدن می‌گذارد. این رنگدانه باعث کاهش فشار خون می‌شود و خطر بیماری و سکته‌ قلبی را می‌کاهد.


مزه مارچوبه


طعم اکثر مارچوبه ها شیرین است و بافتی نرم دارند.



مزاج مارچوبه


طبیعت گرم و خشک دارد، بنابراین افرادی که سرد مزاج هستند، باید آن‌را با عسل یا گرمی دیگر میل کنند، افراد گرم مزاج نیز با سرکه بخورند.


نگهداری مارچوبه


مارچوبه را در پارچه های مرطوب ببندید و در یخچال نگهداری کنید، زیرا گرما و خشکی آن‌را خراب می‌کند.


انواع مارچوبه


مارچوبه ها از نظر اندازه و رنگ با هم متفاوت هستند. در نقاط مختلف جهان مارچوبه معمولا در اندازه های مختلف عظیم الجثه، بزرگ، استاندارد و کوچک و در رنگ های متنوع سفید، سبز و بنفش یافت می شود.


مارچوبه های با رنگ های مختلف اگرچه از نظر طعم، بافت، ارزش غذایی و نحوه رشد با هم تفاوت های جزئی دارند اما می توان در دستورالعمل های غذایی آن ها را جایگزین یکدیگر کرد و بارزترین تفاوتی که ایجاد می کنند تغییر رنگ غذا می باشد.



1. مارچوبه سبز


اغلب مارچوبه های آمریکایی از نوع مارچوبه سبز هستند که دارای ضخامت های مختلف – از نازکی یک مداد گرفته تا انواع بسیار ضخیم – می باشند.


2. مارچوبه سفید


مارچوبه سفید بیشتر در کشورهای اروپایی محبوب است و از آن جا که ساقه های آن از نور خورشید محروم می شود طعم ملایم تر و خوشمزه تری نسبت به مارچوبه سبز دارد.


این نوع مارچوبه در بسیاری نقاط جهان از جمله آمریکا کمیاب است و معمولا به صورت کنسرو شده به فروش می رسد.


3. مارچوبه بنفش


مارچوبه بنفش اغلب در کشورهای انگلستان و ایتالیا یافت می شود و ساقه فوق العاده ضخیم و محکم از خصوصیات بارز آن می باشد.


4. مارچوبه وحشی


مارچوبه در برخی نقاط جهان به خصوص کشورهای اروپایی به صورت وحشی می روید. این نوع مارچوبه به جز در کشورهای ایتالیا و جنوب فرانسه به ندرت به شکل تازه در بازار یافت می شود.


مقایسه طعم انواع مارچوبه


مارچوبه سبز اندکی عطر و طعم چمنی دارد در حالی که مزه مارچوبه سفید کمی به تلخی می زند.


مارچوبه بنفش اندکی شیرین تر از دو گونه دیگر است زیرا ساقه های آن حاوی 20 درصد شکر بیشتر می باشند.



انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب