شفافیت در بازار خودرو؛ راهکار بیاثر کردن دلالی/ چارهای جز ثبت معاملات وجود ندارد!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بازار خودرو در شرایط فعلی با فرآیندهای غیر شفاف در معاملات روبرو است به نحوی که در یک مبادله خودرو بین خریدار و فروشنده، قیمت خودرو و زمان مبادله، جزئیات کیفی و ایرادات خودرو و طریقه تسویه وجوه میان دو طرف مبادله نامشخص و مبهم است. این رویهها موجب شده تا شناسایی و جدا کردن معاملات مصرفی واقعی از معاملات دلالی دشوار شود. همچنین قیمتگذاری در بازار خودرو نیز رویه شفافی ندارد در این صورت امکان دریافت مالیات نیز از معاملات دشوار میشود. یکی از اقداماتی که لازم است در بازار خودرو پیگیری شود، شفاف شدن معاملات خودرو است ایجاد سامانه معاملات به منظور درج و ثبت تمامی معاملات و همچنین شفافیت تمامی رویههای خرید و فروش است که میتواند به افزایش شفافیت در معاملات کمک کند.
شجاعی کارشناس صنعت خودرو درباره نیاز بازار خودرو به سامانه معاملات اظهار داشت: نیاز به ایجاد شفافیت و رصد کم و کیف معاملات در بازار آزاد از طریق سامانههای نظارتی وجود دارد. این اقدام با هدف افزایش هزینه معامله زیرزمینی و خارج از چارچوب برای طرفین معامله خودرو میتواند در کنار کشیدن طیف عمدهای از سوداگران کارساز باشد؛ در همین چند روز نیز خبر تمرکز قوه قضاییه و دستگاههای نظارتی بر فعل و انفعالات بازار، تا حدودی آرامش در بازار خودرو ایجاد کرده است.
علاوهبر این برخی روشهای دیگری نیز برای افزایش شفافیت در قیمتگذاری بازار خودرو پیشنهاد شده است. استفاده از بورس به عنوان مرجع قیمتگذاری بازار خودرو در کنار قیمت کارخانه میتواند همه جزئیات قیمتگذاری و تعیین قیمت خودرو در بازار را شفاف کند. علاوهبر این میتواند بستر مناسبی برای ثبت معاملات خودرو شود که خریداران و فروشندگان میتوانند از آن استفاده کنند. در بین پیشنهادات هیئت تحقیق و تفحص از صنعت خودرو نیز این موضوع بیان شده است.
در این گزارش استفاده از بورس کالا به عنوان یک ابزار شفاف برای ارتقای شرایط فروش بیان شده است. در این گزارش آمده است «میتوان برای عمقبخشی به بازار، شفافیت، جلوگیری از فساد و رانت و نیز تسهیل خرید خودرو میتوان از ابزارهای مدرن و شفاف از قبیل بورس کالا استفاده کرد. به همین منظور میتوان از سازوکار اشارهشده در بالا به عنوان قیمت پایه برای خرید حواله خودرو در بورس بهره گرفت علاوه بر این حوالهها پس از خرید اولیه از کارخانه در بورس، امکان خرید و فروش آنها با سقف نوسانات معینی به صورت روزانه دارند و در شرایط بحرانی و کمبود مثل سال 1397 و 1398 میتوان در این ابزارها به راحتی برای اشخاص و کدهای ملی محدودیت تعداد خرید ایجاد کرد.» همچنین حجت الاسلام والمسلمین رئیسی رئیس قوه قضائیه نیز از بورس به عنوان یکی از راهکارهای اجرایی در جهت قیمتگذاری و شفافیت بازار خودرو نام برده بود.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/