دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 خرداد 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

فناوری‌روباتیک و خدمت به بشر

روباتیک؛ فناوری نوینی است که خدمات ارزشمندی به بشر ارائه داده و کار را برای ما ساده و راحت‌تر کرده است. در این گزارش با انواع مختلف این فناوری آشنا می‌شویم.
کد خبر : 491256
enterprise-talk-robotics.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فناوری روباتیک را می‌توان طراحی، ساخت، راه‌اندازی و استفاده از روبات‌ها در امور مختلف دانست. اگرچه بعضی معتقدند این فناوری نوین به مرور جایگزین انسان در مشاغل مختلف می‌شود و مخالف به‌کارگیری آن هستند، اما از خدمات ارزشمندی که به بشر ارائه داده و کار را در حوزه‌های درمانی(به‌ویژه در دوران کرونا)، خانگی، صنعتی و نظامی برای ما ساده و راحت‌تر کرده، نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.


بازار جهانی روباتیک، در سال 2018 با 42هزار و 654 میلیون دلار در ایالات‌متحده به ثبت رسیده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2024 به 182 میلیون دلار برسد و 28.5درصد نرخ رشد مرکب سالانه داشته باشد.



اصلی‌ترین عامل محرک در رشد قابل‌توجه این بازار، استقرار گسترده و پیشرفت‌های حاصل شده در روبات‌ها به‌عنوان یک ماشین و یک برنامه کاربردی است. روباتیک در حال راه‌یابی به بازارهای مختلفی است و ارزش خود را در صنایع امروزی اثبات می‌کند.
حتی در شرایط بحران کنونی ویروس کرونا، روباتیک ثابت کرد یک فناوری ضد رکود است (در طول شیوع کروناویروس، روبات‌ها به‌طور گسترده در مراکز درمانی و سایر بخش‌های مهم به‌کاررفته شدند).


علاوه بر این، در سال‌های اخیر، ما درمورد توانایی‌های روبات‌ها و اینکه تا چه اندازه می‌توانند برای بشریت مفید باشند مطالب زیادی شنیده یا خوانده‌ایم. اما شاید درباره انواع روبات‌هایی را که امروزه در بازار وجود دارند و اینکه در کدام اکوسیستم می‌توانند بهترین باشند، اطلاعاتی نداریم.


در ادامه با انواع روبات‌ها آشنا می‌شویم.


بر اساس حرکت، آن‌ها به روبات‌های ثابت، چرخ‌دار، پا دار، شناور (ماهی ربات)، پروازی، کروی متحرک، گروهی، ماژولار، میکرو روبات‌ها، نانو روبات‌ها، الاستیک نرم، خزنده، و هیبریدی تقسیم می‌شوند.


علاوه بر این، با توجه به کارکرد آن‌ها در صنایع، به موارد زیر دسته‌بندی می‌شوند:


روبات‌های صنعتی



روبات صنعتی یک بازوی مکانیکی چندمنظوره است که به‌طور خودکار کنترل شده، قابل‌برنامه‌ریزی مجدد است و در سه یا چند محور حرکت می‌کند. زمینه روباتیک صنعتی به‌صورت عملی‌تر می‌تواند به‌عنوان مطالعه، طراحی و استفاده از سیستم‌های روباتیک برای ساخت‌وتولید تعریف شود. کاربردهای معمول ربات‌های صنعتی شامل جوشکاری، نقاشی، اتو کردن، مونتاژ، برداشتن و نصب کردن، پالت سازی، بازرسی محصول و آزمایش است که همه این موارد با استقامت، سرعت و دقت بالا انجام می‌شود.


روبات‌های مصرفی



روبات‌های مصرف‌کننده چند دهه است که به بخشی از فرهنگ عامه تبدیل شده‌اند؛ روبات‌هایی که در کنار انسان‌ها و در خانه‌های ما زندگی می‌کنند، به انجام کارهای روزمره، سرگرمی ، آموزش و معاشرت با ما کمک می‌کنند. بااین‌حال، وعده روباتیک مصرفی تا حد زیادی عملی نشده است.



روبات‌های تمیزکننده، مانند روبات‌های جاروبرقی، خیلی وقت است در بازار وجود دارد و ما سال‌ها از اتخاذ گسترده‌این روبات‌ها فاصله داریم.


روبات‌های پزشکی



روبات‌های پزشکی نوعی از روبات‌های خدمات دهنده حرفه‌ای هستند که در داخل و خارج از بیمارستان به‌منظور بهبود سطح کلی مراقبت از بیمار استفاده می‌شود. آن‌ها بار کارکنان پزشکی را کاهش می‌دهند و به کادر درمانی امکان می‌دهند وقت بیشتری را صرف مراقبت مستقیم بیماران کنند. این روبات‌ها راندمان عملیاتی بالایی دارند و هزینه مراکز درمانی را کاهش می‌دهند. این روبات‌ها امروزه در پاسخ به بیماری ویروس کرونا نقش بسیار برجسته دارند و ضمن خدمت به بیماران و کادر درمانی، باعث جلوگیری از گسترش این ویروس می‌شوند.


روبات‌های هوافضا



روبات‌ها در ساخت موتورهای هواپیما و همچنین در انجام وظایفی از قبیل مته زنی و نقاشی بدنه هواپیماها نقش مهمی در کاربردهای هوافضا دارند. به دلیل قابلیت اطمینان، توانایی بالا و دقت این روبات‌ها، محبوبیت آن‌ها در صنعت هوافضا رو به افزایش است.


ربات‌های آبی



ربات‌های آبی می‌توانند روی آب و یا زیر آب حرکت کنند. از ماهی‌های روباتیک در هنگام فاجعه زیست‌محیطی ناشی از انسان مانند نشت روغن در آب‌ها و در ساختارهای دست‌ساز مانند سدها استفاده می‌شوند. نیروی محرکه روبات بسته به نوع و طراحی آن می‌تواند دُم، باله ، مجهز به بال، موتور پیشران، پدال، پمپ‌های هوا و غیره باشد.


بازوی 6 محوره



این روبات‌ها با دقت و انعطاف‌پذیری عالی در موقعیت‌های مختلفی استفاده می‌شوند. آن‌ها به خاطر تعداد محورهای کنترل‌شده یا میزان آزادی بازوها نام‌گذاری شده‌اند. از این روبات‌ها در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی، تصویربرداری حرفه‌ای، نقاشی روی سطوح غیر هموار، خط تولید کارخانه‌ها به‌منظور انجام کارهای تکراری، جابجایی و طبقه‌بندی مواد آزمایشگاهی و غیره استفاده می‌شود.


اسکارا



این روبات نوعی بازوی رباتیک است که در کاربرد خود نسبت به بازوهای 6 محوره محدودتر بوده و در یک صفحه افقی حرکت می‌کند. این روبات از روبات‌های خطی سریع‌تر بوده و تک پایه‌ای که روبات‌های اسکارا روی آن قرار می‌گیرند به فضای کمی نیاز دارد که عمل اتصال ربات را آسان می‌نماید.


روبات دلتا



روبات دلتا ازجمله بازوهای ربات موازی محسوب می‌شود که در صنعت و همچنین آزمایشگاه‌های تحقیقاتی جهت انجام امور آموزشی و پژوهشی مورداستفاده قرار می‌گیرد. اگرچه به‌طورکلی محدود به ساخت قطعات سبک هستند، اما سرعت آن‌ها می‌تواند مزیت بزرگی را برای سایر ربات‌های موجود در این نوع ایجاد کند. آن‌ها به‌قدری سریع حرکت می‌کنند که ردیابی آن‌ها برای انسان دشوار است. این روبات‌ها همچنین در صنعت داروسازی و حتی در برخی موارد برای عمل جراحی نیز استفاده می‌شوند. اخیراً نیز این روبات با پرینترهای سه‌بعدی سازگار شده است.


کُبوت‌ها



روبات‌های مشارکتی (Cobots) جدیدترین نوع روبات‌ها هستند که برای تعامل با افراد در یک محیط کار مشترک طراحی‌شده‌اند. آن‌ها تنها پنج درصد از رکورد فروش جهانی ربات‌های صنعتی را به خود اختصاص می‌دهند. امروزه کبوت‌ها در بسیاری از کارخانه‌ها به بخش اصلی تولید تبدیل شده‌اند. هنوز اکثریت مردم به‌سختی می‌دانند که تفاوت کبوت‌ها  و روبات‌های صنعتی سنتی چیست.



روبات صنعتی کلاسیک خودکار است و فعالیت خاصی را توسط یک برنامه‌نویس آموزش‌دیده برایش تعریف شده به‌طور ثابت انجام می‌دهد. از طرف دیگر کبوت‌ها  هوشمندانه رفتار کرده و با مشارکت کارگران کار می‌کنند. آن‌ها در کارهای پیچیده‌ای که به‌طور کامل نمی‌توانند به‌طور خودکار انجام شوند، کمک می‌کنند. آن‌ها در فرایندهای بسیار تکرارشونده و طاقت‌فرسا، مفید واقع می‌شوند.


روبات‌های انسان‌نما



روبات‌های انسان‌نما، ربات‌های خدماتی حرفه‌ای هستند که برای تقلید از حرکات و تعاملات انسان ساخته شده‌اند. آن‌ها مانند تمام روبات‌های خدماتی، با خودکار کردن کارها به روشی که منجر به صرفه‌جویی در هزینه و بهره‌وری می‌شود، ارزش خود را نشان می‌دهند. آن‌ها اکنون برای طیف گسترده‌ای از برنامه‌ها درحال تجاری‌سازی هستند.


بازار روبات‌های انسان‌نما با رشد قابل‌توجهی روبرو بوده و پیش‌بینی می‌شود بازار آن‌ها در سال 2023 به ارزش 3.9 میلیارد دلار برسد.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب