دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 خرداد 1399 - 08:09
غلامی‌مقدم در گفتگو با آنا:

بیش از 93 درصد ازدواج‌های دانشجویی موفق و پایدار است/ ثبت‌نام حدود 500 هزار زوج در سایت ستاد ازدواج دانشجویی در 11 سال گذشته

دبیر ستاد ازدواج دانشجویی گفت: دانشجویانی که در زمان ازدواج نه دارای مسکن و نه شغل و درآمد تثبیت شده بوده‌اند، بعد از گذشت 10 یا 15 سال از زندگی مشترک اکنون جزو پایدارترین خانواده‌ها هستند.
کد خبر : 492712
2ed8cc5ff2c-862cabd368d3a7b-c9eddd6982c6938.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ازدواج دانشجویی یکی از برنامه‌های فرهنگی و هیجان‌انگیز دانشگاه‌هاست که با استقبال دانشجویان همراه است و در قالب طرح «همسفر تا بهشت» از سال 1376 اجرا می‌شود.


نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها متولی برگزاری مراسم‌های ازدواج دانشجویی بوده و تاکنون موفق به برگزاری 23 مراسم جشن ازدواج دانشجویی شده است. برای جویا شدن از برنامه‌های ستاد ازدواج دانشجویی و راهکارهای تقویت این ازدواج در دانشگاه‌ها با مهدی غلامی‌مقدم، دبیر ستاد ازدواج دانشجویی به گفتگو نشسته‌ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید. 


ضرورت حرکت دانشگاهیان به دو شیوه درون دانشگاهی و بیرون دانشگاهی در مسیر تولید علم


آنا: دانشگاه و دانشگاهیان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟


غلامی‌مقدم: دانشگاه و دانشگاهیان به دو شیوه درون دانشگاهی و بیرون دانشگاهی باید در مسیر تولید علم حرکت کنند و مؤثر باشند. در شیوه درون دانشگاهی، با تشکیل کمیسیون‌های علمی و پویایی ارتباط ارکان دانشگاه شامل دانشجویان، اعضای علمی و مدیران دانشگاه با یکدیگر، موجب حرکت پرشتاب‌ در مسیر تولید علم می‌شود.



همچنین در بیرون دانشگاه از طریق تقویت ارتباط با سرمایه‌داران، مدیران، سیاستگذاران، کارخانه‌داران و... می‌توان به خلاقیت و حرکت پویاتر در مسیر حل مشکلات موجود و توجه به ذخایر و روش‌های حل مسائل غفلت شده و گسترش اثربخشی‌ها و تولید ابزار دست یافت. بنابراین دانشگاه و دانشگاهیان از دو طریق ساماندهی درون دانشگاهی و برون دانشگاهی می‌توانند در مسیر تولید علم حرکت داشته باشند و این کار در حال حاضر به شکل نسبتاً مناسب و نه ایده‌آل در حال انجام است.


بیش از 93 درصد ازدواج‌های دانشجویی موفق و پایدار است


آنا: درباره ازدواج‌های دانشجویی توضیح بفرمایید. آیا طلاق در این ازدواج‌ها کم است؟


غلامی‌مقدم: به لطف خدا ازدواج های دانشجویی جزو موفق‌ترین ازدواج‌هایی است که در کشور ثبت می‌شود و میزان پایداری این ازدواج‌ها نسبت به عموم جامعه بسیار امیدوارکننده است. در آخرین بررسی‌ها که از طریق اداره ثبت و با ارائه اطلاعات کامل زوجین دانشجو طی 10 سال گذشته صورت گرفته است، بیش از 93 درصد این ازدواج‌ها، پایدار و کمتر از 7 درصد ناموفق بوده‌اند که این رقم حتی نسبت به خوشبینانه‌ترین آمار طلاق در جامعه، تفاوت قابل توجهی دارد.



ثبت‌نام حدود 500 هزار زوج در سایت ستاد ازدواج دانشجویی در 11 سال گذشته


آنا: سنت حسنه ازدواج دانشجویی از چه سالی شروع شد و چند دوره برگزار شده است؟ در این سال‌ها چه تعدادی با یکدیگر ازدواج کرده‌اند؟


غلامی‌مقدم: ازدواج های دانشجویی از سال 1376 و تنها در یک دانشگاه آغاز و به تدریج به دانشگاه‌های سراسر کشور تعمیم داده شد. در آن زمان ازدواج کردن برای دانشجویان یک تابو بود و نگرانی‌های جدی در ذهن آنان نسبت به تشکیل خانواده وجود داشت اما با آغاز برنامه‌های ازدواج دانشجویی این نگرانی‌ها طی 23 سال به تدریج کاهش یافت، به‌گونه‌ای که در بسیاری از سال‌ها از نظر تعداد ازدواج‌ها نسبت به سال گذشته رشد نیز داشته‌ایم و در طول 11 سال گذشته نزدیک به 500 هزار زوج در سایت ستاد ازدواج دانشجویی ثبت‌نام کرده‌اند.



در اینجا ذکر این نکته لازم و ضروري است که قرار نیست هر دانشجویی که وارد دانشگاه شد توصیه کنیم سریع ازدواج کند، چراکه طبیعتاً تشکیل خانواده نیازمند بهره‌مندی از آمادگی‌های لازم است و تلاش مجموعه همکاران در دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و ستاد ازدواج دانشجویی کمک برای رسیدن به این آمادگی‌هاست.


در این میان نکته مهمی که ذهن دانشجویان را درگیر می‌کند مسائل اقتصادی است اما بررسی سابقه تاریخی ازدواج‌های دانشجویی نشان می‌دهد دانشجویانی که در زمان ازدواج نه دارای مسکن و نه دارای شغل و درآمد تثبیت شده بوده‌اند، بعد از گذشت 10 یا 15 سال از زندگی مشترک، اکنون جزو پایدارترین خانواده‌ها هستند.



مفاهیمی مانند عقل معاش، اعتماد به وعده‌های خداوند، توکل و توسل و البته تلاش دونفره، زندگی‌هایی را می‌سازد که اکنون به‌عنوان موفق‌ترین ازدواج‌ها از آن نام می‌بریم؛ هر چند دلایل متعدد دیگری را نیز می‌توان برای موفقیت این ازدواج‌ها مانند سن مناسب، آموزش‌هایی که این عزیزان می‌بینند و آموزش‌پذیر بودن آنان به‌دلیل درگیر بودن با درس، بحث و فراگیری و... برشمرد.


عدم سخت‌گیری برای دانشجویان تازه ازدواج کرده در دانشگاه‌ها


آنا: چه راهکاری برای تقویت ازدواج دانشجویی در دانشگاه‌ها وجود دارد؟


غلامی‌مقدم: راهکارهای بسیاری در این زمینه می‌توان مانند توجه لازم برای کاهش هزینه‌های غیرمادی ازدواج‌های دانشجویی پیشنهاد داد.


در بخش آموزش، معمولاً در ترم‌های اول و دوم بعد از ازدواج، ممکن است زوجین اندکی افت تحصیلی به‌دلیل درگیری‌های ذهنی داشته باشند اما بررسی‌ها نشان می‌دهد در ترم‌های بعدی ب‌خاطر آرامش ذهنی و جسمی که به‌دست می‌آید، رشد قابل توجهی از نظر درسی دارند؛ در این راستا می‌توان برای دو ترم اول دانشجویانی که ازدواج می‌کنند شرایط آموزشی مناسبی مانند عدم سخت‌گیری در غیبت و یا مشروطی و... فراهم کرد.


لزوم افزایش خوابگاه‌ برای دانشجویان متأهل


در زمینه حمایت‌های مادی نیز می‌توان کار دانشجویی را حتی‌الامکان به دانشجویان متأهل واگذار کرد تا کمکی به آن‌ها شده باشد. همچنین درباره مسکن دانشجویان مزدوج و خوابگاه‌های متأهلی نیز، کوتاهی تاریخی صورت گرفته است؛ به قول یکی از اساتید وقتی تصمیم به ساخت دانشگاه گرفته می‌شود همه ملزومات از جمله کلاس، آزمایشگاه، سلف، فضای سبز، خوابگاه‌های مجزا و... در نظر گرفته می‌شود ولی برای اساسی‌ترین نیاز دانشجویان در سن دانشجویی که نیازهای عاطفی و غریزی است، هیچ فکری نمی‌‌شود.



وجود خوابگاه‌های متأهلی، مشکل بخشی از دانشجویان را به‌صورت مقطعی حل می‌کند و بار روانی بسیار خوبی در راستای تغییر نگاه‌ها به ازدواج و تأهل خواهد داشت و باید افزایش پیدا کند؛ افزایش وام‌های تأهل و فرصت کافی دادن برای بازپرداخت نیز از دیگر راهکارهای حمایت معیشتی دانشجویان متأهل می تواند باشد. در بیرون از دانشگاه نیز خوب است که اولویت استخدام و به‌کارگیری در بخش دولتی و خصوصی با متأهلان باشد.


انتهای پیام/4118/



انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته